Да покориш света с пица, приготвена само за 12 минути. Това направи шуменецът Светослав Митев, който в Рим преди дни заслужи титлата най-добър майстор на класическа пица за 2023 година. Той впечатли журито със селекцията от италиански и български продукти. Освен класическия доматен сос и прясната моцарела, Светослав аранжира шампионската си пица с родна тученица, месо от еленски бут, козе сирене с трюфели и сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Не само журито, но и участниците остават най-силно впечатлени от тученицата. „Мисля, че не бяха виждали нещо подобно върху пица“, каза Светослав Митев.
Шуменецът намира време да сервира пицата си и с чаша българско вино. Избира награждаван роден червен еликсир, реколта 2019 година.
Снимка: Българска асоциация Pizzaioli
Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни, тъй като бях единственият българин. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23 години. Исках просто да събера опит. В началото семейството и приятелите ми пожелаваха късмет, но очакваха, че няма да спечеля. В момента, в който стана, всички бяха много изненадани, но приятно изненадани“, каза Светослав Митев.
Той успява да стигне до върха в професията си само за три години. През 2021 г. започва работа в шуменска пицария, но като разносвач. „На мен обаче ми беше по-интересно какво се случва в кухнята. Интересът ми нарасна заради приятната атмосфера на работа. Всички бяхме по-скоро приятели, а не колеги“, добавя Митев.
Пицата не бива да е претрупана с продукти. Трябва от едно парче да се усеща вкуса на цялата пица. За да готвите добре италианска кухня у дома, Светослав Митев съветва да имате отношение към храната, да залагате на качествени продукти и да търсите баланса.
„В Италия видях, че добрите готвачи готвят със страст, те си дават сърцето за това, което правят. Готвят с желание и любов. Докато в България, много готвачи работят само за пари, а не защото си харесват професията“, разказа шуменецът, който в момента живее и работи във Варна.
Още чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с най-добрия майстор на класическа пица в света за 2023 година Светослав Митев.
В продължение на почти 80 дни шуменецът Марио Владимиров изкачва всеки ден 1300 стъпала. Те водят до Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Компания по време на кардио тренировките често му прави Калин Николаев, който го мотивира да започне предизвикателството. „Изкачването на стъпалата е добра тренировка, която помага на цялото..
Казват им "плескани яйца" по етрополски, но те се рисуват с любов и търпение поне час. После сърце не ти дава да се бориш с тях, те са за съзерцание и подарък на скъп човек. Традицията за изписване на етрополските "плескани яйца" не крият, а показват из цялата страна уредници от Историческия музей в Етрополе. Правят работилници, организират изложби и..
Ние сме това, с което се храним и затова трябва да сме много отговорни към всичко, което слагаме на трапезата си. На тази максима е привърженик и проф. Станка Дамянова, специалист по хранителни технологии и директор на Филиала на русенския университет в Разград. По време на великденските празници по традиция слагаме много тестени изделия на..
В последната седмица, този, който влезе в храма „Свети Три Светители“ в Шумен остава впечатлен от стенописната украса, от ярките багри на многобройните евангелски сцени и светци. До пълното изографисване на храма остават само балкона и притвора. По думите на отец Красимир,по стореното до тук за изписването на църквата е положен внушителен труд...
Успех много добър 5 за последните три гимназиални класа да освобождава учениците от матура. Това предлагат от синдикат "Образование". По този начин ще се повиши мотивацията на децата да учат по-старателно през последните три години и ще ги освободи от стреса, който причиняват матурите. Това ще им даде и повече време да се подготвят за..
Работниците във военното предприятие "Терем-Хан Крум" в Търговище няма да получат заплатите си за февруари преди Великден и остават без пари за празниците. Това съобщи за Радио Шумен областният координатор на КНСБ Николай Дяков. И тази седмица продължават протестите на служителите от военния завод, които всеки ден са на пътя София-Варна, но никой не..
Чували ли сте за въжения мост над Янтра, който свързва русенските села Беляново и Новград. Тук реката прави чудни меандри преди да се влее в Дунав. А в скалния венец по долното речно русло между Беляново и Новград е разположен и скален манастир. Наречен е Беляновски, на името на близкото село. Части от тази обител, включително и скалната църква са..