Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменските полицаи - отличници

4
Снимка: ОДМВР Шумен
Намаление в нивото на престъпността отчита Областната дирекция на МВР - Шумен за изминалата 2023 година. Това стана ясно по време на годишния отчет, на който присъства и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Той подчерта важността на превантивната работа срещу наркоразпространението, усилията за по-ефективна пътна безопасност, срещу конвенционалната престъпност и телефонните измами.

"Дейностите по всички линии са насочени към успех и статистическите данни показват, че е регистриран спад в нивото на престъпленията и увеличение на разкриваемостта с близо три пункта. Няма неразкрити тежки престъпления в областта. Добро впечатление правят добрите политики по превенция, свързани с наркоразпространението, превенция на пътна безопасност, телефонните измами, конвенционална престъпност, които са развити в цялата област. Това са изведените акценти за постигане на удовлетвореност и за подкрепа на местното население в областта на сигурността", заяви главен комисар Живко Коцев. 

Той поздрави състава за резултатите от дейността и допълни, че работата в партньорство със съд, прокуратура и местна власт е на много добро ниво.

Регистрирани са 1639 престъпления, с 233 по-малко от предходния отчетен период. Разкрити са 976 от тях, което формира разкриваемост от 59,55%.

През 2023 година е оказано съдействие в 285 случая на домашно насилие. Издадени са 118 заповеди за защита, от които 79 за незабавна и 39 за постоянна защита. В условията на домашно насилие са регистрирани 41 престъпления, срещу 16 за 2022 година. 

В сравнение с 2022 г. пътнотранспортната обстановка е влошена. Тежките произшествия са с 28 повече, с четирима загинали и 38 ранени участници в пътното движение. 

Редица превантивни кампании са осъществени през изминалата година. Обхванати са различни възрастови групи. Търсени са активни подходи за подобряване на пътната обстановка, за представяне на вредите от употреба на наркотични вещества, за управление на моторни превозни средства след употреба на наркотици и техни аналози.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова авария отлага пускането на водата в Шумен

След успешно отстраняване на аварията на водопровода, за който съобщихме по-рано днес, при подаване на вода към водопроводната мрежа на Шумен се е появил технически проблем с една от помпени групи в Помпена станция 1300, съобщават от ВиК- Шумен. За отстраняване на проблема е необходимо да се извърши ремонт на авариралото съоръжение.  От ВиК-..

публикувано на 17.05.24 в 19:51

Празник на спорта

Спортен празник за децата на Шумен организираха днес общината и Ученическата спортна школа „Хан Крум“. Поводът бе Международният ден на предизвикателството и Ден на българския спорт – 17 май. Проявата бе в зала "Арена Шумен". Кметът проф. Христо Христов връчи купи на най-изявените малки спортисти и им пожела лично „много борбеност, мотивация за..

публикувано на 17.05.24 в 14:59

Нов директор на СИДП

Инж. Петър Ганев е новият директор на Североизточното държавно предприятие (СИДП) в Шумен. Той е назначен със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Петър Ганев е роден през 1977 г. в Шумен. Завършил е Гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ – Шумен. Владее английски и немски език. Има висше..

публикувано на 17.05.24 в 14:34

Овен в петолинието

С концерт и представяне на книгата „Овен в петолинието“ тази вечер ще бъдат отбелязани 125-годишнинината от рождението на Панчо Владигеров и 75-годишнината на Филип Павлов.  Събитието е  в къщата музей „Панчо Владигеров“ в Шумен. Концертът е под надслов „Два творчески юбилея“. В програмата е включена клавирна и вокална музика от Владигеров и Павлов...

публикувано на 17.05.24 в 13:05

Полицията - в училище

Полицейски служители гостуваха на ученици НУ „ Княз Борис I” в Шумен. Инсп. Валентин Вълев от Детска педагогическа стая в РУ- Шумен изнесе беседа на второкласници, в която беше засегната темата за наркотичните вещества, начините по които трябва да се предпазят от непознати  и опасностите, които ги дебнат в интернет. Децата се срещнаха с..

публикувано на 17.05.24 в 12:08
Паметник

Паметникът грейва в лилаво

Паметник „Създатели на българската държава“   ще бъде осветен в лилаво от 17 до 21 май в чест на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  На 18 май висшето училище ще изпрати абсолвентите от Випуск 2023, а на 21 май академичната общност ще отбележи патронния си празник. Във Випуск 2023 са се дипломирали общо 1850 души, а над..

публикувано на 17.05.24 в 11:14

Проверяват автобуси с ученици

Проверки на водачи на автобуси, преди да тръгнат на организирани ученически екскурзии, се извършват в област Шумен. Това съобщават от полицията. Тази сутрин преди екскурзия на ученици от Нови пазар са проверени документите на водача и превозното средство. Мъжът е тестван за шофиране след употреба на алкохол. Пробата му е отрицателна...

публикувано на 17.05.24 в 10:00