Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнаха блясъка на Летния театър

900 души ще могат да посещават културни събития във възстановения Летен театър в Шумен. Официалното му откриване след 17-месечен ремонт е тази вечер. На сцената от 19:30 часа ще излезе ансамбъл „Българе“.

В хода на строителството, струвало 2,5 милиона лева, се наложиха много промени. Изградена бе допълнителна зала под трибуните. Тя ще може да се ползва за различни събития, обясни кметът на Община Шумен Любомир Христов.


„Успяхме да направим неща, които и аз не очаквах, че можем да направим“, каза Биляна Иванова, главен експерт в Община Шумен и ръководител на проекта с европейско финансиране. „Успяхме да възстановим екрана, възстановихме санитарните възли за посетителите, имаме зона за детски кът, имаме пространство за бъдещо кафене. На подземно ниво направихме голяма зала, която наричаме „Танцувалня“, но може да се използва за редица мероприятия. Отвън всичко е облагородено. Надявам се да има много събития“, добави тя.


Ще има критики, сигурен е кметът Любомир Христов. „Ще се намерят хора, които да кажат „Защо плочките са такива? Защо цветът на стената е жълт, а не бял?“, но всичко това остава в миналото. Важно е това, което е съградено и това, което ще остане за поколенията. Надявам се, че Летният театър ще е привлекателен за шуменци и ще заема централно място в културния календар на нашия град“, каза кметът.


Имало е много трудности още преди старта на проекта за ремонт на Летния театър. Строителите са били на крачка да се откажат заради хиперинфлацията след старта на войната в Украйна.

„Заради огромния скок в цените на строителните материали за изпълнителя бе по-изгодно да прекрати проекта. С хиляди уговорки от наша страна успяхме да го убедим да продължим и затова сроковете малко се изместиха във времето. В хода на строителството възникнаха много проблеми. Първоначалната идея бе амфитеатралното разположение на седалките да се постигне с вкарването на пръст. А ние сметнахме, че е по-рационално отдолу да се изгради зала, която да може да се използва както за складови помещения, така и за репетиции“, добави Христов.

Общинското предприятие “Туризъм, публични прояви и атракции” ще стопанисва обновения Летен театър. Предстои да бъдат обявени търгове за отдаване под наем на помещенията в комплекса. Кметският екип се надява там скоро да заработят книжарница, сладкарница и детски център.


„Преди осем години, още в началото на първия ми кметски мандат се наложи да заградим района на Летния театър, защото се беше превърнал в свърталище на бездомници. Виждате сега в какъв вид е. Дано да се съхрани, пази и надгражда“, добави Христов. Той пожела на следващия кметски екип да стопанисва добре Летния театър


Вече има заявки за други събития в ремонтирания Летен театър. На 6 октомври е предвиден концерт на Духовия оркестър „Михаил Биков“, посветен на Деня на музиката. Към сцената проявяват интерес и кандидати за местните избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо начало на астрономическото лято

В седмицата, в която ще настъпи астрономическото лято, изгледите са за горещо и сухо време. В понеделник ще е предимно слънчево и почти тихо. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а максималните – от 29° до 34°. До края седмицата времето ще остане предимно ясно и слънчево, почти тихо. Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите..

публикувано на 16.06.24 в 14:52

Одобриха 19 младежки проекта

Експертен съвет избра младежките проекти, които ще бъдат финансирани със средства на Община Шумен. Както Радио Шумен съобщи, 65 000 лева от общинския бюджет за девета поредна година ще бъдат инвестирани в идеи на млади хора.  Утвърдените инициативи са в областта на доброволческите дейности, творчески работилници, музикално, танцово и изобразително..

публикувано на 16.06.24 в 13:54

Слънчево и топло

Между 13 и 18 градуса са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен е 13 градуса, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, относителната влажност на въздуха е 92%. В Разград е 15 градуса, в Русе – 16, в Силистра – 18 градуса. Днес ще е слънчево, в следобедните часове с незначителни временни заоблачавания. Ще е и почти..

публикувано на 16.06.24 в 07:46

Читалня за най-малките

Детска читалня правят във Велики Преслав доброволци от града. Тя ще отвори врати в сградата на библиотеката към читалище „Развитие“. Изграждането започна с ремонт и почистване на избраното помещение и продължава със сглобяване и подреждане на детски мебели.  Всичко това се прави от доброволци от местната организация „С мисъл за Преслав”. Те са..

публикувано на 15.06.24 в 15:01

Издават карти с намаление

Започва издаването на карти за градския транспорт, съобщиха от „Шумен – пътнически автотранспорт“. От понеделник, 17 юни, ще започне изготвянето на годишни абонаментни карти на хората, навършили 65-годишна възраст и многодетни майки с деца до 18 години. Документите се издават на Автогара Шумен, на специализираните гишета за..

публикувано на 14.06.24 в 15:26

Вълшебни ритми в Нови пазар

Нови пазар е домакин на Националния конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебните ритми“. 22-рото издание ще продължи от днес до неделя в Народното читалище „Христо Ботев“ в града. Заявки са подали над 150 гайдари.  „Географията на конкурса непрекъснато се увеличава“, каза за Радио Шумен дългогодишният председател на журито проф...

публикувано на 14.06.24 в 13:31

Мерки срещу пожари по жътва

Всички институции в Шуменска област са подготвени за реакция при пожар, състоянието на речните корита е сравнително добро, язовирите също са в добро техническо състояние. Това стана ясно на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, който се проведе днес ( 14 юни) в Шумен. Ситуацията обобщи областният управител проф...

публикувано на 14.06.24 в 12:35