Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телекомите вдигат цените

Снимка: pixabay

Стана практика мобилните оператори да коригират цените с клауза от общите условия на договорите, според която може да се индексират цените с годишната инфлация. Това се случва за трета поредна година, отчитат от платформата „Ние, потребителите“. 

Тя е била атакувана от Комисията за защита на потребителите през 2022 г., когато мобилните оператори са искали да осъвременят цените с годишната инфлация за две години. Интересното е, че общите условия на договорите се одобряват от Комисията за регулиране на съобщенията и тя не е определила тази клауза като неравноправна. Най-важното е, че въпреки че чувстваме, че са ни нарушени правата, не можем да прекратим предсрочно договора. 

Още от разговора на Здравка Русева с Габриела Руменова, основател на платформата „Ние, потребителите“.

Предстоят разговори на правителството с мобилните оператори във връзка с обявеното увеличение на цените, е заявип премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на Корнелия Нинова в парламента. Премиерът е отбелязал, че контролните институции трябва да следят, да има правила как се сключват тези договори. 

"Уговорено е. Ще направим разговори с ръководството на тези оператори да им обърнем внимание, че това е лоша икономическа практика. Тя създава напрежение. Те самите не са заинтересовани да я поддържат. Ще говорим и със съответните контролни институции да бъдат по-активни в тази посока", обясни Денков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синптичната прогноза за новата седмица

В понеделник ще е предимно слънчево. В сутрешните часове, главно по крайбрежието, ще има условия за намалена видимост. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Минималните температури ще са между 16° и 21°, а максималните от 26°-31° по Черноморието и до 33°-38° във вътрешността.  Във вторник ще има по-значителни увеличения на..

публикувано на 30.06.24 в 15:40

Завърши състезанието "Шуменско плато 2024"

Димитър Карабахчиев от варненския клуб "Tri Team" постигна първото време в най-тежката дисциплина на състезанието "Шуменско плато 2024" - колоездене, бягане и дуатлон, което се проведе днес по пътеките на Шуменското плато. Той е първи в генералното класиране при мъжете дуатлонисти, като измина дистанциите от 32 км. колоездене и 10 км. бягане за 2 часа и..

публикувано на 30.06.24 в 15:25

Обявиха най-добрите исторически любителски филми

Наградиха победителите в Международния фестивал на любителските исторически филми.Това стана на специална церемония в НЧ „Добри Войников-1856“ в Шумен.Жури с председател проф. д. н. Божидар Манов и членове д. н. Силва Хачерян, доц. д-р Стефан Минков, доц. д-р Александър Донев и Стефан Хаджи Андоновски определи следните награди на фестивала:..

публикувано на 30.06.24 в 13:30
Митрополит Даниил Видински

Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Данаиил е новият български патриарх. Това стана ясно след преброяването на бюлетините от втория тур за избор на патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.  Даниил Видински получи на балотажа 69 гласа, а митрополит Григорий - 66. Три от бюлетините бяха недействителни.  Новият..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Загинал е мъж, управлявал каруца

29-годишен мъж от Попово е загинал при катастрофа на път lll-204, км 29+790, съобщават от полицията в Търговище. Той е управлявал каруца в посока Разград, когато 22-годишен мъж – шофьор на лек автомобил БМВ, го застигнал и ударил в задната част.  В резултат на пътния инцидент 29-годишният мъж е загинал на място. До него в каруцата е пътувал..

публикувано на 30.06.24 в 11:55

Шофьор на мотопед без книжка

Мотопед „Kreidler“ е спрян късно снощи за проверка в заветското село Брестовене, съобщават от полицията в Разград. Служителите на реда са установили, че 33-годишният водач е неправоспособен, а превозното средство е без регистрация.  Пробата на мъжа с дрегер е отчела 0,58 промила алкохол в издишания въздух. За случая е уведомен дежурен прокурор,..

публикувано на 30.06.24 в 11:42

Започна фолклорният събор "Златната гъдулка"

Започна 54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната. Участва и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова.  Певци, инструменталисти и танцьори ще се състезават за награда във форума в две категории - колективно и..

публикувано на 30.06.24 в 10:44