Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощ от институции за пострадалите

Снимка: Община Исперих

Общо 287 заявления за отпускане на еднократна помощ до 1512 лв. са подадени до момента от пострадали от бурята семейства в областите Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на труда и социалната политика Гинка Машова със структурите на Агенцията за социално подпомагане в засегнатите региони. Създадена е организация средствата да бъдат изплатени до края на ноември, информират от пресцентъра на Министерството на труда и социалното подпомагане.

Заедно с изпълнителните директори на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева и на Агенцията по заетостта Смилен Вълов заместник-министър Машова информира семейства в село Лъвино, община Исперих, където ураганният вятър отнесе покривите на 165 къщи, каква подкрепа могат да получат от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). „Чрез Агенцията по заетостта на община Исперих ще бъдат осигурени 60 души, които ще се включат в разчистването на щетите и възстановителните дейности “, съобщи тя пред журналисти. Ще бъде осигурена и възможност допълнително 150 души в региона да получават топъл обяд.

Заместник-министър Машова проведе среща с кмета на Исперих Белгин Шукри и областния управител на Разград Владимир Димитров за координиране на общи действия за възстановяване на щетите. Тя ги информира за всички възможности за подкрепа на пострадалите от бурята домакинства чрез структурите на Министерството на труда и социалната политика.

Засегнатите семейства могат да разчитат на еднократна помощ до 1512 лева чрез Агенцията за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникнали потребности. Те могат да получат и до 2500 лева по линия на Фонд „Социална закрила“ за закупуване на оборудване или обзавеждане на пострадалото жилище. Общините могат да кандидатстват през Агенцията по заетостта за осигуряване на работна сила за разчистване на щетите. Тези, които предоставят топъл обяд по Програмата за храни и основно материално подпомагане, могат да поискат разширяване на обхвата и да включат сред потребителите и пострадали, които са в невъзможност да приготвят храната си у дома.


По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и топло

14 градуса е измерената в 6:00 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, влажността на въздуха е 95%. 18 градуса е в Русе, 19- в Силистра, 17 – в Разград и 13 градуса в Търговище. Днес ще е предимно слънчево, сутринта на места мъгливо. Ще духа слаб южен вятър, следобед до умерен отюгоизток.  Температурите още..

публикувано на 27.09.24 в 06:37

Планово без ток

В Шуменска област от 9:30 до 16:30, поради обслужване на съоръженията за електроенергия, са възможни смущения в рамките на около 30 минути  в района на Шумен - местност "Лозевско шосе".  От 8:30 до 17:00 ще бъде прекъснато електрозахранването в района на селата Браничево и Загориче, а от 9:15 до 17:00 в селата Трем, Байково, Единаковци, Добри..

публикувано на 27.09.24 в 06:00

Средната пенсия - над 1000 лева

Над 1000 лева е вече средната пенсия за стаж и възраст у нас, съобщават от Националния осигурителен институт. Оттам допълват, че средният размер на пенсията на един пенсионер достига 927 лева и отбелязва ръст от 101 лева спрямо година по-рано.  15,9 милиарда лева са разходите на Държавното обществено осигуряване към края на август. От тях 14..

публикувано на 26.09.24 в 10:37

Планово без ток

Ето къде спира тока днес заради профилактика и ремонтни дейности: Област Разград От 9:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на Глоджево и Лозница, както и селата Студенец, Крояч, Каменар, Бели лом, Гороцвет и Ловско, а от 8:30 ч. до 16:00 ч. в село Яким Груево. Област Русе За времето от..

публикувано на 26.09.24 в 07:08

Слънчево и топло

Между 13° и 19° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 15°, атмосферно налягане е 991 хектопаскала - близко до средното за месеца, слабо ще се понижи, а относителната влажност на въздуха - 96%.  Днес сутринта ще има разкъсана висока и средна облачност, на места видимостта ще е намалена. Облачността ще се изнесе на..

публикувано на 26.09.24 в 06:22

Високи есенни температури

Днес ще преобладава слънчево време, сутринта на места ще е мъгливо.  Следобед, главно над Североизточна България, от запад на изток ще се появи висока и средна облачност.  Вятърът ще е много слаб, по-късно до умерен от югоизток.  Минималните температурите ще са между 11° и 16°, по Черноморието до 18°, максималните ще се повишават и във вътрешността на..

публикувано на 25.09.24 в 06:55

Планово без ток

П ланови прекъсвания на електоразхранването на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен : Разград От 9:00 до 16:00 , в района на с. Стражец; гр. Разград: Гарова промишлена зона, ТП „АБЦ1“, ТП “АБЦ2“, ТП “Вулпен“, ТП “Отпадъци“, ТП “Апимел“, ТП “Кр. Илиев“, ТП “ОПСО“, ТП “ЗАБ база“, ТП “Метален..

публикувано на 25.09.24 в 06:43