Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инструкции за сгъване на бюлетини

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия даде препоръчителни указания как да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден. 

Хората, които гласуват с хартиена бюлетина, да я сгъват два пъти, а за да е валидна бюлетината тя трябва да има два печата на гърба. Първият се поставя от член на СИК преди гласуването а вторият - преди пускането в прозрачната кутия. 

За машинната бюлетина сгъването е веднъж, а печатът, който се поставя на гърба - само един. 

ЦИК написа в методическите си указания, че всички бюлетини от машините са валидни независимо дали са подпечатани с печата на секционната комисия .


По публикацията работи: Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

По-рано имунизират срещу коклюш

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано – при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в Държавен вестник.  Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано – когато бебето навърши съответно 10 и 14..

публикувано на 08.05.24 в 10:31

На амфетамин зад волана

33-годишен мъж от Шумен е задържан в полицейския арест в Нови пазар след проверка на пътя, съобщават от Областната дирекция на МВР. - Шумен.  По време на проверката е установено, че водачът управлява след положителна на амфетамин и метамфетамин проба. Около 16:00 часа на 7 май полицейски служители спрели в село Кюлевча мъжът, който шофирал лек..

публикувано на 08.05.24 в 10:12

платена публикация
200 фирми в изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май

Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – летище Стара Загора. Посещението на изложението е..

публикувано на 08.05.24 в 07:00

Горска йога приказка

Горската йога приказка „Под гъбката“ зарадва днес децата от трета и четвърта група на Детска градина „Изворче“. Славена Бозовайска от Североизточното държавно предприятие, която е автор на урока, разказа на малчуганите за всички животни и птици, които в един дъждовен ден се приютяват под шапката на малката гъбка.  Децата внимателно изпълняваха..

публикувано на 07.05.24 в 16:14

Денков кандидат от Шумен

Николай Денков отново ще води кандидат-депутатската листа на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Шумен. Това съобщават от коалицията.  Мартин Димитров е поставен под номер 1 в Русе. Антоанета Цонева остава водач на ПП – ДБ в Разград. В Търговище първото място в листата е за Илина Мутафчиева, а в Силистра – за Богомил Петков.  Днес от..

публикувано на 07.05.24 в 15:43

Домашен бой на празника

Мъж е задържан за срок до 24 часа за причинена лека телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщават от ОДМВР Търговище.   На празничния 6 май около 20:30 часа, в поповското село Водица, 23-годишен мъж нанесъл удари по тялото на жената, с която съжителствал на семейни начала. Причинена е лека телесна повреда, уточняват от полицията, но не..

публикувано на 07.05.24 в 13:22

Предстои панаирът в Търговище

245-ия традиционен пролетен панаир започва на 13 май в Търговище. Той ще бъде съпътстван от множество културни събития, обяви днес кметът на общината д-р Дарин Димитров. МузикаленПаркФест ще съпровожда панаирната седмица. Концертите ще са на сцената в парка „Борово око“. На 14 май ще се състои церемонията по валидиране на пощенска марка и пощенска..

публикувано на 07.05.24 в 13:07