Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заклеха се да ни служат

Новият кмет на Община Шумен Христо Христов, новоизбраните общински съветници и кметовете на кметства се събраха днес за първи път, за да положат тържествена клетва да спазват законите и да работят за благоденствието на гражданите на общината.

Първата сесия беше водена от доайена сред съветниците - Николай Калев /76 г./ от групата на БСП. Досегашният кмет два мандата Любомир Христов връчи на новия кмет Христо Христов кметската огърлица и ключа на Шумен.  Той се обърна към наследника си с думите: "Направете така, че хората да ви повярват, загърбете егото си, работете за нашите граждани".

Новият кмет, от своя страна, благодари за силната подкрепа и оказаното доверие: "Това е най-ценното нещо, което получих на този вот и трябва да го оправдая. Няма да загърбя нито един проблем или идея, която сте ми споделили по време на срещите ни. Ще работя за чиста, подредена и благоденстваща община. Днес сме под погледите на всички шуменци и ние сме част от разрешаването на проблема. През диалог, аргументи и действия да постигнем нов подход в работата между общинската администрация и гражданите при вземането на решения за града".

От трибуната на сесийна зала съветникът Албена Иванова-Неделчева от ГЕРБ призова да се прояви единство и да се загърби политическото напрежение, за да се изгради нова визия за Шумен. Тя добави, че ще се бори за инвестиции в интелектуалния потенциал на младите хора.

 „Проблемите пред Шумен са много и те не търпят отлагане. Това показва и резултатът от изборите, след като шуменци казаха ясно и недвусмислено, че желаят промяна. Гражданите са нетърпеливи и няма да има дълъг толеранс нито към кмета, нито към Общинския съвет“, добави Веселин Пенчев, общински съветник от „Левицата!“. 

 „Нашият апел и нашето предложение е да бъдем искрени в намеренията си и достойни в делата си“, обърна се към колегите си общинският съветник от ДПС Метин Джамбазов. 

 „Забравете за изборите, колкото по-бързо го направите, толкова по-бързо ще започнем да работим в името на хората, които са ни изпратили тук. Нека подхождаме добронамерено към идеите за Шумен, а не с егоизма – дали са мои или ваши“, каза Владимир Йолов от Местната коалиция „Движение България на гражданите“. 

 „Нашата група стои твърдо зад всичко, което проф. Христов каза по време на кампанията. Всички идеи имаха дълбоко социално измерение. Надявам се да видим всичко това и в програмата, която по закон трябва да бъде изработена в следващите месеци“, добави Иван Йонков от БСП.

Предстои с таен вот да бъде избран председател на Общинския съвет.  Две са предложенията - адвокат Ивайло Илиев от ГЕРБ и Ася Аспарухова от ПП-ДБ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поискаха 1080 лв. минимална заплата

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година. Увеличението е от 147 лева или 15,7 на сто. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на нова европейска директива за най-ниските възнаграждения. Според сега действащите закони у нас размерът на..

публикувано на 22.05.24 в 12:34
храм

Почитаме Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 08:33

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Вторник, 21.05.2024 г.: Русе В периода  21.05.2024 - 23.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Русе,..

публикувано на 21.05.24 в 07:13

Слънчево във вторник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток, по Черноморието - от източна четвърт.  Максималните температури ще са между 21° и 26°, по крайбрежието от 17° до 22°. За Шумен максималната температура ще бъде около 23°. 

публикувано на 21.05.24 в 05:47

80 милиона за университетите

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет.  Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, вече са приети от Министерския съвет.  Още в петък 39 млн. лв. са наредени по..

публикувано на 20.05.24 в 11:20

Здравни вноски за зрелостници

До 25 август абитуриентите, които не са започнали работа, трябва да декларират и платят сами здравните си вноски за юли. За това напомнят от Националната агенция за приходите.  За целта е необходимо младите хора да подадат в НАП декларация - образец 7 и да направят първата си здравна вноска, която е 37 лева и 32 ст.  месечно. За просрочените здравни..

публикувано на 20.05.24 в 08:50

Втора матура за зрелостниците

Втората задължителна матура ще се проведе днес. Близо 25 000 зрелостници от страната се очаква да решават тест по профилиращ предмет, а около 21 000 ще се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Най-много дванадесетокласници, близо 13 000, са избрали да се явят на матура по английски език. "Вторият задължителен..

публикувано на 20.05.24 в 06:54