Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече пари за здраве

Снимка: Архив

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8% от осигурителния доход. Това предвижда проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024-та година. 

Той ще бъде разискван на заседание на Надзорния съвет на Касата в петък. Във финансовата рамка са предвидени разходи за над 8 милиарда и 160 милиона лева или с над един милиард и сто милиона повече спрямо 2023-а година.

За личните лекари са предвидени над 560 милиона лева, за специализираната извънболнична помощ са заложени 562 милиона , а за дентални дейности – близо 329 милиона лева.
За лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени общо над два милиарда и сто милиона лева. В това число са плащания за дейностите по отпускане на лекарствата за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на Касата за 39 милиона лева. 
От тях се определят до 3 милиона за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност от община, както и с денонощен режим на работа.
По публикацията работи: Миглена Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраняват игралните зали в малки населени места

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души, с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия.  С текстовете, които днес по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. Билбордовете ще са най-малко на 300 метра отстояние от учебни заведения.  С наредба..

публикувано на 30.04.24 в 12:48

Конкурс за рисунки в Разград

В 22-рото поред издание на ежегодния конкурс „С очите си видях бедата” се включиха 130 рисунки, участвали в общинските етапи от учебните заведения в Разградска област. По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи.  98 от представените рисунки попадат в първа категория (деца и ученици от всички общообразователни училища и..

публикувано на 30.04.24 в 12:41

Видеоконтрол по баловете

Видеоконтрол ще документира  извършвани нарушения по време на абитуриентските балове – за това бяха предупредени преди ден и учениците от 12 клас в СУ "Св. Паисий Хилендарски" във Върбица. Срещите на полицейски служители с бъдещите абитуриенти в областта продължават.  Ще се следи за неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от..

публикувано на 30.04.24 в 12:35
Община Каолиново

Каолиново спечели проект за саниране

Проект за саниране на сградата на дневния център в село Загориче спечели Община Каолиново. Финансирането е 420 000 лева. Близо 147 000 лева от тях са по програмата „Красива България“, останалите са съфинансиране от местния бюджет.  Дневният център е с капацитет 20 места. Там ще се предоставя грижа на пълнолетни с трайни увреждания. От услугата ще..

публикувано на 30.04.24 в 12:15
Велики Преслав

Нов "Почетен гражданин"

Общинският съвет във Велики Преслав ще утвърди днес новият носител на отличието „Почетен гражданин на община Велики Преслав“. Предложението за удостояване е направено от инициативен комитет, сформиран от църковните настоятелства на територията на общината и е за ставрофорен иконом Неделчо Чанков, предстоятел на централния градски храм „Св. Архангел..

публикувано на 30.04.24 в 12:07

Данъчната кампания приключва

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от гражданите през изминалата година, приключва днес, напомнят от Националната агенция за приходите.  По електронен път документите се приемат до полунощ, а на гише в офисите на НАП по места – до 17,30 ч. до момента. До този момент над 707 000 българи са подали годишните си данъчни..

публикувано на 30.04.24 в 11:54

Вечер на специалностите

„Вечер на специалностите“ се проведе в катедра Педагогика в Русенския университет. Събитието премина при изключителен интерес в препълнената аула 101 във втори корпус на университета.  В празничната вечер бяха наградени победителите в конкурса “Педагогическото образование в Русе – минало, настояще, бъдеще“. Той бе проведен в две направления: литературно..

публикувано на 30.04.24 в 11:16