Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук, тук и тук). Един от сайтовете цитира като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union, според който действително Европейската комисия разрешава пускането на пазара в рамките на Съюза на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник).

От 2022 година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – на ларвата на малкия мрачник, одобрени от Европейския съюз. Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни. Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.

Скрийншот към публикация, която твърди, че храните от насекомите на прах предизвикват развитието на рак.

В края на такива и сходни публикации е внушено как веществото хитин, съдържащо се в добавката за храна, може да нанесе вреди върху човешкото здраве и дори и да предизвика заболяване от рак.


ТВЪРДЕНИЕ: Хитинът в насекомите на прах предизвиква рак и други заболявания

Безопасен ли е хитинът и какво представлява той?

За да отговори на този въпрос, нашият екип се обърна към експерт - проф. Николай Начев, преподавател по етология и еволюционна морфология в катедра "Биология" на Факултета по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

ХИТИНЪТ е тип белтък, който се съдържа най-много във външния слой на членестоногите. Това означава, че хитин има не само в насекомите, но и в голяма част от морските дарове, които се консумират често, без това да е довело до тежки странични ефекти, които да са директно следствие от наличието на хитин.

По думите на проф. Начев той няма никаква хранителна стойност и ако се погълне ще бъде изхвърлен през храносмилателния тракт, защото в човешкият организъм няма ензими, които да го разградят. Хитинът би могъл единствено да раздразни червата, защото тази маса не би могла да бъде добре смляна. Има и научни статии, в които се говори за възможни алергични реакции, но те са прекалено малко на този етап, казва още проф. Начев.

Насекомите са в диетата на хората на много места по света, основно тропически райони. За един тунизиец или индус, както и в Мароко, яденето на насекоми сигурно ще предизвика отделяне на стомашен сок. Те са свикнали с този тип храна от деца.

По думите на проф. Начев, за да бъде разрешена употребата на насекоми в различни храни, е нужно провеждането на изследвания, които ще отнемат години. Хитинът ще бъде изолиран, а в храните ще бъдат влагани единствено протеинът от насекомите.

Цялото интервю с проф. Николай Начев може да чуете в звуковия файл:


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е НЕВЯРНО. Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният тракт.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студът и здравето на сърцето

Очаква се температурите навън да се понижат рязко през следващите дни.  „Студът води до повишаване на кръвното налягане и опасност от инфаркти и инсулти за хората с кардиологични проблеми“. Това заяви специалистът- кардиолог д-р Христиана Златева. Д-р Златева препоръча на хората с хронични заболявания да правят по-кратки разходки в студа и да..

публикувано на 19.02.25 в 16:05

Как се шофира при сняг

Съвременните автомобили понякога провокират отпускане от страна на шофьора, който се доверява изцяло на електронните асистенти.  Но, нито най-модерните системи за безопасност, нито добрите гуми, нито задвижването на четирите колела са всемогъщи през зимата.  Основното правило, което пренебрегват много водачи е, че при сняг трябва да променят..

публикувано на 19.02.25 в 13:30

Сколиозата идва тихо и остава до живот

Според статистиките всяка година в България пациентите страдащи от сколиоза правят повече от 15 000 посещения при ортопед, приблизително 1000 деца слагат коригиращи корсети, а приблизително 300 се насочват към оперативно лечение. Най-засегнати са децата между 9-16 годишна възраст, като 80% от тях са момичета, които са засегнати не само физически, но..

публикувано на 19.02.25 в 12:47

Зимата като приказка

След като лютата зима най-накрая се настани удобно в Североизтока, тя напомни, че бялата покривка носи и радост в душата. Много хора смятат снега за враг, за едно препятствие, което само ги забавя и затруднява нормалния начин на живот.  10-минутният преход до работното място става половин час, а с всеки сантиметър сняг расте и рискът от катастрофи...

публикувано на 18.02.25 в 14:14

Опасна мода сред учениците

Магистър фармацевтите алармират за нова опасна мода - предозиране с парацетамол сред подрастващите. В социалните мрежи съществува предизвикателство, което крие сериозни рискове за здравето.  В писмо до медиите фармацевтите настояват да не се поставят вендинг автомати за лекарства извън аптеките, а да се търсят възможности за откриване на денонощни..

публикувано на 18.02.25 в 12:11

ТЕЛК неволи в Шумен

65-годишният Красен Колев от Шумен е оспорил решението на местната ТЕЛК, защото при освидетелстването му са променили водещите диагноза и това намалява инвалидната му пенсия. Той смята, че нищо не се е променило в здравословното му състояние и не вижда причина за намаление на процентите.  Затова изпраща преписката в НЕЛК, откъдето са върнали..

публикувано на 18.02.25 в 08:25