Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 5 стотинки повече

Снимка: Pixabay

С 5 стотинки поскъпнаха от началото на тази година пластмасовите кутии за храна от витрините на супермаркетите. Цената им ще се повишава всяка година и до 2027 г. тя ще стигне 45 ст. на брой. 

,,Таксуването идва след въвеждане на европейска директива в българското законодателство. Целта е да се намали употребата на някои вредни за околната среда пластмаси, поради което се предвижда възможност потребителите да ползват кутии за многократна употреба, които да носят от вкъщи“ каза за Радио Шумен Габриела Руменова, създател на платформата ,,Ние потребителите“:

Съгласно влязлата в сила наредба, всички кутии струват по 20 стотинки. Стига се до въпроса искаме ли да ограничим употребата на вредни пластмаси и не е ли нелоялна практика да се задължават хората да купуват кутии, въпреки че директивата предвижда търговците да осигурят достъпни за потребителите алтернативи“, каза още Руменова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза за времето

Периодът ще започне с предимно слънчево време, но във вторник в следобедните часове ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, главно във вътрешността с отделни краткотрайни превалявания.  Със слаб до умерен вятър от юг-югоизток, дневните температурите постепенно ще се повишат, като във вторник ще достигат 23°-28°, по..

публикувано на 05.05.24 в 17:23

Великденски концерт в Шумен

Химнът на Шумен „Оттука започва България“, в изпълнение на  Дария Стефанова от II ОУ „Д-р Петър Берон“, постави началото на Великденския концерт на пл. „Кристал“, организиран от Община Шумен. Кметът проф. Христо Христов и екипът му поздравиха гражданите с Възкресение Христово и отправиха послание за мир, доброта и разбирателство. „ Нека..

публикувано на 05.05.24 в 14:06

Топъл обяд в Разград

Безплатен топъл обяд на площад „Възраждане“ в Разград беше раздаден днес.  Порции с храна получиха 100 човека - хора с ниски доходи или без доходи, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях.  "Лудогорски братя" е сдружението, което събира средства през цялата година и решава в какво благородно начинание да ги вложи.  „Тази..

публикувано на 05.05.24 в 13:21

Великденско хоро в Русе

Над 70 награди от русенски фирми, ресторанти, магазини ще зарадват късметлиите от традиционната томбола Великденско хоро събра русенци на пл. „Свобода“ в града. Това е 33-тото издание на празника, организиран съвместно от община Русе и ФТТ „Найден Киров“. На сцената пред сградата на общината ще излязат формациите на танцовия..

публикувано на 05.05.24 в 11:14
Христо Христов - кмет на община Шумен

Кметът поздравява шуменци

Кметът проф. Христо Христов поздравява жителите на Шумен и областта з а Великден: Скъпи съграждани, Поздравявам ви с настъпването на Възкресение Христово – един от най-светлите християнски празници! На този ден отправяме най-силното си послание за мир, доброта и разбирателство. Нека се отърсим от делничното и се замислим за..

публикувано на 05.05.24 в 09:22

Слънчев Великден

Днес ще преобладава слънчево време.  Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг.  Преобладаващи максимални температури ще са  между   17° и 22°, за Шумен - около 20°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°...

публикувано на 05.05.24 в 08:32
Куполът на храма „Възкресение Христово“ – Божи гроб, Йерусалим. Снимка: Димитрина Кюркчиева

Благодатният огън слезе в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим. Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Но там ще са представители на Румънската църква. За десета поредна година, румънски духовници ще пренесат Благодатния..

публикувано на 04.05.24 в 16:42