Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши походът „По пътя на четата на Таньо Войвода“

3
Снимка: Област Русе

Трийсет и осмият Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“ приключи на Керчан баир край Априлово – лобното място на революционера и неговата чета.

Четиридневната инициатива е част от националния културен календар на Министерството на образованието и науката и се осъществи с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград и Попово.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Готови за кметски избори в Шуменско

Над 40 полицейски служители са ангажирани преди и по време на провеждането на частични избори за кметове в селата Висока поляна, община Хитрино, и Ясенково, община Венец. Изборите ще се проведат утре, на 20 октомври, седмица преди извънредните парламентарни избори.  Секциите вече са под полицейска охрана. Предприети са всички необходими мерки за..

публикувано на 19.10.24 в 17:25

Благотворителен базар

"Специално бурканче – за специален човек" – така се нарича Благотворителният базар, организиран от Ученическия съвет на СУ "Христо Ботев" в гр. Тутракан. Различни продукти – сладка, туршии и лютеница – приготвени от учениците и техните родители, предлагат на базара. Събраните средства са предназначени за изграждане на купол за..

публикувано на 19.10.24 в 12:14
мрежата от пояси

Застрашени са полезащитните горски пояси

Нужна е нова политика и промяна в нормативната база и финансирането в сектор „Гори“, за да бъде възстановена мрежата от изсъхналите полезащитни горски пояси. Създаването на 1 декар нов полезащитен пояс струва 4116 лв., а приходите от дървесина от същата площ са средно 926,40 лева при ясена и 489,22 лева при акацията. Данните изнесе зам.-директорът..

публикувано на 19.10.24 в 11:36

Слънчево и студено в събота

В 6:00 ч. тази сутрин измерените температури в Североизточна България са: 0 градуса в Шумен и Търговище, 2 градуса в Русе и 3 градуса в Разград и Силистра. В Шумен атмосферното налягане е 1000 хектопаскала – много по-високо от средното за месеца (993.1), слабо ще се повишава; относителната влажност на въздуха е 94%. И днес ще преобладава..

публикувано на 19.10.24 в 07:06

Вдигат завесата на театралната афера

Започват разпити по аферата с източването на средства от театрите. Пред магистратите в Пловдив ще застанат около 30 души, които са били наети на фиктивни трудови договори. Това съобщава БНТ. Предстои и разпит на служители от финансовата дирекция на Министерството на културата, ангажирани с плащанията. 410 хиляди лева, които бяха източени от..

публикувано на 18.10.24 в 08:17

Планово без ток

Планови прекъсвания на Електроразпределение Север АД на територията на областта за 18 октомври: Разград От 8:30 до 17:00 , в района на гр. Разград, Местност „Пчелина“: ТП“ Колиби“, ТП“ Горски кът“, Почивна база “Биовет“, ТП „Язовира“, ТП „Туристическа база“ гр. Разград , ТП „Осеменителна“, ТП „Водстрой“, ТП „Полимекс“, Градска..

публикувано на 18.10.24 в 06:26

Студен октомврийски петък

Днес ще преобладава слънчево, но студено време. Във вътрешността вятърът ще е много слаб, по крайбрежието умерен от север-северозапад, следобед от север-североизток.  На места във вътрешността на района ще се образуват слани.  Минимални температури от 0° до 5°, по Черноморието 4°-9°, максимални между 10° и 15°, за Шумен - 12°

публикувано на 18.10.24 в 05:50