Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за опазване паметниците на културата

Снимка: Любомир Лазаров

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО.

От деветте български обекта в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО, седем са културни паметници – Мадарският конник, Тракийската гробница в село Свещари, Скалните църкви на село Иваново, Боянската църква, Тракийската гробница в Казанлък, Древният Несебър и Рилският манастир, другите два са природни – Биосферният резерват „Сребърна” и Националният парк „Пирин”.

В Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са: Чипровските килими, Нестинарството, Обичаят „Сурва“, Бистришките баби, Съборът на народното творчество в Копривщица.
По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима в болница след катастрофа

Трима са пострадали след катастрофата край село Златар вчера следобед, за която Радио Шумен писа.  Водач на лек автомобил "Опел“ се движил от Смядово в посока към Велики Преслав. Предприел изпреварване на товарен автомобил „Волво“, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лек автомобил "Мерцедес".  Водачите на двата автомобила и..

публикувано на 14.06.24 в 10:09
Смядово

14 идеи за по-хубаво Смядово

14 проектни предложения по фонда „Местни инициативи“ са постъпили в община Смядово в рамките на срока за кандидатстване. Това съобщават от общинската администрация. 10 от идеите за финансиране са на неформални граждански групи, по едно са предложенията от читалища, детски танцови и вокални групи и групи за изворен фолклор.  Специално създадена..

публикувано на 14.06.24 в 09:03

Обсъждат мерки срещу пожари

Заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия ще се проведе днес в Шумен. Ще бъдат обсъдени мерките срещу пожари и щетите на земеделската продукция и селскостопанския  инвентар.  Ще бъде представен обобщен доклад за извършените проверки на реки, речни корита и язовири на територията на област Шумен в изпълнение на заповед на..

публикувано на 14.06.24 в 08:34

Лични карти с пръстов отпечатък

Днес няма да се приемат заявления за издаване на лични карти в сектор "Български документи за самоличност" в Шумен, съобщиха от полицията. Причината е, че се въвежда  нов образец на българска лична карта от понеделник - 17 юни. С цел повишаване на сигурността на документа, той ще съдържа електронен носител на информация с два пръстови отпечатъка и..

публикувано на 14.06.24 в 08:18

Катастрофа в Шуменско

Временно движението по пътя Смядово – Велики Преслав в района на село Златар се осъществява в една лента поради катастрофа. Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  От Областната дирекция на МВР- Шумен потвърдиха за инцидент в участъка. По първоначални данни има постарали. Трима души са откарани в..

публикувано на 13.06.24 в 15:17

Укрепват опасната къща

Протокол за извършване на аварийно укрепване ще бъде връчен на собствениците на къщата паметник на културата, намираща се на ул. „Цар Освободител“ 125 в Шумен. Това съобщават от общината. Днес екип от специалисти на общината и с участието на арх. Лъчезар Костов от Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство - район..

публикувано на 13.06.24 в 14:57

Връщат светофарите на "Практикер"

Връщат светофарите на кръстовището на "Практикер" в Шумен. Това  обясни проектантът инж. Недка Дженева, изработила проекта за Генерален план  за организация на движението в Шумен в следващите 5 години. Следващото кръстовище в посока кв. "Тракия" ще остане кръгово. Планът..

публикувано на 13.06.24 в 14:19