Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1215 на матура по български

Снимка: БГНЕС

По тема № 1 ще пишат зрелостниците на матурата по български език и литература днес. В Министерството на образованието и науката тази сутрин бе генериран тестът за изпита сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение се падна тема номер 1 - това е 41-ви въпрос. За втора поредна година за съчинението и за есето има две отделни теми и това се прави, за да не се объркват учениците.

1215 зрелостници от Шуменска област са допуснати до първия задължителен изпит по български език и литература днес. Това съобщи за Радио Шумен Светлана Милева, началник на Регионалното управление на образованието.

Матурата ще се проведе в 19 училища, седем от които са в Шумен. Това са средните училища „Сава Доброплодни“ и „Васил Левски“, Профилираната езикова гимназия „Никола Йонков Вапцаров“, Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ и професионалните гимназии по строителство и архитектура, по икономика и по механотехника.

Изпитът започва в 08:30 ч., а дванадесетокласниците трябва да бъдат в училищата до 07:30 ч., за да заемат местата си в залите. Изпитът е разделен на 3 модула.

Максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две - с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.



По публикацията работи: Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гимназии събират ученици

Панорама на средното образование представя в Шумен възможностите за обучение за предстоящата учебна година.  Областният управител проф. Добромир Добрев откри събитието и подчерта значението му за по-добрата информираност на кандидат-гимназистите и техните родители, на които предстои да вземат решение къде да продължат обучението си.  В..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Два сигнала за домашно насилие

Два сигнала за домашно насилие са постъпили в полицейските управления на Каолиново и Велики Преслав.  В нощта на събота срещу неделя 44-годишна жена се обадила на полицията, тъй като съпругът ѝ от Тодор Икономово отправил закани към нея. Задържан е за срок до 24 часа в РУ - Каолиново.  В неделния ден е получен сигнал, че 23-годишен мъж от Смядово..

публикувано на 27.05.24 в 12:01

Мъж сипе заплахи към полицаи

35-годишен мъж е задържан заради арогантно поведение към полицейски служители. Това съобщават от шуменската полиция. На 25 май около 23:20 часа в Областната дирекция на МВР в Шумен е получен сигнал за пътен инцидент в село Благово. По време на работа по произшествието 35-годишен мъж е отправил обиди и заплахи към полицейските служители, като с..

публикувано на 27.05.24 в 11:51

Пиян удари паркирана кола

Задържаха пиян водач, предизвикал пътен инцидент в Шумен. Това съобщават от полицията. Сигналът е получен на 24 май около 23:30 часа. На място на ул. "Лозевско шосе" е изпратен екип на сектор „Пътна полиция“. Изяснено било, че товарен автомобил „Рено“, управляван от 50-годишен мъж, се е ударил в паркиран лек автомобил „Киа“. С техническо средство са..

публикувано на 27.05.24 в 11:40

България чете на немски

Регионалният финал на състезанието по четене на немски език "България чете" ще се проведе на 31 май от 9:30 часа в Профилираната езикова гимназия „Никола Вапцаров“ в Шумен. Състезанието "България чете" е престижно събитие, което насърчава любовта към изучаването на немски език сред учениците в България.  Участниците – ученици от осми клас на..

публикувано на 27.05.24 в 09:28
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Приемен ден на кмета

Приемният ден на кметския екип на община Шумен е днес (27 май). Кметът проф. Христо Христов ще приема граждани от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация.  Заместник-кметовете, секретарят на общината и главният архитект ще приемат граждани от 10:00 часа до 13:00 часа.  Приемният ден на председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова е..

публикувано на 27.05.24 в 08:49

Рампа за инвалиди след сигнал на Радио Шумен

Шуменецът Сави Савев и неговата съпруга Димитричка Савева живеят на ул. „Ален мак“ в Шумен. Улицата е в ремонт от 7 месеца. Оттогава 78-годишният Сави Савев, който се придвижва само с инвалидна количка, не е излизал от дома си.  Слушателите питат кога ще приключи ремонтът и кога улицата ще бъде асфалтирана.  След сигнала на Радио Шумен експерти..

публикувано на 27.05.24 в 08:13