Петър Кирилов или бай Петьо, както го знаят всички преславяни, е роден през далечната 1936 г. и е надживял всички събития от началото на миналия век досега.
Идва на бял свят в царска България, детството му носи отпечатъка на недоимъка през годините на Втората световна война, а десетилетията на соца изграждат характер, който избуява на прага на демократичните промени. Тогава дава свобода на душата се и създава музика и текстове, актуални и днес.
И до днес бай Петьо не се разделя с китарата и със старите си приятели. На почти 90 години е, но може да разкаже истории, които малко хора са чували, а тези които са ги преживели - не са вече между живите.
Христина Димитрова разговаря с него за живота преди и след демокрацията, за горчивите истини, които ражда времето ни и за песните, в които ги изрича.
Виктор Мяделец е роден в Беларус, но от 36 години е открил любовта си в България. Музикантът, който никога не е работил по специалността си, в Шумен намира своята истинска мелодия и тя се казва Димитричка. Историята на Виктор започва от малко село, което днес не съществува, след това продължава в беларуската столица Минск в Музикалната академия,..
Възрастните хора казват: "Малки деца - малки проблеми, големи деца – големи проблеми“. Истината е, че когато малките започнат истински да порастват и да навлизат в тийнейджърските си години, когато вече си създават определен кръг от приятели, имат си своя среда, то тогава може да се каже, че родители и учители се изправят пред сериозни..
Петя Радкова от Разград е ритуалчик по професия и фотограф по душа. Вдига фотоапарата, за да снима красиви неща. А хубава в очите на фотографа, може да бъде и една обикновена за някого локва. Открила силата на това изкуство, коeто по думите й може и да бъде "спасителен пояс в тежки момента от живота", преди около 15 години. Вече има две..
Днес световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Той се чества вече 20 години по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране на професията. Пътят до това да станеш готвач обикновено е дълъг и с много предизвикателства, не е лесно и да управляваш екип от хора. Това споделя Боряна..
Защо в ателието на един часовникар, който държи най-много на точността, всички механизми по стените са замръзнали на 12 часа и пет минути? Ако забележите това, когато влезете при Румен Тодоров и го попитате, първа през смях ще ви отговори съпругата му Нели. Историята е много романтична и отвежда към 1983 г., когато била първата им среща до..
Млади скаути и водачи от страната са в Шумен, откъдето заедно ще участват в Световното скаутско джамборе. Акцент в контактите онлайн и чрез радио ефир ще са етикетът и безопасността при общуването. Днес 30 скаути и 10 техни водачи от скаутските клубове „Албатрос“, „Приста скаут“ - Русе и Креслив орел- Шумен посетиха Радио Шумен. Те връчиха..
Ценители на тиквата и дюлята се събират днес за 6-ти път в кубратското село Юпер. Там ще се проведе празникът с най-колоритното и звучно име у нас "Тиквендюл", за да популяризира добрите ни кулинарни традиции в приготвяне на ястия с двата есенни дара на природата. Събитието се организира от Народно читалище " Напредък 1915" и ще предложи на публиката..