Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори за здраве

Снимка: pixabay

Провалиха се финалните преговори между Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на НЗОК за анекса към Националния рамков договор до 2025 г. Документът предвижда санкции за болниците, ако не са достигнали минималните заплати, заложени в колективния трудов договор. Според текстовете от 2022 г. санитарите трябва да получават минимум 910 лева, медицинските сестри поне 1500 лева, а лекарите минимум 2000 лева месечно. Според Лекарския съюз именно предвидените санкции притесняват Надзорния съвет на Касата, тъй като не всички болници ще успеят да достигнат възнагражденията, заложени в колективния трудов договор.

Проблем за Българския лекарски съюз се оказа и предложението част от парите за изследвания да се харчат за биомаркери – дейност, която до момента се поемала от фармацевтичната индустрия, а сега от Съюза настояват тя да се заплаща от перото за лекарства. Според лекарите, ако маркерите се покриват от перото за изследвания, има опасност да не останат средства за високотехнологични изследвания като ядрено-магнитния резонанс. Двете страни продължават с преговорите в петък, а в събота се очаква да стане ясно и дали анексът към рамковия договор ще бъде подписан.

Договореност за анекс постигнаха Българският зъболекарски съюз и Надзорният съвет на Здравната каса. Бюджетът за дентална помощ тази година е над 358 млн. лв. Пакетът от безплатни дейности, които се покриват от здравната каса, не е променен. От май касата ще плаща на зъботехниците частично изработването на тотална протеза за здравноосигурените българи. За целта са предвидени 3 млн. лв. Тепърва ще се уточнява колко точно от стойността на протезите ще покрива здравната каса.


По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС обяви листите си за изборите

ДПС регистрира листите с кандидати за народни представители и представители в Европейския парламент на Деня на храбростта - 6 май.  Айсел Руфад ще води листата на Движението за права и свободи в Шумен на предсрочните парламентарни избори на 9 юни.  Втори е Хамид Хамид, следват Йозлям Джевдет, Айсел Мустафова, Гьокхан Реджеб, Рафет Исмаилов, Тиджел..

публикувано на 06.05.24 в 16:16
храм-паметник „Александър Невски“

Светли понеделник

Днес отбелязваме Светли понеделник – началото на Светлата седмица и втория ден на Великден. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл, славят се Божията майка и Светите апостоли, славим и честваме Христовото..

публикувано на 06.05.24 в 08:50

Седмицата започва със слънце

7 градуса е измерената в 6:00 ч. тази сутрин температура в Шумен. Атмосферното налягане е 990 хектопаскала– по- високо от средното за месеца, ще се понижава слабо. Относителната влажност на въздуха е 93%.  8 градуса е в Търговище, 10 градуса е в Разград, 12 – в Силистра. В Русе термометрите сутринта показват 13 градуса.  Днес ще..

публикувано на 06.05.24 в 07:13

Гергьовден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е смятан за покровител на стадата и овчарите. Шести май у нас се отбелязва и като Деня на храбростта и празник на Българската армия. Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци в християнството. Живял е в малоазийската провинция Кападокия по времето..

публикувано на 06.05.24 в 06:24

Седмична прогноза за времето

Периодът ще започне с предимно слънчево време, но във вторник в следобедните часове ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, главно във вътрешността с отделни краткотрайни превалявания.  Със слаб до умерен вятър от юг-югоизток, дневните температурите постепенно ще се повишат, като във вторник ще достигат 23°-28°, по..

публикувано на 05.05.24 в 17:23

Великденски концерт в Шумен

Химнът на Шумен „Оттука започва България“, в изпълнение на  Дария Стефанова от II ОУ „Д-р Петър Берон“, постави началото на Великденския концерт на пл. „Кристал“, организиран от Община Шумен. Кметът проф. Христо Христов и екипът му поздравиха гражданите с Възкресение Христово и отправиха послание за мир, доброта и разбирателство. „ Нека..

публикувано на 05.05.24 в 14:06

Топъл обяд в Разград

Безплатен топъл обяд на площад „Възраждане“ в Разград беше раздаден днес.  Порции с храна получиха 100 човека - хора с ниски доходи или без доходи, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях.  "Лудогорски братя" е сдружението, което събира средства през цялата година и решава в какво благородно начинание да ги вложи.  „Тази..

публикувано на 05.05.24 в 13:21