Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовната есен на 1875 година

5
Снимка: Държавен архив Шумен

„ШУМЕН. В същата тая нощ, когато нашият байряк се развяваше над Стара Загора, шумненската младеж поздравляваше Преславския балкан с бунтовническа песен. Както казах по-горе, революционерния комитет в Шумен, основан в 1873 година, беше един от най-добрите и деятелни, в лицето на Панайот Волов и Енчева (учители), а по-после на Кръстя Кючюка, на Атанаса Стойкова и др.“

Това пише Захари Стоянов в глава X на „Записки по българските въстания“ по повод началото на опита за въстание в Шуменско през септември 1875 г. Та, тоя комитет, продължава Стоянов, броеше до 360 души членове, които си имаха вътрешен правилник, според който всеки член е бил длъжен да плаща веднъж в седмицата определено количество пари.

В началото на същата тази година младите съзаклятници сторват приключение, което в историята остава като „френската сватба“. Същата, която се превръща в национално събитие, състояло се на 12 януари 1875 г. То е провокирано от сватбата между красивата и интелигентна шуменска девойка Василка Константинова и белгийския инженер Симон Фери, дошъл за строежа на ж.п линията Каспичан-Шумен. Събития, които разделят обществото на две. 

Т.нар. френска сватба в Шумен е един от поводите за шуменската въстаническа акция, която се случва през септември 1875 г., обяснява историкът Милена Андреева, проучвала събитията от преди 148 години.

На 16 септември 1875 г. група представители на Шуменския революционен комитет начело с председателя Атанас Стойков се отправят с въстанически намерения към Балкана, пише в свое изследване проф. Вера Бонева. Преминавайки в близост до с. Драгоево, четата на Ат. Стойков поема към Котленския Балкан и без да влезе в бой с турците, се разпръсква - под натиска на вътрешни противоречия и поради факта, че местната власт е взела превантивни мерки за предотвратяване на въоръжени бунтовнически прояви. Арестувани са десетки българи - както дейци на революционната организация, така и заподозрени в съпричастие към въоръженото бунтовничество.

По това време тогавашният митрополит Симеон се стараел да прикрива революционното дело и неговите дейци, защото както е казвал на самия Панайот Волов: „Кръв ще се лее“, разказва още историкът гл. ас. Д-р Милена Андреева.

Въпреки неуспеха на въстаническата акция в Шуменско тя е важна прелюдия към голямото въстание – Априлското от 1876 г., заяви Милена Андреева. По думите ѝ водачите на бунта, след като се събират в Гюргево разделят българските земи на революционни окръзи, където изпращат емисарите или апостолите. 

Според специалистът есента на 1875 г. е школовката и подготовката за събитията през пролетта на следващата година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Севилският бръснар" тази вечер

Русенската опера представя премиерно "Севилският бръснар" тази вечер в Доходното здание в дунавския град. Това съобщи пиарът на културния институт Диана Димитрова.  Режисьор на на спектакъла е Александър Мутафчийски. По думите му, за първи път на професионална сцена той ще постави не кое да е оперно заглавие, а което е като библия за операта...

публикувано на 20.09.24 в 12:03

Повелителката на глината

Разградският музей представя днес изложбата „Повелителката на глината“, посветена на творчеството на Ели Неделчева, която си отиде от този свят през 2011 г., само на 50 години. Експозицията се открива от 17:30 часа в Етнографския музей.  Ели Неделчева е родена в Разград. Тя учи занаят от известния майстор на бусинска керамика Петър Гигов и това..

публикувано на 20.09.24 в 11:59

България и мозайките

Изложбата "България и мозайките" гостува в Попово. Експозицията е подредена в галерия „Кирил Майски“ на историческия музей в града. Откриването е днес от 17:30 часа, като поводът за гостуването на експозицията е Денят на независимостта.  Изложбата „България и мозайките“ идва в Попово след турне в   Рим, Стокхолм, Осло, Копенхаген и Прага. Целта е да..

публикувано на 20.09.24 в 11:55
Народно читалище

Фестивал на песента

Близо 40 са подадените към момента заявки за участие във фестивала на популярната песен „Есенни шуменски вечери“. Състави и индивидуални изпълнители в различни възрастови групи от Благоевград, Варна, Бургас, Свиленград, Разград, Търговище, Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Каспичан, Смядово и други градове на страната ще се включат в конкурсната..

публикувано на 20.09.24 в 11:46

Филмов успех и в Холивуд

Късометражният филм "FATHER" на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар от Силистра получи почетно признание за висок стандарт в кинематографията от Международния кинофестивал за филми на ужасите - "Hollywood Horrorfest" в САЩ. Филмът на младия силистренец представя темата за насилието в семейството, погледнато през очите на едно..

публикувано на 16.09.24 в 16:52

Водната криза - на сцената

Кризата с безводието в Шумен, която мъчи хората от десетилетия и няма решение, е тема на новия документален спектакъл на шуменския Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. „Няма“ е авторски спектакъл на режисьора Неда Соколовска и е изграден върху истински разкази на хора от Шумен и Върбица или т.н вербатим театър. Темата има своята регионална,..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Народно читалище

Есенни шуменски вечери

XI Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери“, 2024 ще се проведе в Шумен на 28 и 29 септември (събота и неделя). Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да подадат документи за участие на адрес: Шумен 9700, пл. „Възраждане“ №4, НЧ „Добри Войников-1856” или на e-mail: dvfestivals@gmail.com..

публикувано на 16.09.24 в 09:14