Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладки изкушения край Дунав

3
Снимка: Фейсбук страница на Пенчо Милков

Русе ще е домакин на второто издание на Фестивала на торта Гараш. Събитието е организирано от Община Русе, Общинското предприятие "Русе Арт", Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, представители на бизнеса и местните културни институти.

На шатри пред Съдебната палата 11 сладкарници ще представят на русенци своите варианти на вкусната торта Гараш и други сладки изкушения.

В 10 ч. пред сградата на Доходното здание започва конкурс за най-добра торта Гараш, направена от непрофесионалисти. Участниците ще представят както класически рецепти на известния десерт, така и свои варианти. Жури от професионалисти ще избере най-добрите сладкарски изкушения. Специална допълнителна награда ще връчи и кметът Пенчо Милков.

В 11 ч. пред Съдебната палата ще има детска състезателна игра, организирана от Спортната академия "Питър Пан".

В 12 ч., отново пред Съдебната палата, е началото на кулинарната демонстрация на шеф Ради Стамболов, който ще представи Гараш трюфели.

Русенци ще могат да влязат в ролята на главния диригент на Държавната опера Димитър Косев. Това ще стане възможно в 12,30 ч., когато пред Доходното здание стартира инициативата "Русе дирижира Операта".

В различни часове от деня камерен състав от Държавната опера – Русе ще представи свои изпълнения пред Паметника на свободата.

От 15 ч. до 19 ч. пред Доходното здание ще има специално обособен фотокът, където гостите ще могат да си направят снимка за спомен. 3D рисунка, посветена на създадения в Русе десерт Гараш, ще краси площад "Свобода" и ще даде още една възможност на желаещите да си направят атрактивни фотоси.

След 17 ч. в градинката пред Доходното здание ще започне детската кулинарна работилница "Вкусно и полезно" с Деница Филева. Там ще се проведе и състезанието "Мама, татко и аз".

От 17,30 ч. на сцената пред Съдебната палата ученици от Професионалната гимназия по туризъм ще забавляват с анимация най-малките, след това ще има изпълнения на възпитаници на Школата за изкуство и култура "АРТи КУЛ".

През целия ден в Русе ще има безплатни пешеходни туристически обиколки с екскурзовод. Те ще тръгват от Паметника на свободата в 10:30 ч., 14:30 ч. и 17 ч., като групите ще са от максимум 30 души.

Кулминацията на Фестивала на торта Гараш ще е в 20 ч. пред Община Русе. На сцената ще се качат танцьори от Танцовото студио "Фрийдъм" и популярните изпълнители Били Хлапето и D3МО, които ще подгреят публиката за изпълненията на световноизвестния рапър от 90-те Нана. Вечерта ще завърши с пищна заря.

Всички събития в рамките на Фестивала на тортата Гараш са с вход свободен.

За улеснение на гражданите от Община Русе осигуряват допълнителни курсове по линиите на градския транспорт.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Водоемите – под наблюдение

Постоянно следене нивото на водоемите в региона разпореди областният управител на Русенска област Драгомир Драганов. Мярката е превантивна и е продиктувана от проливните валежи през последните денонощия в страната, както и заради пролетното пълноводие. Целта е да се предприемат максимално адекватни и навременни мерки при евентуално повишаване..

публикувано на 10.05.24 в 16:24

Изложба „Моите будители“

Изложба „Моите будители“ откриха днес в Русенския университет.  Експозицията показва българските олимпийци по природни науки и техните ръководители. Целта е да се популяризират най-добрите български ученици, които печелят медали за страната ни от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика,..

публикувано на 10.05.24 в 13:47

Одата на радостта на кръгъл час

Химнът на Европейския съюз – „Одата на радостта“, звучи от Градския часовник в Русе по случай 9 май - Денят на Европа.  Гонгът на часовника ще се чува на всеки кръгъл час през днешния ден с музиката на химна, за чието създаване преди 200 години Лудвиг ван Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер. Инициативата е по идея на..

публикувано на 09.05.24 в 11:13

Движението по Дунав мост е възстановено

Приключи ремонтът на пропадналия преди дни участък на Дунав мост при Русе, съобщават от областната администрация в дунавския град. Движението в българския участък на съоръжението вече е напълно възстановено.  Припомняме, че миналата събота на около 100 метра на излизане от ГКПП „Дунав мост“ на съоръжението се отвори близо половин метрова дупка...

публикувано на 08.05.24 в 17:55

Авариен ремонт на „Дунав мост“

Променя се организацията на движение в 20-метров участък от „Дунав мост“ при Русе заради аварийни ремонтни дейности, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. От 8 ч. до 20 ч. днес всички автомобили ще преминават двупосочно поетапно в лентата за Гюргево. Трафикът ще се регулира от сигналисти. Точно преди Великден в българския участък на..

публикувано на 08.05.24 в 06:24

Честит празник, Русе!

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата беше дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца- покровител на града.  Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на Русе" днес и така беше поставено началото на светското отбелязване на Празника на града...

публикувано на 06.05.24 в 14:35

Русе празнува

Тържествата в Русе, който празнува на 6 май Празник на града, започнаха с литургия в храма "Св.Георги".  В 10:30 ч. в Кръглата зала в сградата на общината ще се проведе церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“, а от 11:30 ч. пред Паметника на Сръбско- българската война ще започне официалната церемония по случай Деня на..

публикувано на 06.05.24 в 09:10