Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителка запали децата по ABBA

4
Снимка: Личен архив/ Фейсбук

Легендите от ABBA вече имат свой сериозен фен клуб в Търговище. Учениците и преподавателите от едно цяло училище – Второ СУ „Проф. Никола Маринов“, което разбира от изкуство, са техни привърженици. Концерт на гимназията по вечните песни на Бьорн, Бени, Агнета и Ани-Фрид буквално взриви залата на Младежкия дом в Търговище от емоции.

А инициаторът на цялата еуфория е учителката по поп и джаз пеене Симона Рускова.

Тя е само на 24 години. Завършила е Музикалната академия в София, а преди това същото Второ СУ, където през есента се завърнала да преподава в своите класни стаи и на някогашните свои съученици. Заела мястото на любима си учителка по пеене Десислава Станкова и бързо успяла да сбъдне голямата си мечта - да бъде преподавател и голям приятел с учениците и заедно да сътворят концерт по песните на ABBA.

„Искам да преподавам на децата качествена музика“, казва Симона Рускова и обяснява, че има много песни, които, ако стигнат до децата, могат да променят светогледа им. Затова направила концерта по песни на ABBA, а следващият ще бъде с хитове на Queen.

Чуйте какво още разказват Симона Рускова и част от нейните възпитаници Денис, Мелиса и Кристиянна пред Цветелина Георгиева.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Горските икони на Вальо Кулев

От няколко години сред удивителната природа на Шуменското плато на няколко места греят икони. Светите образи са дело на известния шуменски художник Валентин Кулев. Иконите са разположени на оживени горски пътеки, откъдето минават много хора и пространството край някои от тях се превръща в малък параклис със свещи.  Първата икона обаче не е..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

Паметникът затваря за ремонт

Този 3-ти март е последният, в който ще бъде официалното честване на националния празник край Паметника на свободата на връх Шипка.  В следващите години върху монументът ще бъдат извършени реставрационно-консервационни дейности, които ще продължат три летни сезона, заяви директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който..

публикувано на 03.03.24 в 09:40
Севджихан Еюбова

Разруши мълчанието

За насилието не трябва да се мълчи. Така смята проф. Севджихан Еюбова, доктор по психология, специалист по психодиагностика на нарушенията в детското развитие, университетски преподавател с   професионални и научни и интереси в областта на аутизма и детското развитие.  Потърсихме проф. Еюбова в седмицата, в която с много инициативи училища и..

публикувано на 01.03.24 в 14:08

Първомартенска картичка на 105

Първомартенска картичка на 105 години пази силистренски журналист Преди няколко години Алексей Минев става собственик на колекция пощенски картички, подарени му от близка. Сред тях открива картичка, изпратена на 1 март 1919 г. от с. Айдемир, до млад мъж, който по това време е на фронта. Картичката е част от дълга кореспонденция,..

публикувано на 01.03.24 в 09:00

Таня и покривите на света

Шуменката Татяна Димитрова изкачи най-високата точка на Африка - връх Ухуро /5895 м/ в планинския   масив Килиманджаро, който се намира  в Североизточна Танзания. Така тя продължава да сбъдва мечтите си, свързани с най-високите върхове в света.  През миналото лято Таня успя да преодолее връх Арарат - най-високият връх в Арменското плато (5165..

публикувано на 01.03.24 в 08:35

300 мартенски усмивки

300   мартеници дари на Професионалната гимназия по селско стопанство в Шумен Минка Кирилова. Така тя се включи в благотворителния базар в подкрепа на деца със специални нужди. За благородния си жест Минка Кирилова ще получи сертификат за дарителство. Минка Кирилова е от онези дами, които за всеки празник украсяват входа на блока, в който..

публикувано на 01.03.24 в 08:10

Деца рисуват времето

Конкурс на тема „Моята метеорологична станция“ организират Читалище „Развитие-1906“ в село Буховци и метеорологичната станция в село Алваново. Желаещите могат да   участват с рисунка, макет или любителски уред от метеорологична станция. Участниците са разделени в три възрастови групи: 7-10 години, 11-15 години и над 16 години. Вашите творби може..

публикувано на 29.02.24 в 12:00