Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Силистренско (обзор)

Снимка: БГНЕС

Силистра

Балотаж ще има на изборите за кмет на община Силистра. На първия тур най-голяма подкрепа получи независимият кандидат Александър Сабанов – 46,7%. Негов опонент на 5 ноември ще бъде Ивелин Статев от ГЕРБ, за когото вота си дадоха 35,5% от гласувалите. ГЕРБ е с близо 25% от гласовете за общински съвет, втората политическа сила е коалицията „Алтернативата за гражданите“ със 17 на сто, следват „Левицата“ и Социалдемократическата партия с около 8%.

Тутракан

Тутракан също ще избере своя кмет на балотаж следващата седмица. Досегашният кмет Димитър Стефанов, който има подкрепата на малко над 37% от гласувалите, се изправя срещу кандидата на ДПС Нехат Кантаров. За него са гласували почти 28% от отишлите до урните. ДПС ще има и същия процент съветници в Общинския съвет в крайдунавския град. Почти 23% ще са представителите на ГЕРБ.

Дулово

Новият кмет на община Дулово ще бъде избран на втори тур. След вота вчера води досегашният председател на Общинския съвет Невхис Мустафа от ДПС с 48%. Срещу нея ще се изправи досегашния кмет д-р Юксел Ахмед от ГЕРБ, за когото са гласували 43 на сто от отишлите до урните. Във вота за общински съветници ДПС е с над 50%, ГЕРБ получава 36%, „Заедно за силна община“ е с 8%.

Главиница

Неждет Джевдет от ДПС е новият стар кмет на община Главиница. Той спечели втори пълен мандат, след като на първия тур на местните избори събра над 76,5% подкрепа. Движението за права и свободи има близо 65% от гласовете за общински съветници, ГЕРБ е с 21,5%.

Ситово

Няма промяна в местното управление на Ситово. За трети мандат кмет на общината ще бъде Сезгин Алиибрям от ДПС. На първия тур за него вота си дадоха близо 56% от гласоподавателите. Със същия процент подкрепа е и листата на Движението за права и свободи за общински съветници. Втора сила в Ситово е местната коалиция „БСП за България (ИТН, БВ)“ с 22%, трета е ГЕРБ с 20 на сто.

Кайнарджа

Людмил Сивев остава кмет на община Кайнарджа. На първия тур той получи близо 75 на сто от гласовете и така ще управлява общината за шести пореден мандат. Партия ГЕРБ, която издига Сивев, е с най-много гласове и за общински съветници – близо 47%, следват ДПС с почти 19% и БЗНС с близо 17 на сто.

Алфатар

Янка Господинова ще е кмет на община Алфатар за трети пореден мандат. Това решиха избирателите в общината. За кандидата на ГЕРБ гласуваха над 68% от отишлите до урните. Листата на ГЕРБ за общински съветници в Алфатар също е с най-голяма подкрепа – близо 54%. Втора политическа сила е „БСП за България“ с 15,5%, ДПС е с близо 14%, „ПП – ДБ“ е с 11 на сто.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклон пред героите

Денят на храбростта и празник на Българската армия 6 май беше тържествено отбелязан на Мемориалния комплекс "Военно гробище - 1916 г." край тутраканското село Шуменци, организирано от община Тутракан и Историческия музей. В тържеството взеха участие дружество „Традиция” от Силистра, Мемориалната чета „Таньо войвода” и Дамски блок - и двете..

публикувано на 06.05.24 в 16:38

Пожарникари с награди

Отборът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН)-Силистра спечели областното състезание по пожаро-приложен спорт, което се проведе днес в областния град. Втори завършиха огнеборците от РСПБЗН-Дулово, а трети – пожарникарите от РСПБЗН-Тутракан. Надпреварата премина на два етапа. Тя стартира в 08:30 часа..

публикувано на 02.05.24 в 15:50

Отстранен депутат срещу ветропарк

Сам подадох заявление за напускане на „Продължаваме Промяната“, обяви пред dariknews.bg.депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Стоян Георгиев. Според него причината е, че ръководството на ПП подкрепя изграждането в Силистра на ветрогенераторен парк с 43 кули. "Ръководството на ПП прояви мнение, различно от това,..

публикувано на 02.05.24 в 09:50

Отстраниха депутат

Депутатът от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Стоян Георгиев вече не е част от партията и всички ангажименти, които би поел от името на "Продължаваме промяната", няма да са легитимни. Това информират от централата на партията. От формацията на Кирил Петков и Асен Василев уточняват, че с решение на Изпълнителен съвет,..

публикувано на 01.05.24 в 15:03

Полицейски патрули по празниците

Съвместни екипи на „Пътна полиция“ от Силистра и Кълъраш ще подпомагат и регулират трафика по време на великденските празници и Деня на труда. Мярката се въвежда заради очакваното засилване на движението на румънски автомобили към българските курорти и транзитно преминаващите към Гърция. Засиленото присъствие на полицаи от България и Румъния ще..

публикувано на 29.04.24 в 10:01

Базар за Детското отделение

5 500 лв. бяха събрани по време на благотворителния великденски базар, организиран от община Тутракан. В градския парк „Христо Ботев" бяха изложени кулинарни изкушения и сувенири подготвени от участниците - представители на училища, читалища, детски градини, социални институции, фирми, добротворци от Тутракан и населените места в общината...

публикувано на 27.04.24 в 15:32

Годишни библиотечни награди

Годишните награди за постижения в библиотечната професия бяха връчени днес в Регионалната библиотека „Партений Павлович" в Силистра. Носител на наградата „Библиотекар на годината“ е Галина Салъф от библиотеката при Народното читалище „Светлина 1941“ в тутраканското село Преславци. Същото читалище получи приза  „ Подкрепа за библиотеките “ . В него..

публикувано на 26.04.24 в 16:20