Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият фонотекар на Радиото

4
Снимка: Радио Шумен

С удоволствие ще ви потопим в историята на Вашето 50-годишно Радио Шумен заедно с Паунка Стоянова. Тя е сред неговите създателите, живата история на прохождането му.

Става част от екипа на Радиото още през 1972 г., когато то не е проговорило. Сред първите десет назначени е, заедно с говорителите Димитър Минев и Златка Раева, музикалният редактор Хачо Мисакян, главният инженер Христо Кралев и главната счетоводителка Фанка Карова.

Какво е едно радио без музикален фонд и без фонотекар, който държи ключа към  хиляди минути музика? Точно като фонотекар започва Паунка Стоянова, после става програмен уредник, отговорен координатор, тръгва си от любимото Радио като редактор след 21 години работа.

Шуменци познават и гласа й, защото е водила и едночасово обедно предаване за култура всеки четвъртък. И мнозина още я разпознават, когато ги посреща в своята книжарница „Надежда“. Там продължава да звучи нейното Радио Шумен.

Пред Цветелина Георгиева Паунка Стоянова разказва за началото и ентусиазма на първите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново в Радио Шумен

15 бивши колеги, повечето от които пенсионери, се завърнаха днес в Радио Шумен. Сред тях бяха водещите Елка Сукурова, Дора Кабакчиева и музикалният редактор Петромил Кулев. Срещата на радиоветераните е една от инициативите, с които празнуваме 50-годишния юбилей на Радио Шумен. „22 години го вървях този път до радиото и винаги съм хвърчала от..

публикувано на 26.05.23 в 13:34
Соня Любомирова - първата вляво

Завръщане във времето

Продължаваме да се връщаме назад с 50 години в историята на Радио Шумен, за да разкажем как е създадено, какво е било и как Радиото се е вписало в живота на различни хора с различни професии. А историята на музикална редакция е една съществена част, без която хрониките няма да са пълни. Соня Любомирова е един от двамата музикални редактори,..

публикувано на 09.05.23 в 13:02
Архив

Завръщане на Петко Табаков

Музикалният редактор Петко Табаков е работил само 5 години в Радио Шумен, но всички колеги, които са били заедно с него пазят светли спомени. Наричат го визионер с огромно обаяние и интелигентност. Днес музикантът живее в предградие на Сан Франциско, където се чувства у дома си и рядко се връща в България. Рядко дава и интервюта. „Когато бях..

публикувано на 13.03.23 в 08:55

Радиото като отдаденост

Още една от личностите, оставили част сърцето си в Радио Шумен, е музикалният редактор Стефка Макавеева. След покана на нейната състудентка от Държавната консерватория Румяна Константинова и спечелен конкурс тя влиза в Радиото, за да остане 8 години между 1985 и 1993 г. По това време начело на медията е нейният втори директор Марин Калинов. Преди..

публикувано на 25.02.23 в 12:48
Елка Сукурова

22 години радио магия

По повод 50-тата годишнина на  Радио Шумен продължаваме с поредицата от интервюта с колеги, работили през годините в него.  Представяме Ви още един радио глас, който е отдал 22 години на радио магията. Новинар, водещ на предаване в четвъртък, перфекционист, разпознаваем глас и личност в ефира – Елка Сукурова. Жулиета Герова ви среща с..

публикувано на 13.02.23 в 08:36

Изписаха и второто талисманче на Радиото

Изписаха и второто бебе, което се роди на 1 февруари и стана талисманче на Радио Шумен. Малкият Айтач тежи 3 950 гр. и е висок 53 см. Родителите му са от дуловското село Поройно. Семейството ще остане около месец в Шумен, за да са под лекарско наблюдение майката и бебето и след това ще отпътуват. Най-щастлив днес беше Гьоксун – 3 годишния..

публикувано на 11.02.23 в 14:09

42 години в едно интервю

В юбилейната ни рубрика ,,50 години Радио Шумен – точно и навреме“  ви срещаме с един от първите колеги, назначени на работа в Радиото. Това е Нели Дацкова. 42 години, събрани в едно интервю. Разказ за емоциите и първия сигнал на 1 февруари 1973 година – официалното откриване на Радиото. Интервю на Жулиета Герова с Нели Дацкова...

публикувано на 07.02.23 в 13:08