Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва градеж на магистрала

Снимка: БГНЕС

В неделя ще започне строителството на първите 7900 метра от автомагистрала Русе – Велико Търново. Това обяви регионалният министър Андрей Цеков при представянето на капиталовата програма за 2024 година. 

Вече има сключени договори, извършва се и проектиране. Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла, допълни Цеков. Той допълни, че финансирането за магистрала „Хемус“ е увеличено до над 233 млн. лв., като за целта е нужно решение на парламента, с което да се позволи индексация на договорите за строителство. 

По думите на министър Цеков, средствата не са достатъчни да се строи цялата магистрала, но ще стигнат да се работи по участъците с проектна готовност и разрешения за строеж. 

Заложените средства в капиталовата програма на регионалното ведомство за следващата година са над 1,7 милиарда лева. Над 1 милиард и 170 милиона лева са предвидени за ново строителство на магистрали и скоростни пътища. Над 57 млн. лв. са предвидени за основни ремонти на 24 големи пътни съоръжения – тунели, виадукти, мостове. С 15 млн. лв. ще се финансира укрепването на 33 свлачища и брегоукрепване, основно по Черноморието и река Дунав. С малко над 1 милион лева ще се доплатят общинските проекти за улици и ВиК, започнати през настоящата година.

 


По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещето на общественото здраве

Европейската седмица на общественото здраве започва от днес. Инициативата има за цел да повиши осъзнаването и да разшири съществуващите идеи по отношение на пет специфични общественоздравни теми в съответствие с водещите Европейски организации. Да способства за изграждане на доверие и иновативни подходи за сътрудничество между всички..

публикувано на 13.05.24 в 13:16
Ремонти на Дунав мост, юни 2022 г.

Ремонт на Дунав мост

От днес до края на месец май се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за авариен ремонт на фуга на съоръжението, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. За извършването му ще бъде ограничено преминаването в 20-метров участък в лентата в посока Гюргево.  Движението ще бъде пропускано поетапно в двете посоки в..

публикувано на 13.05.24 в 11:21

Водоемите – под наблюдение

Постоянно следене нивото на водоемите в региона разпореди областният управител на Русенска област Драгомир Драганов. Мярката е превантивна и е продиктувана от проливните валежи през последните денонощия в страната, както и заради пролетното пълноводие. Целта е да се предприемат максимално адекватни и навременни мерки при евентуално повишаване..

публикувано на 10.05.24 в 16:24

Изложба „Моите будители“

Изложба „Моите будители“ откриха днес в Русенския университет.  Експозицията показва българските олимпийци по природни науки и техните ръководители. Целта е да се популяризират най-добрите български ученици, които печелят медали за страната ни от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика,..

публикувано на 10.05.24 в 13:47

Одата на радостта на кръгъл час

Химнът на Европейския съюз – „Одата на радостта“, звучи от Градския часовник в Русе по случай 9 май - Денят на Европа.  Гонгът на часовника ще се чува на всеки кръгъл час през днешния ден с музиката на химна, за чието създаване преди 200 години Лудвиг ван Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер. Инициативата е по идея на..

публикувано на 09.05.24 в 11:13

Движението по Дунав мост е възстановено

Приключи ремонтът на пропадналия преди дни участък на Дунав мост при Русе, съобщават от областната администрация в дунавския град. Движението в българския участък на съоръжението вече е напълно възстановено.  Припомняме, че миналата събота на около 100 метра на излизане от ГКПП „Дунав мост“ на съоръжението се отвори близо половин метрова дупка...

публикувано на 08.05.24 в 17:55

Авариен ремонт на „Дунав мост“

Променя се организацията на движение в 20-метров участък от „Дунав мост“ при Русе заради аварийни ремонтни дейности, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. От 8 ч. до 20 ч. днес всички автомобили ще преминават двупосочно поетапно в лентата за Гюргево. Трафикът ще се регулира от сигналисти. Точно преди Великден в българския участък на..

публикувано на 08.05.24 в 06:24