Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасхално послание на Русенския митрополит

Снимка: БГНЕС-архив

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Църквата Христова,

Божествена светлина, мир и пълнота на радостта изпълват християнското сърце в деня на Възкресението и навсякъде около нас отново звучи прекрасният поздрав: Христос воскресе!

Животът удържа своята най-голяма победа, тъмнината показа своето безсилие и врагът на човешкото спасение отстъпи посрамен пред Онзи, Който беше самият източник и извор на живота: „Възкръсна Христос и живот се въдвори!“ (св. Йоан Златоуст).

Затова днес целият християнски род ликува и празнично тържествува с неземната радост на жените-мироносици, които, пред вида на празния Господен гроб, справедливо бяха попитани от ангела: „Защо търсите Живия между мъртвите?“ (Лука 24:5).

Днес всички ние, които носим Христа Спасителя дълбоко в сърцата си, сме заедно с онези ученици, които Сам Той беше срещнал и приветствал с „Радвайте се!“ (Мат. 28:9) – поздрав, съдържащ в себе си самата есенция на християнското звание.

Защото не може да вярваме, че Христос е възкръснал – и да не се радваме! Не може да знаем, че с Боговъплъщението човешката природа е била очистена и осветена, и, след Възнесението на Господа, е станала завинаги богопричастна, както и да не ни владее радостта! Не можем да изповядваме „възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век“ (Символ на вярата, 11-12) – и да нямаме пълнотата на радостта в Господа.

Затова към тази неповторима и истинска радост ни призовава и апостолът: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се“ (Фил. 4:4). Радвайте се – независимо от това, че „цял свят лежи в злото“ (1 Иоан. 5:19). Радвайте се и се веселете – независимо от продължаващото привидно тържество на силите на мрака. Радвайте се – защото нашият Господ „със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот“ (Тропар на Пасха).

Нека с празника на Възкресението Христовият мир да влезе във всяко християнско сърце и Христовата светлина да огрее и просветли всеки човек, живеещ в света (срв. Иоан 1:9). Нека всеопрощаващата любов на Този, Който заради нас прие и претърпя охулване, най-тежките страдания и позорна кръстна смърт, за да ни дарува Своето вечно спасение, да смекчи всяко ожесточено човешко сърце, да ни подбужда да страним от злото и да ни води към нашата истинска обнова в Светия Дух! Като християни, нашата сила и нашата победа са силата и победата на всепобеждаващата и жертвена Божия любов.

Молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята и да вразуми войнолюбците, погубващи душите си, преследвайки временна житейска слава, а на страдащите, ранените и бездомните, заради войната, да помогне в немощите и да ги утеши в скърбите.

Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, любовта на Бога Отца и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!



По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атракции в музея

Археологическият музей във Велики Преслав е подготвил интересни занимания за малки и големи, с които да отбележи Европейската нощ на музеите. Предстои впечатляващо съчетание от събития, казват организаторите. От 17 ч. започва работа ателие "Преславска рисувана керамика от IX – X век". В заниманията  могат да се включат всички, които обичат историята..

публикувано на 18.05.24 в 13:51

Изложби в Ганушевата къща

Четири експозиции ще бъдат представени в залата на Ганушевата къща в Шумен днес. Инициативата е част от традиционната Нощ на музеите, която се провежда във втората половина на май.  Експозициите ще бъдат отворени за посетители от 16.00 ч. до 23.00 ч. Посетителите ще могат да разгледат ръчно изработени кукли от текстилни материали, дело на..

обновено на 18.05.24 в 12:35

Шуменският университет изпрати Випуск 2023

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ изпрати абсолвентите си от Випуск 2023 с церемония в Летния театър. Във Випуск 2023 са се дипломирали общо 1850 души, а над 500 от тях дойдоха лично, за да положат клетва за съпричастност и да отпразнуват успешно завършеното си образование. Слово от името на абсолвентите произнесе..

публикувано на 18.05.24 в 12:40
Снимка: Рени Петрова, srebarnalake.com

Флората и фауната в „Сребърна“

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе ще отбележи 32-рата годишнина от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ с участие в инициативата BioBlitz. Проявата е на Европейската комисия в партньорство с платформата за нестопанска цел observation.org .  На фокус през тази година е защитената зона „Сребърна“. От днес до 26..

публикувано на 18.05.24 в 11:05

Кулинарни състезания на площада

Третият и последен ден от XIX издание на Туристическото изложение  „Уикенд туризъм“ в Русе е днес. В програмата са включени две кулинарни състезания – „Като шеф готвачите“ и „Мини Мастър Шеф“. Те ще започнат съответно в 10 ч. и 10,45 ч. На централния площад за най-малките и техните родители от 10,45 ч. до 12,30 ч. ще е организирана игра с чували..

публикувано на 18.05.24 в 09:03

„Бъди грамотен“ в Русе

Русе се включва днес в Националната кампания „Бъди грамотен“. От 11 ч. до 14 ч. в пространството пред сградата на Общината ще бъде създаден специален пункт за правописния маратон. Организаторите от Академика.БГ са подготвили специални тестове в три възрастови групи, с които всеки желаещ може да провери своите знания по български език. Решилите..

публикувано на 18.05.24 в 08:24

Изложба на кучета

Киноложка изложба се открива в 10 ч. на поляната в парка „Борово око“ в Търговище. Проявата е в рамките на Традиционния пролетен панаир в града. Регистрацията ще бъде от 8,30 ч. до 9,30 ч. До участие ще се допускат кучета с паспорт, а ако собствениците са от Търговище, техният любимец трябва и да е регистриран. Участието е безплатно.  Кучетата ще..

публикувано на 18.05.24 в 08:11