Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни IT курсове

Снимка: Телерик Академия

Безплатни курсове по програмиране организират и през тази година в Шумен от Училищната Телерик Академия. 

Предлага се обучение по дигитални науки в две възрастови групи – занятията за децата от 3 и 4 клас ще бъдат в Средното училище „Панайот Волов“, а курсът за учениците от 5 до 7 клас – в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Отделно от тях, 12-окласници от цялата страна могат да кандидатстват за онлайн обучения по „Разработка на игри“ или „Уеб програмиране“. 

Предварителни IT познания не са необходими. Записването е до 5 октомври в сайта на Академията, като желаещите трябва да решат и приемен тест с логически задачи. 

Очаква се обученията да започнат преди края на октомври и да приключат през юни следващата година. 

Курсът е с обща продължителност 72 часа. Успешно завършилите защитават проект и получават сертификат. 

През тази година Училищната Телерик Академия ще открие 100 школи в 40 населени места. Очаква се броят на младежите, които ще се включат, да надхвърли 2000.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с въпросителни

Безпокойството, породено от преминаването на земеделски машини през главната улица на село Панайот Волов, проблеми с косенето на тревните площи, почистването на тротоарите в село Вехтово и паркирането около шуменско кафене. Това бяха въпросите, с които днес жителите на Шумен и населените места в общината се обърнаха към кмета на Шумен проф. Христо..

публикувано на 27.05.24 в 16:41

Част от Шумен пак без вода

Част от шуменския квартал "Тракия" отново е без вода. Екипи на ВиК - Шумен работят по аварията на ул. "Родопи", заради която и вчера водата в района беше спряна.  Това съобщиха за Радио Шумен от водното дружество, но не се ангажираха с час за приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 27.05.24 в 16:21

"Златен век" за Деян Евтимов

Грамота и Почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон - сребърен, получи Деян Евтимов, директор на Художествената галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен.  Наградата беше връчена от министъра на културата Найден Тодоров по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на..

публикувано на 27.05.24 в 13:58

Гимназии събират ученици

Панорама на средното образование представя в Шумен възможностите за обучение за предстоящата учебна година.  Областният управител проф. Добромир Добрев откри събитието и подчерта значението му за по-добрата информираност на кандидат-гимназистите и техните родители, на които предстои да вземат решение къде да продължат обучението си.  В..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Два сигнала за домашно насилие

Два сигнала за домашно насилие са постъпили в полицейските управления на Каолиново и Велики Преслав.  В нощта на събота срещу неделя 44-годишна жена се обадила на полицията, тъй като съпругът ѝ от Тодор Икономово отправил закани към нея. Задържан е за срок до 24 часа в РУ - Каолиново.  В неделния ден е получен сигнал, че 23-годишен мъж от Смядово..

публикувано на 27.05.24 в 12:01

Мъж сипе заплахи към полицаи

35-годишен мъж е задържан заради арогантно поведение към полицейски служители. Това съобщават от шуменската полиция. На 25 май около 23:20 часа в Областната дирекция на МВР в Шумен е получен сигнал за пътен инцидент в село Благово. По време на работа по произшествието 35-годишен мъж е отправил обиди и заплахи към полицейските служители, като с..

публикувано на 27.05.24 в 11:51

Пиян удари паркирана кола

Задържаха пиян водач, предизвикал пътен инцидент в Шумен. Това съобщават от полицията. Сигналът е получен на 24 май около 23:30 часа. На място на ул. "Лозевско шосе" е изпратен екип на сектор „Пътна полиция“. Изяснено било, че товарен автомобил „Рено“, управляван от 50-годишен мъж, се е ударил в паркиран лек автомобил „Киа“. С техническо средство са..

публикувано на 27.05.24 в 11:40