Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Празник в Ново село

11
Снимка: НЧ Надежда-1908

Стотици деца, младежи, жени и мъже се събраха в русенското село Ново село навръх Цветница, за да усетят по-близо връзката си с предците.

"Това се случи по проекта „Вълнена багрилница – руно и игрилница“, по който местното Народно читалище „Надежда-1908“ организира занимания, свързани с обработката на вълна", заяви Силвия Стойчева, ръководител на проекта.

Между 6 и 8 април в центъра на селото и в етнографската сбирка е заснет клип на възстановката на различни техники за обработването на вълната. Видеото по-късно ще бъде използвано за уроци в училищата. Мечтата на Силвия Стойчева е тази заснета частица от миналото да се превърне и едно от живите човешки съкровища на ЮНЕСКО.

Край новата чешма вълната беше изпрана, изсушена и отупана. Направен беше и конкурс за най-вкусна погача. На запаления огън участниците си изпичат сланина, хапват и сирене.

В етнографската сбирка става и седянката, на която етнологът Искра Тодорова от русенския музей разказва легендата за хурката и вретеното. Едно време предметите винаги се изработвали заедно от момците, които ги подарявали на момите, които харесвали. Момите трябвало винаги да ги носят заедно, за да не се разделят младите.

Връхната точка на празниците в русенското село Ново село беше на Цветница, когато в центъра е поставен стан, а времето милостиво се оправя, за да се случи всичко замислено от организаторите.

"Началото бе поставено по необичаен начин", разказва още Силвия Стойчева, ръководител на проекта „Вълнена багрилница – руно и игрилница“. На стана застава 82-годишната певица Василка Цанева, която разказа за времената на нейната младост, когато въпреки трудностите и тежките условия винаги са намирали поводи да пеят. Възрастната жена „предала“ на своя внук техниката на тъкане. След което работилниците отварят и започва концертната програма. В нея се включва и 99-годишната баба Денка Гарвалова

Точно на обяд на Цветница в Ново село се извива и голямото русенско хоро.

Проектът на местното читалище „Надежда“ се финансира от Националния фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”.

И още от репортажа на Миглена Стефанова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортът и гръбначните изкривявания

Над 100 водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на петата конференция, посветена на спиналната хирургия.  Повече за гръбначната хирургия, за важността на двигателната активност и кои са най- подходящите за повечето хора спортове можете да чуете от интервюто с  чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм...

публикувано на 30.04.24 в 11:32

Добро на сватбата

Галена и Димитър Морарови от Силистра са семейство от дни. Те започнаха съвместният си живот посвещавайки се на благородна кауза - да помогнат на 36-годишната Ивелина, майка на две малки деца, да се бори с коварно рядко заболяване.  По време на сватбеното си тържество младоженците събраха близо 1000 лв за лечението и, като станаха част от..

публикувано на 30.04.24 в 10:10

Връчиха шпрах дипломите

Дипломи за владеене на немски език получиха 11 ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен.  Немските езикови дипломи са отлична перспектива за младите хора, защото им дават възможност за кандидатстване без приемен изпит в европейски университети, в който е застъпен немският език.  В аулата на училището с..

публикувано на 29.04.24 в 15:08

В помощ на специалните деца

Предизвикателствата в приобщаващото образование коментираха днес в Шумен педагози, логопеди, психолози, рехабилитатори и други специалисти. В зала „Арена Шумен“ се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства и перспективи в приобщаващото образование – Заедно за по-добро бъдеще“. По данни на Регионалния център за подкрепа на процеса на..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Семейство Загорняк от Попово

В поповския храм „Св. Успение Богородично“ служи 31-годишният отец Евгений Загорняк. Украинец е, от Одеса. Живее в Бялото градче със съпругата си Ирина и двете си деца. Ирина е от Донецк, счетоводител по професия, в деня на срещата – 25 април - ни черпи за рожденния си ден. 10 месеца контактуват по интернет преди да се срещнат за първи път...

публикувано на 27.04.24 в 14:37

Златните ни момичета и момчета

Елитните бойци на Спортния клуб “Шуменска крепост” спечелиха шест златни медала и един сребърен от Европейското първенство по кик бокс “TOP TEN BULGARIA EUROPEAN CUP 2024”, което се проведе в Пловдив.  Шуменският спортист Виктор Иванов, който участва в Европейското първенство по ММА в Белград спечели трето място.  Победите на  спортистите и техните..

публикувано на 24.04.24 в 16:21

Чънар трябва да проходи

Чънар Юлиянов от Търговище е на 4 години, но все още не е проходил. Връстниците му вече бягат, карат колело, а той е в детска количка. Причината – спастична детска церебрална парализа. Диагнозата дошла, когато бил на 1,7 г. и като всяка майка, Севдия Зафирова не искала да повярва. Вече е осъзнала, че е истина и не остава нищо друго..

публикувано на 24.04.24 в 14:13