Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От разносвач до шампион

Снимка: Радио Шумен

Да покориш света с пица, приготвена само за 12 минути. Това направи шуменецът Светослав Митев, който в Рим преди дни заслужи титлата най-добър майстор на класическа пица за 2023 година. Той впечатли журито със селекцията от италиански и български продукти. Освен класическия доматен сос и прясната моцарела, Светослав аранжира шампионската си пица с родна тученица, месо от еленски бут, козе сирене с трюфели и сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Не само журито, но и участниците остават най-силно впечатлени от тученицата. „Мисля, че не бяха виждали нещо подобно върху пица“, каза Светослав Митев.

Шуменецът намира време да сервира пицата си и с чаша българско вино. Избира награждаван роден червен еликсир, реколта 2019 година.


Снимка: Българска асоциация Pizzaioli

Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни, тъй като бях единственият българин. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23 години. Исках просто да събера опит. В началото семейството и приятелите ми пожелаваха късмет, но очакваха, че няма да спечеля. В момента, в който стана, всички бяха много изненадани, но приятно изненадани“, каза Светослав Митев.

Той успява да стигне до върха в професията си само за три години. През 2021 г. започва работа в шуменска пицария, но като разносвач. „На мен обаче ми беше по-интересно какво се случва в кухнята. Интересът ми нарасна заради приятната атмосфера на работа. Всички бяхме по-скоро приятели, а не колеги“, добавя Митев.

Пицата не бива да е претрупана с продукти. Трябва от едно парче да се усеща вкуса на цялата пица. За да готвите добре италианска кухня у дома, Светослав Митев съветва да имате отношение към храната, да залагате на качествени продукти и да търсите баланса.

„В Италия видях, че добрите готвачи готвят със страст, те си дават сърцето за това, което правят. Готвят с желание и любов. Докато в България, много готвачи работят само за пари, а не защото си харесват професията“, разказа шуменецът, който в момента живее и работи във Варна.

Още чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с най-добрия майстор на класическа пица в света за 2023 година Светослав Митев.


По публикацията работи: Велмира Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство Загорняк от Попово

В поповския храм „Св. Успение Богородично“ служи 31-годишният отец Евгений Загорняк. Украинец е, от Одеса. Живее в Бялото градче със съпругата си Ирина и двете си деца. Ирина е от Донецк, счетоводител по професия, в деня на срещата – 25 април - ни черпи за рожденния си ден. 10 месеца контактуват по интернет преди да се срещнат за първи път...

публикувано на 27.04.24 в 14:37

Драгоево ще пее и танцува

Поредното издание на фестивала „Драгоево пее и танцува“ се открива тази вечер в едноименното преславско село. За поредна година кметството и читалището са подготвили разнообразна програма, в която освен музика и танци, гости от региона и страната, ще има спектакли, кулинарна изложба, ще гостуват и двама изявени готвачи. Началото се поставя от 18,30 ч...

публикувано на 26.04.24 в 14:38

Златните ни момичета и момчета

Елитните бойци на Спортния клуб “Шуменска крепост” спечелиха шест златни медала и един сребърен от Европейското първенство по кик бокс “TOP TEN BULGARIA EUROPEAN CUP 2024”, което се проведе в Пловдив.  Шуменският спортист Виктор Иванов, който участва в Европейското първенство по ММА в Белград спечели трето място.  Победите на  спортистите и техните..

публикувано на 24.04.24 в 16:21

Чънар трябва да проходи

Чънар Юлиянов от Търговище е на 4 години, но все още не е проходил. Връстниците му вече бягат, карат колело, а той е в детска количка. Причината – спастична детска церебрална парализа. Диагнозата дошла, когато бил на 1,7 г. и като всяка майка, Севдия Зафирова не искала да повярва. Вече е осъзнала, че е истина и не остава нищо друго..

публикувано на 24.04.24 в 14:13

Инджи, която помага

Инджихан Сюлейманова е с необикновената съдба, която се преобръща още, когато като момиче бяга от дома си в Силистра.  Животът ѝ е поредица от перипетии, но и радости, защото е майка на 5 деца. Три от тях са нейни и две са на втория ѝ съпруг.  В момента Инджихан е медиатор в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“.  Когато застане пред учениците,..

публикувано на 22.04.24 в 13:51

Опашки за хранителните пакети

В Русе и Шумен започна раздаването на хранителните пакети по програмата за храни и основно материално подпомагане – операция "Подкрепа", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Тази година броят на хората, които имат право на подкрепата е по-голям - над 2000 в шуменска област и над 5200 в русенска област. Опашка се изви пред сградата на..

публикувано на 22.04.24 в 13:24

За храната на древните хора

Екип от специалисти направи изследване по археоботаника, което проучи органичните находки, открити в ями на територията на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Древното светилище на траките се състои от вкопавания, в които са слагани предмети и храна и са извършвани и ритуали. При архелогическите разкопки са открити разнообразни органични находки,..

публикувано на 21.04.24 в 10:00