Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От разносвач до шампион

Снимка: Радио Шумен

Да покориш света с пица, приготвена само за 12 минути. Това направи шуменецът Светослав Митев, който в Рим преди дни заслужи титлата най-добър майстор на класическа пица за 2023 година. Той впечатли журито със селекцията от италиански и български продукти. Освен класическия доматен сос и прясната моцарела, Светослав аранжира шампионската си пица с родна тученица, месо от еленски бут, козе сирене с трюфели и сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Не само журито, но и участниците остават най-силно впечатлени от тученицата. „Мисля, че не бяха виждали нещо подобно върху пица“, каза Светослав Митев.

Шуменецът намира време да сервира пицата си и с чаша българско вино. Избира награждаван роден червен еликсир, реколта 2019 година.


Снимка: Българска асоциация Pizzaioli

Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни, тъй като бях единственият българин. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23 години. Исках просто да събера опит. В началото семейството и приятелите ми пожелаваха късмет, но очакваха, че няма да спечеля. В момента, в който стана, всички бяха много изненадани, но приятно изненадани“, каза Светослав Митев.

Той успява да стигне до върха в професията си само за три години. През 2021 г. започва работа в шуменска пицария, но като разносвач. „На мен обаче ми беше по-интересно какво се случва в кухнята. Интересът ми нарасна заради приятната атмосфера на работа. Всички бяхме по-скоро приятели, а не колеги“, добавя Митев.

Пицата не бива да е претрупана с продукти. Трябва от едно парче да се усеща вкуса на цялата пица. За да готвите добре италианска кухня у дома, Светослав Митев съветва да имате отношение към храната, да залагате на качествени продукти и да търсите баланса.

„В Италия видях, че добрите готвачи готвят със страст, те си дават сърцето за това, което правят. Готвят с желание и любов. Докато в България, много готвачи работят само за пари, а не защото си харесват професията“, разказа шуменецът, който в момента живее и работи във Варна.

Още чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с най-добрия майстор на класическа пица в света за 2023 година Светослав Митев.


По публикацията работи: Велмира Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактика за изправена стойка

Продължават безплатните прегледи за диагностика на гръбначни изкривявания при деца в Търговище. След това профилактика предстои да се проведе и в Разград. Кампанията се провежда за осма поредна година.  „Всяка година се увеличават желаещите за тези скрининги и все повече родители водят децата си и най-важното осъзнават, че подобен преглед не се прави..

публикувано на 24.10.25 в 12:56
Росен Гацин

Вода за столетници

Д-р Росен Гацин - главен асистент в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките (БАН) продължава изследванията за тайната на дълголетието в Пеловския род. С какво се е хранил и каква вода е пил Йончо Цолов Пеловски са сред първите въпроси, които си е задал изследователят. От..

публикувано на 24.10.25 в 08:35
Любов Миронова

Приказки с Любов Миронова

Национален дискусионен форум на тема „Работата с деца – изкуство и предизвикателство“ се провежда в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Той е част от празничната програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Детския отдел на Регионалната библиотека. В дискусията участват детски автори и преводачи, психолози, педагози и други..

публикувано на 23.10.25 в 15:00

Да храним уличните животни, без да цапаме

Израз на състрадание е да храним уличните кучета и котки, но израз на отговрно поведение е да не превръщаме междублоковите пространства в мини сметища от храна, кашони и постелки за животните. И докато едни шуменци не намират нищо притеснително до входовете на блоковете да се обособяват зони за отглеждане, то други трудно съжителстват с миризмата и..

публикувано на 23.10.25 в 12:07

Куп проблеми заради източването на язовир "Николово"

В началото на месеца в русенското село Николово беше обявено бедствено положение, а хората трябваше да се евакуират поради опасност от преливане на язовира в близост до селото. Проливните дъждове и човешката немарливост доведоха до разрушаването на малка част от асфалтовата покривка върху дигата на язовира в село Николово. Властите обаче..

публикувано на 23.10.25 в 11:34

Историята през очите на децата

Приключи тазгодишното издание на конкурса, който Сдружението Международен културен форум „Велики Преслав - история на цял един народ“ обявява всяка година. От създаването на форума през 2017 г. досега в конкурсите със свои творби са участвали над 2800 български деца от страната и по света, като само тази година участниците са повече от 300.  Част от..

публикувано на 22.10.25 в 14:02

Ще има ли редовно автобуси?

Градският транспорт е жизненоважна част от ежедневието на шуменци, които разчитат на автобусите за придвижване. През последните месеци обаче зачестиха сигналите за неудобства и пропуски в обслужването, което породи тревога сред пътуващите.  Какво се прави и какво предстои? Чуйте интервю на Стефка Савова с Деян Банков - директор „Транспортна..

публикувано на 22.10.25 в 12:01