Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Хосен и Лиляна Кехайова с концерт

С концерт Симфониета - Шумен ще открие новия си творчески сезон. Началото му е от 19:05 ч. на 5 октомври в зала "Проф. Венета Вичева". Солисти ще бъдат двама български музиканти със световни успешни кариери - цигуларят Марио Хосен и челистката Лиляна Кехайова. Диригент ще бъде Калина Василева. Ще бъдат изпълнени шестте Миниатюри “Шумен” от Панчо Владигеров и Концертът за цигулка, виолончело и оркестър от Йоханес Брамс.

Сред емблематичните оркестри, на които Марио Хосен е бил солист, са Виенският симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Китайската национална филхармония, Английският камерен оркестър, Оркестърът на Миланската Скала, националните филхармонии на Литва, Дания, Турция, Мексико, Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на БНР и други. От 2019 г. Марио Хосен е артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Редактор е в едно от най-старите музикални издателства в света "Musikverlag- Doblinger", Виена. Получава покани да реализира световни премиерни записи на творби от Меркаданте, Рола, интеграли със сонатите за цигулка на Й. С. Бах, Г. Ф. Хендел, Бетовен, квартетите на Паганини, както и на концертите за цигулка на Моцарт. Удостоен е с много престижни награди. Концертирал е в над 40 държави. Марио Хосен е почетен професор по цигулка на НБУ. Диригент е на Виенският камерен оркестър и е художествен ръководител на концертния цикъл „Concert Spirituel“ във Виена. Артист е на Thomastik Infeld, Виена.

Виолончелистката Лиляна Кехайова е четвърто поколение музикант. Завършила е Национално музикално училище “Любомир Пипков”. Има бакалавърска и магистърска степен от виенската консерватория. От 2014 г. Лиляна Кехайова е организатор лятната академия във Виена „Орфей“, където всяка година посреща над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на Паганини Ансамбъл Виена. От 2018 г. има клас по виолончело в Нов български университет. Стипендиант е на „Thomastik - Infeld Vienna”, „Bank Ausria“, a през 2012 г. печели голямата стипендия на австрийската фондация „Alban Berg". 

Още чуйте от разговора на Антоний Димов с Лиляна Кехайова, Калина Василева и Марио Хосен.



По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенка с награда от международен конкурс

Осемгодишната Анастасия Маркова от Русе спечели втора награда на Международния музикален конкурс „Art Music Festival“ в Букурещ . Във форума участваха 150 изпълнители от Румъния и Молдова. Анастасия се яви в номинация „ International pop“ в категория 7-9 години. Тя изпълни песента на Адел „ Rolling in the deep“ . Изпълнителите в..

публикувано на 02.05.24 в 16:52
Паметник

Майските празници започват в Шумен

33 събития ще има в програмата на Майските празници на културата на Шумен. Сред тях са концерти на групата Б.Т.Р. и на Любо Киров.  Тържествената сесия и награждаването на отличените за изкуство и култура ще бъде на 11 май – Деня на Шумен, когато започват и Друмевите театрални празници. Началото на празниците на културата се поставя на 2 май с..

публикувано на 30.04.24 в 15:07

Четири номинации "Аскеер" за Русенския театър

Четири номинации за наградите „Аскеер“ за 2024 година получи ДТ „Сава Огнянов“. Те са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Единадесетте спектаклови категории на „Аскеер“ за 2024 година включват представленията..

публикувано на 30.04.24 в 14:56

Майка Тереза от Илийно

Музеят в Търговище представя изложба, която разкрива какво наследство е оставила една необикновена жена, родена преди 100 години в село Илийно, сега в община Омуртаг.  Нейното име е Върбинка Димитрова, която с делата си и неуморния си ентузиазъм дава сила и кураж на много страдащи хора по света. За специалиста от музея Тоня Любенова, Върбинка по..

публикувано на 30.04.24 в 14:42

Емоции от първа необходимост

Последният победител в конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“ показва авторската си интепретация по фрагменти от пиесата на Бертолд Брехт „Страх и мизерия в Третия райх“. Ева Данаилова спечели категорично отличието с личния си прочит на немския класик.  Тази вечер тя ще представи цялостната си визия в постановката „Емоции от първа необходимост“...

публикувано на 27.04.24 в 13:34

Разград е столица на театъра в движение

Единственият фестивал на театъра в движение, който включва танцов театър, класически театър, мюзикъл и пантомима за осма поредна година се открива в Разград.  Тази година повечето групи и индивидуални изпълнители, които ще участват във форума се занимават повече с театър, отколкото с танци. В надпреварата се включват 150 участници от цялата..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Опит и младост - рамо до рамо

Талант, усърдна работа и младост ще се съберат заедно в концерта на Симфониета Шумен. Тази вечер седмина от възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна ще бъдат солисти на оркестъра под диригенството на Любомир Александров. На сцената ще излязат Божана Николова /контрабас/, София Иванова /флейта/, Андрю Младенов..

публикувано на 25.04.24 в 09:30