Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклон, Апостоле!

4
Снимка: Община Русе

Русе отбеляза 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Трябва да помним завета на Левски и да носим спомена за това, че любовта към България е най-висш дълг и отговорност на всеки един от нас. Тя ни дава сила, за да продължим да възпитаваме децата си в заветите на Апостола – в обичта към родината, в готовността и жертвоготовността“, каза кметът Пенчо Милков.

Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев почетният караул на Военно формирование 32420 I и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом посрещнаха русенци и гостите на града. 

Венци в знак на почит към Васил Левски положиха кметът Пенчо Милков, областният управител Данаил Ковачев, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, представители на политически партии и граждани.

Церемонията приключи със заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на националния герой, които бяха отслужени от свещеници на Русенската Света Митрополия.



По публикацията работи: Велмира Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Знамена и барабани в Русе

Община Русе е подготвила редица празнични събития по повод 24 май. Тържествените чествания ще започнат на 23 май, когато в 18:00 ч. в голямата зала на Доходното здание ще се проведе официалната церемония по награждаване на тазгодишните носители на Награда „Млад творец“ и Награда „Русе” в областите „Изкуство и култура“ и „Образование и наука“...

публикувано на 21.05.24 в 11:57
УМБАЛ

Безплатни гинекологични прегледи

Безплатни гинекологични прегледи и консултации ще се състоят в Университетската болница „Канев“ в Русе, съобщават от лечебното заведение. Прегледите ще бъдат на 27 май от 16:00 до 18:00 ч. в диагностично- консултативния кабинет на АГ комплекса. Кампанията се провежда вече втора година. По два пъти месечно различни експерти в областта преглеждат жени...

публикувано на 21.05.24 в 09:09

Старт на приема

Започва кандидатстването за първи клас за учебната 2024/2025 г. в Русе. В 10:00 ч. системата ще бъде отворена за регистрация на заявления. Тя ще е активна до 23 часа и 59 минути на 28 май.  Според графика за прием, първото класиране ще бъде обявено на 31 май, а записването на приетите деца ще се извършва от 3 до 6 юни в избраното училище. Следват още..

публикувано на 21.05.24 в 09:05

35 000 цветя ще красят вазата

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – вазата в Парка на младежта, съобщиха от общинската администрация. Основата вече е подготвена от специалисти по озеленяването. От ОП „Паркстрой“ предвиждат цветната конструкция да бъде готова за 24 май, но при неблагоприятни метеорологични условия завършването ѝ може да бъде отложено до..

публикувано на 20.05.24 в 14:55

Децата и будителите

Алеята на будителите в Караманово се обогатява с още фигури, съобщиха от общинската администрация в Ценово. Новите попълнения са образите на Алеко Константинов и братята Кирил и Методий.  Децата от ДГ „Радост“ си направиха снимки, като представиха буквите от българската азбука. Те рецитираха стихове и пяха песни, посветени на 24 май. След това в..

публикувано на 20.05.24 в 11:52

В очакване ремонта на Дунав мост

Изработен е технически проект за ремонт на българската част на Дунав мост при Русе, припомнят от областната администрация в дунавския град. Планираните дейности по възстановяване на съоръжението ще струват  44 877 228,68 лв. с ДДС  и включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи,..

публикувано на 19.05.24 в 08:38

Десетки музейни събития до полунощ

Разнообразна програма за Нощта на музеите са подготвили в Русе. Тя стартира в 17 ч. със занимания за най-малките. В Лапидариума зад Историческия музей ще има музейна работилница за работа с мъниста „Герданът на Калиопа“, ателие „Да си изработим мамут от хартия“, както и възможност посетителите да облекат характерното за Римската империя военно..

публикувано на 18.05.24 в 16:48