Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флейтисти от два континента

4
Омар Акоста
Снимка: Christian M. Kempin

Концерт под надслова „Рамо до рамо“ ще изнесе на 2 ноември, четвъртък, Симфониета Шумен. Диригент ще бъде Калина Василева. Солисти ще са флейтистите София-Никол Велинова и Омар Акоста. Гостуването им на шуменска сцена е по проект на Фондация „Европейска музикална академия“. Концертът ще бъде от 18:35 ч. в зала "Проф. Венета Вичева".

Проектът "Рамо до рамо" на Фондация „Европейска музикална академия“ предоставя възможност на млади музиканти да застанат на сцената до кариерно успешен техен колега, който с присъствие да вдъхнови и обедини, а също и да насърчи културата на взаимно уважение и сътрудничество. 

София-Никол Велинова е родена в София в 2005 г. В момента е ученичка в 12 клас в НМУ „Любомир Пипков“, катедра „Дървени духови инструменти“, специалност „Флейта“, в класа на проф. Георги Спасов. Тя е първа флейта в Младежка филхармония „Пионер“ към Национале двоец на децата, първа/втора флейта и пиколо като гост- оркестрант в Академичен симфоничен оркестър към НМА „Проф. П. Владигеров“, както и концертмайстор/ първа флейта и пиколо в представителния духов оркестър на НМУ „Любомир Пипков“. Носител е на редица награди за инструменталисти.

Омар Акоста е  венецуелско-испански флейтист, композитор, продуцент и преподавател. Номиниран е за Латинските "Грами" награди. Той е един от най-важните представители на авангардната венецуелска музика, открояващ се и в класическата музика, фламенкото и различни стилове на световната музика.

Още за проекта "Рамо до рамо" и за предстоящия концерт, чуйте от разговора на Антоний Димов с Калина Василева и Теодора Димитрова от „Европейска музикална академия“.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия.  Христина Денчева заслужи..

публикувано на 16.06.24 в 09:50

Мистика и реалност на "Пчелина"

Международният пленер по живопис „Мистика и реалност“ за 10-ти път събра десетима художници сред красивата природа на местността „Пчелина“ край Разград. В събитието тази седмица се включиха 8 автори от България и двама от Румъния. Поканата за участие в пленера става след сериозно наблюдение върху работата на художниците, които обикновено излагат..

публикувано на 14.06.24 в 09:23
Къща музей

Концерт в двора

Сред специалната атмосфера в двора на музейния комплекс „Панчо Владигеров“ шуменската Симфониета е подготвила концерт, с който представя своите солисти от духовата група. Пред публиката тази вечер от 19:05 часа ще се изявят Наташа Узунова (флейта), Павел Пенев (обой), Радостин Златинов (кларинет), Михаела Добрева (фагот) и гостът Самуил Златев..

публикувано на 13.06.24 в 09:09

Светът за нас

Дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон Димитър Димитров представя в русенския музей на 13 юни изложбата „Светът за българския воин“. Експозицията събира рисунки, картинки, снимки и текстове на оригиналните им езици с превода им на български от различни западни медии за подвига на българското опълчение в Руско–турската война (1877 – 1878),..

публикувано на 13.06.24 в 08:14

"В очакване на Годо" идва в Шумен

Необичайно представяне на пиеса ще се случи тази вечер в Шумен. Младежи, които са завършили Амариканския университет в Благоевград и Нов български университет ще покажат може би най-известния текст на Бекет „В очакване на Годо“.  Той е режисиран от шуменеца Борис Делчев, който е бивш възпитаник на Центъра за подкрепа за личностното развитие –..

публикувано на 11.06.24 в 09:46

Концерт в Голямата базилика

Концерт на Голямата базилика в Плиска ще се проведе тази вечер (10.06). В него ще участват смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. В програмата са включени православни песнопения и популярна музика, на сцената ще излязат и Пролет Пенчева-сопран и Станислава..

публикувано на 10.06.24 в 11:09

Концерт в сърцето на базиликата

Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ става сцена за хоров концерт на 10 юни.  На алтернативното пространство за изкуство ще излязат смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. Организатори на събитието са Регионалният..

публикувано на 07.06.24 в 09:03