Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Титла за България от Европейското

България завърши на първо място в Европейското отборно първенство по шахмат за жени в Будва, Черна гора. Кръг преди края българските шахматистки водиха с една точка пред Азербайджан, днес записха нова победа, с 2.5:1.5 над силния отбор на Грузия. Българките завършиха турнира с 7 победи, 2 равенства и без загуба. Азербайджан победи Сърбия в последния кръг, но не успя да застигне България. Азерките събраха 15 тимови точки и спечелиха сребърните медали. България завърши на първо място с 16 точки. Трети остана тимът на Франция с 12 точки и по-добри допълнителни показатели от отборите на Украйна, Гърция и Полша, завършили със същия точков актив. В турнира участваха 32 отбора.

В срещата днес първо Нургюл Салимова завърши на втора дъска реми с черните фигури след трикратно повторение в 18 хода срещу Нино Бациашвили. На първа дъска последва победа за Антоанета Стефанова с белите фигури в 31 хода срещу Бела Котенашвили. На четвърта дъска Белослава Кръстева допусна загуба с черните в 37 хода от Саломе Мелия. На плещите на Гергана Пейчева на трета дъска остана да реши изхода от срещата с Грузия. Позицията ѝ с белите фигури обаче стана трудна за защита, след загуба на пешка, но след няколко лоши хода от Лела Джавахишвили в тежък еншпил българката успя не само да изравни играта, но и да спечели партията след 83 изиграни хода.

Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова на Европейското отборно първенство на първа дъска записа 5 точки от 8 партии, с 3 победи, 4 ремита и само 1 загуба. Нургюл Салимова завърши с 6.5 точки от 9 партии, с 4 победи, 5 равенства и без загуба. Тя е и състезателката с най-добър резултат в турнира на втора дъска. Виктория Радева не игра в последните кръгове заради заболяване, но има голяма заслуга за силното представяне на България. Тя завършва турнира с 4 точки от 5 изиграни партии. Има 3 победи, 2 ремита и е без загуба. Гергана Пейчева на четвърта дъска завърши Европейското първенство с 5.5 точки от 9 изиграни партии. Тя е с 4 победи, 3 ремита и 2 загуби. Белослава Кръстева е с 2 точки от 5 изиграни партии в турнира. Завършва европейското с 2 победи и 3 допуснати загуби. Селекционер на българския тим е гросмайстор Петър Арнаудов. 

Пътят до европейската титла премина през победа над Турция в първия кръг с 2.5:1.5. Във втория кръг България записа равенство с Унгария 2:2. В третия направи 2:2 срещу Швейцария. В четвъртия кръг България се наложи над Испания с 3:1. Последва нова победа над Сърбия със същия резултат. В шестия кръг българските шахматистки се наложиха над Азербайджан с 2.5:1.5. В седмия България победи Франция с 3:1. В осмия предпоследен кръг България се наложи над Полша с 2.5:1.5. В последния българките победиха Грузия също с 2.5:1.5.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отборът на Климент е шампион

Отборът на „Мълния“(Климент) е новият шампион по футбол в Шуменска област. Тимът спечели драматично срещу „Чавдар“(Дивдядово) с 1:1.  Преди финалната среща се изигра и мачът за 3 – 4 място между отборите на „Шумен 2007“ и „Заря“(Тодор Икономово). Младите шуменци за пореден път доказаха, че са във възход, спечелвайки двубоя с 4:1.  Крайното..

публикувано на 03.06.24 в 09:47

Маратон за смели сърца

Лудогорският маратон за 11-и път привлече стотици участници от цялата страна и от чужбина. В седемте различни старта се включиха близо 400 души, което превръща състезанието в едно от най-масовите спортни събития в областта. Проявата е организирана от клуб “Зелена стъпка”, а екипът от организатори и доброволци надхвърля 50 души.  Точно в 7:00 ч...

публикувано на 03.06.24 в 08:30
Йоана Илиева завърши пета в Германия.

Шумен събира млади рапиристи

Зала „Арена Шумен“ ще бъде домакин днес и утре на Международен детски турнир "Рапирата на Шумен", организиран от шуменския Клуб по фехтовка 1951. Състезанието започн от 9:00 часа, като входът е свободен за публика.  Днес ще бъде индивидуалната надпревара до 10, 12 и до 14 години, а на 2 юни е отборното състезание.  На тазгодишния турнир сили ще..

публикувано на 01.06.24 в 10:32

Хандбалистите на Шумен вицешампиони

Хандбалистите на "Шумен 61" не успяха да защитят шампионската си титла.  В решителен трети двубой от суперфинала при мъжете тимът отстъпи на "Локомотив" (Горна Оряховица) с 23:24, на полувремето 9:10. В "Арена Шумен" домакините реализираха трудно заради добрата защита на гостуващия тим. В един момент от двубоя шуменци изоставаха с 4 гола, това..

публикувано на 26.05.24 в 07:36

Футбол за деца

Повече от 90 момчета на възраст от 7 до 15 години са записани за тренировки във ФК „Панайот Хитов”, стана ясно на проведената среща на градския стадион в Тутракан. До края на октомври тренировките ще се водят на градския стадион, който е в добро състояние.  Предстои ремонт на съблекалните, като тогава тренировките ще бъдат преместени на игрището в..

публикувано на 21.05.24 в 09:18

Медали за шуменските каратисти

2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал завоюваха състезателите на СКК "Киокушин" - Шумен, на осемнадесетото издание на традиционния Турнир за купа „Мадарски конник“ за мъже и жени в дисциплините кумите и ката. Това съобщи сенсей Даниел Димитров - треньор в клуба.

публикувано на 20.05.24 в 08:12

Хандбалистките на Бяла отново на върха

Трета поредна шампионска титла за хандбалистките на "Бяла". Отборът, воден от Виктория Жосан, спечели и втория двубой от суперфинала с "Етър-64" и си гарантира трофея.  Първото полувреме на двубоя във Велико Търново беше равностойно, а двете вратарки се отличиха с качествени спасявания. На полувремето резултатът беше 10:11 за гостенките.  След..

публикувано на 20.05.24 в 06:43