Излезе от печат книгата „Езикът на българската кухня“. Тя разглежда диалектите в различните области на България през кулинарията. Книгата е продължение за вече действащата на сайта на Института по български език при БАН интерактивна кулинарна карта, изработена след множество теренни експедиции в различните области на страната, съобщи за Радио Шумен ръководителят на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН проф.д-р Ана Кочева.
„Преславската книжовна школа е първата в България, а шуменско-преславският говор е изключително важен. Той спада към източномизийските говори в класификатора на българските диалекти,продължава да бъде много интересен и се характеризира със собствени особености“, коментира проф. Кочева.
Диалектите обогатяват езика и са съществена и неотменна част от него. Учените са установили, че българските диалекти не отмират. Напротив, младите поколения ги ползват и дори българските емигранти ги пазят и в различни групи в социалните мрежи се идентифицират с определена езикова област.
Все пак трябва да отчитаме кога е уместно да се използва диалект и в какви случаи е задължително да се говори на книжовен език. Необходими са целенасочени държавни мерки, сред които и курсове по езикова култура, каза още проф. Кочева.
С проф.д-р Ана Кочева разговаря Мина Денева.
Петя Радкова от Разград е ритуалчик по професия и фотограф по душа. Вдига фотоапарата, за да снима красиви неща. А хубава в очите на фотографа, може да бъде и една обикновена за някого локва. Открила силата на това изкуство, коeто по думите й може и да бъде "спасителен пояс в тежки момента от живота", преди около 15 години. Вече има две..
Днес световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Той се чества вече 20 години по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране на професията. Пътят до това да станеш готвач обикновено е дълъг и с много предизвикателства, не е лесно и да управляваш екип от хора. Това споделя Боряна..
Защо в ателието на един часовникар, който държи най-много на точността, всички механизми по стените са замръзнали на 12 часа и пет минути? Ако забележите това, когато влезете при Румен Тодоров и го попитате, първа през смях ще ви отговори съпругата му Нели. Историята е много романтична и отвежда към 1983 г., когато била първата им среща до..
Млади скаути и водачи от страната са в Шумен, откъдето заедно ще участват в Световното скаутско джамборе. Акцент в контактите онлайн и чрез радио ефир ще са етикетът и безопасността при общуването. Днес 30 скаути и 10 техни водачи от скаутските клубове „Албатрос“, „Приста скаут“ - Русе и Креслив орел- Шумен посетиха Радио Шумен. Те връчиха..
Ценители на тиквата и дюлята се събират днес за 6-ти път в кубратското село Юпер. Там ще се проведе празникът с най-колоритното и звучно име у нас "Тиквендюл", за да популяризира добрите ни кулинарни традиции в приготвяне на ястия с двата есенни дара на природата. Събитието се организира от Народно читалище " Напредък 1915" и ще предложи на публиката..
С научна конференция „Съвременният дискурс в науката“ Педагогическият факултет на Шуменския университет отбелязва днес 40 години от създаването си. Честването на годишнината започна с откриване на изложбата „Заедно пишем историята“, която представя награди и отличия за постиженията на студенти и преподаватели от факултета през годините. В момента..
Да се подпомогне икономическото развитие на Шумен и региона, като се създават работни места в IT-сферата. Това е целта на двудневния технологичен форум BEST ’2024, който започна в Шумен днес. За пета година с ъбитието събра представители на бизнеса, науката, образованието и технологиите с амбицията да направи реално работеща връзката между тях...