Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят на орлето Илия

Снимка: www.bg.wikipedia.org

Месец и половина след като орлето Илия от добричкото село Александрия тръгна на дългото си пътешествие от Африка към България, то все още не си е дошло у дома. Всички останали кресливи орли, които получиха предаватели благодарение на проект „Земите и горите на орела“, вече се завърнаха, но Илия продължава да пътешества.

Още чуйте от интервюто с орнитолога Димитър Демерджиев от Българското дружество за защита на птиците.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Масово кръщене в Голямата Базилика в Плиска

Девет деца на възраст от 1 до 8 години бяха покръстени днес от отец Адрей и отец Божидар в голямата базилика в Плиска. "Тази базилика е построена по нареждане на Борис, с негово знание, най-вероятно и с негови средства. Оттук е започнало и покръстването на нашия народ“, каза отец Андрей от Нови пазар и допълни, че няма противоречие с канона..

публикувано на 04.05.24 в 15:43

В ново амплоа

Повече от три седмици последователите на Мира Радева във фейсбук следиха с удоволствие поредното предизвикателство, което тя предприе. Известната социоложка продължава да се доказва в друго амплоа – на един физически активен авантюрист. Поредното предизвикателство, което тя осъществи с приятелка, е преминаването по един от поклонническите пътища до..

публикувано на 04.05.24 в 09:47

Символът на Великден е червеното яйце

Символът на Великден е червеното яйце. Яйцето символизира Универса и тайната на неговия произход. Това е предхристиянски символ, който е вплетен във великденската символика, каза доц. Ивелина Ефтимова от Катедрата по журналистика и масови комуникации в Шуменския университет.  Този символ съществува в полинезийски, перуански, японски, китайски и славянски..

публикувано на 03.05.24 в 13:49

Сбъдната мечта за църква

Църквата „Свети великомъченик Димитър“, която се строи в шуменското село Вехтово от 2018 година, е пред завършване. Напълно реалистично е на храмовия празник да бъде осветена. Добрата новина идва от свещеника Пламен Марчев, който е свидетел и насърчител на всички усилия на местните жители. Откакто са вдигнати колоните на църковната..

публикувано на 03.05.24 в 10:00

Деца творят преди Великден

Деца рисуват върху яйца и изработват великденски картички за предстоящия светъл празник. Тази възможност им предостави Сдружението „Клуб култура за Шумен“ по време на великденска работилница, която продължава до 15:00 ч. в Ганушевата къща в Шумен. Ателието се организира за четвърта поредна година. Занятията са както за младежи и деца, така и за..

публикувано на 02.05.24 в 14:11

104-годишната баба Неделя

Животът е пълен с чудеса и няма по-голямо чудо от живота. Това доказва вълнуващата история на Неделя Петрова от Марчино, търговищко. Тя ще навърши 104 години през ноември. Родена е на 15 ноември 1920 година. До неотдавна е живяла на село, но сега е при сина си Марчо в Търговище, за да се грижи за нея и да са си опора. Остава сама много..

публикувано на 02.05.24 в 12:29

Европравила за политическата реклама

В Европейския съюз са в сила новите правила за политическата реклама, които ще се прилагат и на предстоящия вот за Европейски парламент през юни. Една от целите е провеждането на свободни и честни избори. Въвеждат се общи изисквания за прозрачността на тези реклами, предстои да бъде въведен и механизъм за съобщаване на проблемни реклами. Новият..

публикувано на 02.05.24 в 11:14