Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери обикалят в Макак

Часове след настъпването на Новата 2024 година по традиция в шуменския кв. Макак излязоха кукерите „Арапи“, за да гонят злите сили и да благославят за здраве и берекет. Кукерският обичай не е характерен за шуменско. Той е привнесен тук от преселници от Пернишкия край, от селата Долна и Горна Секирна, и се провежда от 1927 година до днес без прекъсване. Той е уникален със своята цветова палитра, характерна звукова екзотичност и атрактивен сюжет. 

Групата се състои от уникалните кукерски маски, а от 2002 година са включени и персонажите от сценичната група на състава. Сред тях има поп, мечкадар и мечка, булка и младоженец, циганка с циганче. Особено интересни са маските на кукерите, които са изработени собственоръчно. Те носят свежестта и багрите на родните нивя, а костюмите им от овчи, говежди или кози кожи символизират старинния трудов бит на българина. 

Звънът на чанове, хлопки и траки се прибавя към страшните ликове, за да прогонят злите духове от сърцата, домовете и стопанствата на хората. Кукерите в Макак ще обикалят през целия ден, за да не пропуснат нито един дом. За стопаните е чест да ги посрещнат, кой с каквото има за здраве и берекет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето през следващата седмица

В понеделник облачността ще е променлива, но само отделни места е възможно да превали. В сутрешните часовете ще има условия за ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Минимални температури между 8° и 13°, а максимлани от 19° до 24°, по крайбрежието 15°-20°. Във вторник ще е предимно..

публикувано на 19.05.24 в 14:38

Бдение със свещи

Вечерни бдения със свещи във формата на панделка организират тази вечер Регионаните здравни инспекции в Шумен и в Търговище. По този начин ще бъде отбелязан Meждyнapoдният дeн зa cъпpичacтнocт cъc зaceгнaтитe oт XИB/CΠИH. Мотото тази година е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Целта на кампанията е да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи..

публикувано на 19.05.24 в 11:44

Протести срещу насилието над животни

Протести срещу насилието над животни ще се проведат пред съдебните палати в Шумен и в Русе днес, 19 май, от 14:00 ч. Събитията са част от националния протест, който ще се проведе в множество градове в страната. Защитници на животните се противопоставят на зачестилите прояви на малтретиране и бруталност. “Насилието над животните е най-страшната..

публикувано на 19.05.24 в 10:53

Възможни са превалявания

Температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизтока са: 11 градуса в Разград; 12 – в Силистра, Търговище и Шумен; 14 – в Русе. В Шумен атмосферното налягане е  990 хектопаскала – по-високо от средното за месеца, следобед слабо ще се понижи;  относителната влажност на въздуха е 96%. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд – по-значителна..

публикувано на 19.05.24 в 06:47

Шуменският университет изпрати Випуск 2023

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ изпрати абсолвентите си от Випуск 2023 с церемония в Летния театър. Във Випуск 2023 са се дипломирали общо 1850 души, а над 500 от тях дойдоха лично, за да положат клетва за съпричастност и да отпразнуват успешно завършеното си образование. Слово от името на абсолвентите произнесе..

публикувано на 18.05.24 в 12:40

Вариант 15 на изпита

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе днес. Очаква се общо 3257 зрелостници от областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен да решават задачите от теста. Той се генерира рано сутринта в Министерството на образованието и науката, а училищата го изтеглят и разпечатват от електронната система за изпити и прием..

обновено на 17.05.24 в 08:27
СУ Сава Доброплодни - Шумен

3257 зрелостници на матура

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе днес, 17 май. Очаква се общо 3257 зрелостници от областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен да решават задачите от теста. Над 50 000 зрелостници от страната ще се явят на матурата. Изпитът започва в 8:30 ч., а учениците трябва да влязат в училищните сгради поне половин час..

публикувано на 17.05.24 в 07:49