Гости от чужбина посреща тази седмица екипът на Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. Асен Златаров“ в Шумен. Това са партньори от учебни заведения във френския град Гардан, испанския Тудела, италианския Базеличе и румънския Търгу Жиу, с които гимназията работи по проекта „Емиграция и свобода“. Той е финансиран по програмата на Европейския съюз „Еразъм +“ за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа.
В програмата се обръща особено внимание на социалното приобщаване, екологичния и цифровия преход и насърчаването на участието на младите хора в демократичния живот. Чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за действие в областта на цифровото образование и Новата европейска програма за умения.
„Еразъм+“ предлага възможности за мобилност и сътрудничество в областта: на училищното,на професионалното и на висшето образование, както и на образованието за възрастни.
„Избрахме да работим по този проект, защото в момента темата за емиграцията е актуална и много хора, включително ученици и студенти, емигрират предимно по икономически причини. Затова искахме да покажем на учениците как да бъдат толерантни и как да приемат различните, – казва Мария Христова, педагогически съветник в професионалната гимназия в Шумен. – Мобилностите, които реализирахме по проекта, помагат на учениците да опознаят други култури, да бъдат по-приятелски настроени и да видят гледната точка на другия.“
Шуменската професионална гимназия е домакин на последната мобилност. Педагози и ученици от училищата в четирите страни партньори провеждат различни интерактивни занимания. Сред тях са срещи с емигранти, занятия в шуменската детска градина „Дружба“, ателиета в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии в Шумен.
Проектът ще завърши с транснационална среща, в която по двама представители от всяка държава ще се срещнат при координатора в Франция. Там ще бъдат коментирани резултатите от дейностите по проекта „Емиграция и свобода“, позитивите от всички мобилности, ще бъдат направени изводи от съвместната работа.
Мустафа Чаушев и дъщеря му Ажда бяха посрещнати днес във Второ базово училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Целия втори етаж на школото е пълен с портретите на шуменци, гордост за града, а сред личностите е и Мустафа Чаушев, който за първи път видя изображението си и се трогна от сърце. Това е най-вълнуващата ми среща през последните години,..
Наскоро чешкото правителство отказа да определи дата за въвеждане на еврото, въпреки че приемането му е залегнато в договора за присъединяване към ЕС от вече над 20 години. Противопоставянето в Чехия всъщност е между политиците и обществото от една страна и бизнеса от друга. Чуйте коментара на Петър Нейков по темата:
Общо 14 са номинациите за Наградата на Шумен за образование и наука за 2024 година. Индивидуалното отличие в категория „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“ ще получи Цветелина Петрова. Тя е студент 4-и курс в ШУ "Епископ Константин Преславски", а по-рано е завършила средното си образование в ППМГ „Нанчо Попович“ в..
Как да живеем, без да вредим сами на здравето си, е въпрос, на който не само възрастните търсят отговор, но и децата. И учениците от трети "а" клас в СУ "Христо Ботев" в Разград вече имат идея как да живеем без тютюнев дим и алкохол. Тази рецепта е част от проект, реализиран от възпитаниците на училището в рамките на втория етап на националния..
В продължение на почти 80 дни шуменецът Марио Владимиров изкачва всеки ден 1300 стъпала. Те водят до Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Компания по време на кардио тренировките често му прави Калин Николаев, който го мотивира да започне предизвикателството. „Изкачването на стъпалата е добра тренировка, която помага на цялото..
Казват им "плескани яйца" по етрополски, но те се рисуват с любов и търпение поне час. После сърце не ти дава да се бориш с тях, те са за съзерцание и подарък на скъп човек. Традицията за изписване на етрополските "плескани яйца" не крият, а показват из цялата страна уредници от Историческия музей в Етрополе. Правят работилници, организират изложби и..
Ние сме това, с което се храним и затова трябва да сме много отговорни към всичко, което слагаме на трапезата си. На тази максима е привърженик и проф. Станка Дамянова, специалист по хранителни технологии и директор на Филиала на русенския университет в Разград. По време на великденските празници по традиция слагаме много тестени изделия на..