Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таван на цените и повишени пенсии

Никола Стоянов
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне сериозно бизнесът, ако има таван на цените", каза служебният министър на икономика и индустрията Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия. Той коментира проекта на Закон за надценките на хранителните продукти, публикуван за обществено обсъждане, според който 17 основни храни ще имат надценка до 10 процента. По думите му проверки са показали, че някои от надценките в магазините достигат средно 70-80 процента. "Ние разбираме, че това е анти-пазарна мярка, затова и предлагаме само 17 вида стоки от първа необходимост да са с надценка до 10 на сто", допълни той. 

"Етикетите на продуктите, които са с надценка до 10 на сто, ще бъдат еднотипни, така че хората да могат да разпознаят кой продукт е с ниска надценка", допълни министър Стоянов. "Нас ни интересува в следващите шест месеца да има по един артикул от групите, посочени в проектозакона, който да е с трайно ниска цена. Търговците ще са задължени да поддържат наличности, но ако свършат, ще могат да прехвърлят най-ниската надценка върху следващия продукт от категорията", добави той. По думите му, ако има само един продукт от група, той трябва да бъде с надценка до 10 процента. В момента се извършва междуведомствено съгласуване и оценка за въздействие на проекта на закона. 

Служебното правителство държи строга финансова дисциплина, увери министър Стоянов и подчерта, че от първи юли всички пенсии ще бъдат повишени с 12 процента. "Важното за мен е икономиката да върви по-сериозно, да има производство, да има увеличаващ се брутен вътрешен продукт и тогава ще може да се отделят повече пари за всички", каза министърът на икономиката и индустрията.


По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По пътя на вярата и буквите

Мотопоход свърза два християнски храма „По пътя на вярата и буквите“ е инициативата, която свързва туристическите забележителности на Шумен и Варна. Днес от Голямата базилика в Плиска започна първия мотопоход от старопрестолния град до раннохристиянския комплекс „Света Богородица“ край Варна.  Областните управители на двете области Добромир Добрев и..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Ученици станаха симеонови воини

Близо 90 ученици от професионалната техническа гимназия „Симеон Велики” в Търговище спазиха традицията и положиха клетва за достойни симеонови войни. За поредна 29-та година новоприетите ученици и новопостъпили учители участват в тържествения ритуал в археологическия музей „Велики Преслав”.  Ритуалът бе воден от основоположникът на идеята и..

публикувано на 11.05.24 в 11:49
Шуменски университет

Продължава олимпиадата по програмиране

Продължава Републиканската студентска олимпиада по програмиране. Това е 36-тото издание на състезанието, на което домакин тази година е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски‘.  В олимпиадата участват 66 студенти от страната. Те са разделени на 22 отбора. В класирането всеки университет участва с най-добре представилия се свой..

публикувано на 11.05.24 в 11:21

Храмов празник край старините

Храмов празник чества днес църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ край стария Преслав. Божият дом е един от трите храм-паметника в България. Най-новата преславска църква е строена в началото на миналия век и е осветена на 12 май 1929 г. Направена е по настояване на цар Борис ІІІ по повод 1000 години от смъртта на цар Симеон Велики и в чест на братята..

публикувано на 11.05.24 в 09:44

Издигат знамената

Тържественият ритуал по издигане на знамената на Република България, Европейски съюз и на град Шумен пред сградата на Общината ще започне в 10 часа и 30 минути.Националният флаг на Република България ще бъде издигнат от Светозар Чилингиров – Носител на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г. в раздел изобразително изкуство.  Знамето на..

публикувано на 11.05.24 в 09:17
Улица

Пешеходни обиколки из града

Две безплатни пешеходни обиколки с лицензиран екскурзовод организира Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ за празника на Шумен. Целта е да се популяризират културно-историческото наследство и забележителностите в пешеходните градски части.  Партньор на инициативата е Съюзът на ексурзоводите в България. Първата обиколка..

публикувано на 11.05.24 в 08:15
Община Шумен

Тържествена сесия за празника на Шумен

Тържествена сесия по повод днешния Ден на Шумен свиква председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова. Заседанието ще бъде от 11 ч. в зала 363 на Общината.  Председателят ще изнесе тържествено слово, а приветствия ще отправят кметът на общината проф. Христо Христов, общински съветници и гости.  Ще бъдат отличени новите носители на званията „Ключ..

публикувано на 11.05.24 в 08:10