Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленер на платото

Снимка: Община Шумен

За 14-и път Дружеството на шуменските художници събира 10 от най-добрите автори от страната и от Шумен на Национален пленер по живопис „Шуменско плато“. 

Тази година след селекцията на журито са одобрени Валентин Георгиев, Десислава Досева, Ивелин Стоянов, Станка Александрова, Фикрат Салимов, Атанас Атанасов, Борислава Борисова, Калоян Тодоров, Красимир Арсов и Радослав Ценов. 

Пленерът се открива този следобед на базата на Зеленото училище на платото. 

Националният пленер „Шуменско плато“ ще завърши обичайната с изложба. Заради нея само в рамките на един ден на 21 август Градската галерия ще отвори врати за творбите създадени по време на събитието. 

Чуйте още за събитието от интервюто на Миглена Стефанова с Александър Величков, председател на Дружеството на шуменските художници, което заедно с община Шумен са организатори на пленера. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Панайотов

С песните на Атанас Панайотов

Вторият Национален фолклорен конкурс „С песните на Атанас Панайотов” ще се проведе   в Смядово в събота - на 28 септември. Инициативата цели да популяризира и съхрани музикалното фолклорно наследство на родения в смядовско изпълнител. Конкурсът се организира от   НЧ "Братство – 1860" и Община Смядово и под патронажа на кмета Иванка..

публикувано на 27.09.24 в 17:41

Джаз и хайку

Какви са общите моменти между джаза и хайку поезията и как двете на пръв поглед различни изкуства могат да бъдат включени в едно общо културно събитие?  От днес Шумен е домакин на Младежкия фестивал „Деца на джаза“. Фестивалът се организира за втора поредна година от Общинския младежки дом в партньорство с радио Jazz FM с подкрепата на Министерството..

публикувано на 27.09.24 в 08:55

Магията на китарата

Повече от 2 години Светлозар Драгнев от Дулово е ръководител на Школа по китара към читалище "Бялата лястовица - 2018" в града. За втора поредна година целият екип обяви септември за Месец на китарата.    ,,Събитие, което ще ви даде възможност да се докоснете до магията на музикалния инструмент“, каза той в интервю за Радио Шумен.  Чуйте..

публикувано на 27.09.24 в 08:42
Народно читалище

„Postcard“ с концерт в Шумен

Джаз група „Postcard“, сформирана в консерваторията „Принс Клаус“ в Грьонинген, отново ще гостува в Шумен. Концертът е на 28 септември, събота, от 19.00 часа в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“. Свои авторски пиеси ще представят Ралица Тонева (алт саксофон, флейта), Неделчо Нинов (тенор тромбон), Вилизар Гичев (китара) и Теодор..

публикувано на 27.09.24 в 08:33

Традицията продължава за оркестъра

Последният концерт на Симфониета Шумен преди същинското начало на сезона е тази вечер (26.09) от 19:05 часа, когато на сцената ще излязат младите надежди на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В програмата ще звучат произведения на Дариус Мийо, Карл Мария фон Вебер, Моцарт и Ларс-Ерик Ларсон. Публиката ще чуе..

публикувано на 26.09.24 в 08:25

Емоции в картини и снимки

Преживяване, нарисувано на картина и емоция, уловена в един миг от фотоапарата. Това е общата изложба, наречена „Импресии“ на художничката Мариана Петкова и Даниела Вичева. За първи път експозицията ще бъде подредена в артистичното пространство в старата част на великолепната сграда на Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен. Там ще са..

публикувано на 26.09.24 в 08:16

Фантастиката на Явор

Писателят Явор Цанев гостува в шуменското Народно читалище "Добри Войников-1856", за да срещне малките си читатели със своя роман „Силвър и вампирите“. Авторът е издател и на единственото у нас списание за фантастика, фентъзи, хорър, крими и мистерии „Дракус“. Преди дни излезе неговият последен брой с разкази на Богданче Ангелче Владимир Дворецко,..

публикувано на 25.09.24 в 13:54