Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Титла за сърдечно трансплантиран

5
Снимка: Георги Пеев, Фейсбук

Георги Пеев стана световен шампион на 100 метра бруст на Световното първенство за трансплантирани, което се провежда в Пърт, Австралия. Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук. Титлата за хасковлията е в групата 40 – 49 години.

Шуменецът Огнян Ганчев финишира пети на 50 метра гръб, във възрастовата категория 60 – 69 години.

Утре на двамата българи предстоят нови участия. Огнян Ганчев ще плува на 100 метра гръб, а Георги Пеев – на 50 метра бруст и евентуално на 50 метра свободен стил. В 24-ите Световни игри за трансплантирани участват атлети от 45 държави.

Българската група беше подкрепяна на трибуните от шуменската художничка Теменуга Христова, която е в Австралия за участие в международна резидентна програма за художници.

Георги Пеев е първият българин, трансплантиран с два органа (сърце и бъбрек), който има пет медала от едно европейско за трансплантирани. 

63-годишният Огнян Ганчев пък е най-дълго преживелият българин с трансплантирано сърце и най-възрастният трансплантиран. И двамата са сърдечно трансплантирани в болница „Проф. д-р Александър Чирков“, през 2006 и 2013 г.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Овен в петолинието

С концерт и представяне на книгата „Овен в петолинието“ тази вечер ще бъдат отбелязани 125-годишнинината от рождението на Панчо Владигеров и 75-годишнината на Филип Павлов.  Събитието е  в къщата музей „Панчо Владигеров“ в Шумен. Концертът е под надслов „Два творчески юбилея“. В програмата е включена клавирна и вокална музика от Владигеров и Павлов...

публикувано на 17.05.24 в 13:05

Полицията - в училище

Полицейски служители гостуваха на ученици НУ „ Княз Борис I” в Шумен. Инсп. Валентин Вълев от Детска педагогическа стая в РУ- Шумен изнесе беседа на второкласници, в която беше засегната темата за наркотичните вещества, начините по които трябва да се предпазят от непознати  и опасностите, които ги дебнат в интернет. Децата се срещнаха с..

публикувано на 17.05.24 в 12:08
Паметник

Паметникът грейва в лилаво

Паметник „Създатели на българската държава“   ще бъде осветен в лилаво от 17 до 21 май в чест на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  На 18 май висшето училище ще изпрати абсолвентите от Випуск 2023, а на 21 май академичната общност ще отбележи патронния си празник. Във Випуск 2023 са се дипломирали общо 1850 души, а над..

публикувано на 17.05.24 в 11:14

Проверяват автобуси с ученици

Проверки на водачи на автобуси, преди да тръгнат на организирани ученически екскурзии, се извършват в област Шумен. Това съобщават от полицията. Тази сутрин преди екскурзия на ученици от Нови пазар са проверени документите на водача и превозното средство. Мъжът е тестван за шофиране след употреба на алкохол. Пробата му е отрицателна...

публикувано на 17.05.24 в 10:00

Горя пункт за вторични суровини

Предполагаема причина за възникване на пожара в Дивдядово вчера са огневи работи. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е приет минути преди 13:30 часа. Съобщено е за пламъци в пункт за вторични суровини на бул. “Велики Преслав“ в Шумен. Към мястото на произшествието са насочени два противопожарни екипа. Огнеборците заварили да гори купчина,..

публикувано на 17.05.24 в 09:51

Мъж простреля опонент

50-годишен мъж от село Вехтово е задържан в полицейския арест след сбиване в двор на фирма край Шумен. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 09:30 часа вчера след конфликт мъжът прострелял в областта на устната 35-годишен мъж с пневматичен пистолет. При опит от служители във фирмата да ги разтърват 50-годишният напръскал част от тях..

публикувано на 17.05.24 в 09:36

Изложби в Ганушевата къща

Четири експозиции ще бъдат представени в залата на Ганушевата къща в събота – 18 май. Инициативата е част от традиционната Нощ на музеите, която се провежда във втората половина на май в Шумен.  Експозициите ще бъдат отворени за посетители от 16.00 ч. до 23.00 ч. тази събота. Посетителите ще могат да разгледат ръчно изработени кукли от..

публикувано на 17.05.24 в 09:09