Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водосвет на бойните знамена

4
Снимка: Мина Денева
Водосвет на бойните знамена и знамената- светини бе отслужен днес в Шумен. 

Традиционният богоявленски ритуал пред ДКТ “Васил Друмев“ уважиха кметът на Община Шумен проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, командването на Шуменския гарнизон, областният управител проф. Добромир Добрев, общински съветници, директори на институции и много граждани. 

В церемонията участваха представителни роти от Шуменския военен гарнизон. Водосвета отслужи отец Красимир Капитанов. Бяха благословени знамената на части и съединения от Шуменския гарнизон, на полкове, комитски чети, средновековни знамена. 

По-късно днес на Шуменското езеро ще има и ритуал по хвърляне на Богоявленския кръст.
По публикацията работи: Мина Денева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза

В понеделник около и след обяд валежите ще отслабнат и до края на деня постепенно ще спрат. Вятърът от североизток ще отслабне и ще бъде променлив по посока. Температурите слабо ще се понижат – минималните 6°-11°, а максималните предимно между 13° и 18°. До края на периода облачността ще остане променлива. До обяд често ще намалява и до слънчево..

публикувано на 12.05.24 в 15:48

Томина неделя е

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се и Томина неделя. Спомня се явяването на Възкръсналия Христос на Своите ученици – най- напред в отсъствието, а след това и в присъствието на апостол Тома, спомня се и неговото първоначално неверие, след което и неговото уверяване в Христовото Възкресение. Томина неделя е известна още и..

публикувано на 12.05.24 в 08:13

Времето в неделя

Днес ще има променлива облачност, по- значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто- дъждовна, и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки.  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по- голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър.  Максималните температури ще са между 16 и21..

публикувано на 12.05.24 в 07:18

По пътя на вярата и буквите

Мотопоход свърза два християнски храма „По пътя на вярата и буквите“ е инициативата, която свързва туристическите забележителности на Шумен и Варна. Днес от Голямата базилика в Плиска започна първия мотопоход от старопрестолния град до раннохристиянския комплекс „Света Богородица“ край Варна.  Областните управители на двете области Добромир Добрев и..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Ученици станаха симеонови воини

Близо 90 ученици от професионалната техническа гимназия „Симеон Велики” в Търговище спазиха традицията и положиха клетва за достойни симеонови войни. За поредна 29-та година новоприетите ученици и новопостъпили учители участват в тържествения ритуал в археологическия музей „Велики Преслав”.  Ритуалът бе воден от основоположникът на идеята и..

публикувано на 11.05.24 в 11:49
Шуменски университет

Продължава олимпиадата по програмиране

Продължава Републиканската студентска олимпиада по програмиране. Това е 36-тото издание на състезанието, на което домакин тази година е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски‘.  В олимпиадата участват 66 студенти от страната. Те са разделени на 22 отбора. В класирането всеки университет участва с най-добре представилия се свой..

публикувано на 11.05.24 в 11:21

Храмов празник край старините

Храмов празник чества днес църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ край стария Преслав. Божият дом е един от трите храм-паметника в България. Най-новата преславска църква е строена в началото на миналия век и е осветена на 12 май 1929 г. Направена е по настояване на цар Борис ІІІ по повод 1000 години от смъртта на цар Симеон Велики и в чест на братята..

публикувано на 11.05.24 в 09:44