Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличниците на випуск 2023

Снимка: Радио Шумен

Първенците на випуск 2023 получиха своите отличия на церемония в Община Шумен. Грамотите и медалите им бяха връчени от кмета Любомир Христов. Рози на абитуриентите пък раздадоха ученици в начална степен от СУ „Панайот Волов”. 

Кметът поздрави зрелостниците за успехите им в училище, за упоритостта и постоянството.

„Човек се учи цял живот, затова продължавайте да се усъвършенствате. Предстои ви дълъг път, по който ще срещате и препятствия. Преодолявайте ги и вървете напред с гордо вдигната глава като граждани, професионалисти и най-важното като добри хора. Уважаеми учители, поздравленията днес са и за вас, защото успехите на вашите ученици са и ваши успехи. Уважаеми родители, бъдете горди с децата си. Споделям вашата радост и съм щастлив да връча това най-високо отличие – първенец на випуска“, каза Христов.

Запознайте се с отличниците!

Деница Маринова Янкова – Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ , профил „Математически“


Перспективен млад човек с изградени личностни качества, с отличен успех през целия курс на обучение. Изключителен математик и информатик. Едновременно с обучението в училище, тя посещава и Школа A&В. Нейната най-голяма страст е информатиката и на нея посвещава цялото си свободно време. Носителка на призови места в редица национални и международни олимпиади и състезания и турнири в областта на информатиката. На 24 май ще получи и „Наградата на Шумен“ в системата на образованието и науката в раздел „Ученик на годината в природоматематическата и хуманитарната област“.

Мартин Найденов Цолов – Средно училище „Сава Доброплодни“, профил „Изобразително изкуство“


Възпитаник на училището от първи до дванадесети клас, с отличен успех през целия период на обучението си. Дисциплиниран, отговорен, активен участник в училищната общност. С афинитет към изобразителното и музикалното изкуства. Притежава езикови сертификати на Кеймбридж за владеене на английски език и на Гьоте институт за владеене на немски език. Множеството спечелени призови места от национални олимпиади, състезания и конкурси в областта на информационните технологии, са признание за неговия труд, упоритост и всеотдайност.

Селин Самет Нуридин – Профилирана езикова гимназия „Никола Вапцаров”, профил „Чужди езици” – немски език с IІ чужд език-английски


Завършва гимназиалния етап на обучение с отличен успех. С интереси в областта на чуждите езици. Амбициозна, упорита, отговорна и инициативна. Успешно е защитила сертификат DSD C1 на всички компоненти и сертификат Cambride English Advanced C1. Участник в летни езикови училища във Великобритания и Португалия и интереси в областта на театралното изкуство. Свободното си време посвещава на творческото писане. През 2022 г. излиза първата й стихосбирка „Еуфория“.

Симона Хараланова Колева – Професионална гимназия по икономика, специалност „Икономика и мениджмънт“, професия „Икономист“


С отличен успех през целия курс на обучение. Трудолюбива, отговорна, взискателна и амбициозна. Уверена в знанията и способностите си. Активен участник в училищните проекти и инициативи. С разностранни интереси в областта на физиката и астрономията, литературата и математиката. Лидер на отбора по статистика, заел четвърто място в Европейската олимпиада по статистика, проведена само преди месец.

Борис Стоянов Стоянов – Средно училище „Йоан Екзарх Български“, профил „Хуманитарни науки”


Възпитаник на училището от пети до дванадесети клас. През целия курс на обучение показва отличен успех и е редовен участник в олимпиади по български език и литература, английски език, информационни технологии. С множество участия в литературни и музикални конкурси и фестивали. Председател на „Съвета на хуманитаристите”, знаменосец на училището. С организационните и лидерските качества, които притежава, увлича съучениците си за участие в различни дейности. Инициираните от него събития се радват на огромен интерес от страна на училищната общност и се превръщат в своеобразни празници за училището.

Лидия Сергеева Драганова – Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, специалност „Строителство и архитектура”


С отличен успех през целия курс на обучение, тя има ясно изразени приоритетни интереси към специалността. Притежава отлични организационни умения и качества за работа в екип – творческо мислене, бързо вземане на ефективни решения, лоялност и толерантност. Председател на Ученическия съвет към училището. Проявява упоритост, настойчивост и отговорност във всяко начинание и има куража да отстоява своята позиция. Активната й извънкласна дейност се допълва от участия в различни училищни прояви, състезания и олимпиади. През тази година заема първо място в националното състезание „Варна спагети инженеринг“ в областта на строителството и архитектурата.

Габриела Павлинова Григорова – Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров”, професия: „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“


С отличен успех през последните две години, председател на Ученическия съвет на училището. Амбициозна, дициплинирана и отговорна. Обича готварската професия и се отличава с кулинарни умения, особено към хлебните и сладкарските изделия. Включва се в организационния живот на гимназията, проявява умения за работа в екип и отговорно отношение към всички поставени задачи. Най-голямата й мечта е да продължи образованието си в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Маринел Цветанов Бодуров – Средно училище „Васил Левски”, профил „Софтуерни  и хардурни науки“


Възпитаник на училището от първи до дванадесети клас. Завършва гимназиалния етап на обучение с отличен  успех. С чувство за отговорност, всеотдайност и последователност, показва оригинално, творческо и креативно мислене. Активно се включва в живота на училищната общност, участва в олимпиади, състезания и конкурси.

Аксения Красимирова Ранкова – Средно училище „Трайко Симеонов“, профил „Физическо възпитание и спорт“


Възпитаник на училището от 1 до 12 клас. С отлични образователни резултати през гимназиалния етап на обучение и изявен спортист в областта на волейбола и леката атлетика. Председател на Ученическия съвет. Успешно сътрудничи с различни граждански и неправителствени организации, участва в доброволчески инициативи и кампании. Проявява интерес към хуманитарните науки – есето й в националния конкурс „Имам една мечта-да учим и живеем заедно“ през 2022 г. й отрежда трето място и грамота, връчена лично от президента на Република България Румен Радев.

Айча Мехмед Сейдали – Средно училище „Панайот Волов“, професионална паралелка „Компютърна графика“, специалност „Компютърен график“


С отлични образователни резултати през целия курс на обучение. Отговорна, креативна, динамична, мотивирана за обучение и развитие. Председател на Ученическия съвет към училището. Последните три години посвещава на различни благотворителни кампании. Доброволец към Градския ученически парламент, Общинския младежки съвет и Превантивно-информационен център, както и сътрудник в организираните от тях инициативи. Активен участник в проектите „Еразъм+“.

Баръш Салих Хайредин – Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“, специалност „Металургия на цветните метали“, професия „Техник-металург“


С отличен успех през целия курс на обучение. С отговорно отношение към учебния процес, инициативен и активен участник в извънкласни дейности, прояви и събития. С разностранни интереси – в областта на литературата, на техническото чертане и спорта. Участията му в националните състезания „Най-добър техник в машиностроенето“ му носят призови места.

Вирджиния Марианова Атанасова – Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии, професия „Техник-технолог по качеството на храни и напитки”, специалност „Контрол на качеството и безопасността на храни и напитки“


С отлични образователни резултати през целия курс на обучение. Изключително отговорна и изпълнителна. Инициативна, с умения да работи в екип. Активно се включва в организационния живот на училището, в училищни и извънкласни  дейности, прояви и събития. Есето й от конкурса „Имам една мечта-да учим и живеем заедно“ през 2022 г. й отрежда първо място и грамота, връчена лично от президента на Република България Румен Радев. Част от учениците, които представят училището по проект „Заедно в Италия-успешни практики в биоземеделието и селския туризъм” по програма „Еразъм+”.

Бюшра Ведат Сабри – Духовно училище „Нювваб”, профил „Икономическо развитие“


С отличен успех през целия курс на обучение. Отговорна, дисциплинирана, силно мотивирана за обучение и развитие. С изявени качества на лидер и разностранни интереси и постижения в областта на природните науки и литературата. Винаги готова да помогне на всеки. Като активен участник в живота на училищната общност, организира различни проекти и събития, благотворителни кампании и базари.

По публикацията работи: Стоян Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 знамена за Шумен

Приключи инициативата „Сто знамена за Шумен“ на КНСБ и на Сдружението „Солидарно общество“. Предстои среща с общинското ръководство на Шумен за предаването на повече от 200 трибагреника. Идеята е на 21-годишния Калоян Павлов след като забелязва, че на много от знаковите места на Шумен няма знамена. С реализацията се заемат Синдикалната..

публикувано на 13.05.24 в 15:02

Заслужена награда

Почетен плакет за принос и безспорни заслуги към Шумен и местната общност получи днес мажоритарният собственик на „Алкомет“ АД Фикрет Индже. Наградата беше връчена от областния управител проф. Добромир Добрев.  В поздравителен адрес до Фикрет Индже  се изтъква неговата съпричастност и подкрепа към стотиците проекти и инициативи в..

публикувано на 13.05.24 в 13:22

Задържани при сделка с наркотици

Трима души са задържани непосредствено след извършена сделка с наркотични вещества. Това съобщават от шуменската полиция.  Около 18 часа в петък при специализирана полицейска операция за противодействие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества на паркинг на ул.“ Искър“ в Шумен е извършена..

публикувано на 13.05.24 в 11:33

На добър час!

Училищата в Шумен днес изпращат своите абитуриенти. Събитието събира родители и близки на зрелостниците в дворовете на учебните заведения. В последния учебен ден за абитуриентите най-важно е да бъдат със своите съученици и да споделят мечтите си.  Чуйте репортажа на Жулиета Герова: 1074 е общият брой на завършващите ученици в 12 клас през..

публикувано на 13.05.24 в 11:14

Медали и грамоти за най- добрите

Наградиха победителите в 26-тия Математически турнир на името на известния шуменец академик Кирил Попов, съобщиха от пресцентъра на община Шумен. Официалното събитие се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“ на общината. Организатор на състезанието е шуменската секция на Съюза на математиците в България. Председател на журито е доц. Ивайло Кортезов, а..

публикувано на 12.05.24 в 12:38

Животът в бродериите на Таня

Изложбата "Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" може да се разгледа до 18 май в Художествената галерия „Елена Карамихйлова“ в Шумен.  12-те текстилни стенни пана, върху които има ръчно бродирани копия на архитектурни орнаменти от къщи в град Нова Каховка, Херсонска област са дело на Тетяна Болгарова . Авторът на оригиналните "каменни..

публикувано на 10.05.24 в 16:58

Демонтираха помпа-замърсител

Сигнал за изтичане на черна субстанция и миризма във водите на р. Пакоша е постъпил на зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Шумен. Реката се влива в язовир „Фисека“, Община Търговище. Експерти от инспекцията, Регионалната лаборатория в Шумен и Басейнова дирекция „Черноморски район“ са извършили проверки в..

публикувано на 10.05.24 в 16:01