Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детство без решетки

Снимка: Национална мрежа за децата

4791 са престъпленията, извършени от деца, като 1317 от тях са били малолетни. Това са данните, посочени на Националната конференция „Достъп до правосъдие“. 

Форумът е организиран от Института по социални дейности и практики, към който е шуменският Комплекс за социални услуги за деца и семейства. 

Децата жертви на престъпление и децата, извършили престъпление, ще могат да получават индивидуална оценка и подкрепа. За това призоваха специалисти на събитието. За тези деца е необходимо да се осигурят услуги за подкрепа и правосъдие, каза пред журналисти проф. Нели Петрова, председател на Института. 

Препоръките на Комитета по правата на детето на ООН са България да осигури ефективно прилагане на Закона за защита от домашно насилие, както и прилагане на социалните услуги за деца, жертви на насилие, каза  доц. Велина Тодорова, член на комитета.

По публикацията работи: Полина Караджова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят значителни валежи

Жълт код за значителни валежи е обявен днес за областите Шумен, Търговище, Разград и част от Русе. Същото предупреждение е в сила и за голяма част от централна България, а за югоизточните райони кодът е оранжев. Единствено за най-северните райони – областите Силистра и Добрич и цялото протежение на река Дунав, не се очакват опасни явления.  В 6 ч...

публикувано на 03.05.24 в 07:35

Почитаме цар Борис Покръстител

На 2 май Православната църквата почита паметта на свети цар Борис Първи Михаил - Покръстител на българите. През 864 година Борис се покръства в Плиска с целия си род, приема християнското име Михаил и титлата княз. През 886 Борис I приема в България учениците на братята Кирил и Методий, прогонени от немското духовенство от..

публикувано на 02.05.24 в 16:16

Искат гаранционен фонд при бедствия

Да се създаде гаранционен фонд за щети в земеделието. За това настояват от Българския фермерски съюз. Стопаните призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие. Целта е да има работеща система за обезщетение и на земеделските стопани, които не са претърпели 100% щета и пропаднали площи, но чиито загуби..

публикувано на 02.05.24 в 12:43

Тестове с практическа насоченост

Задачите по математика от външното оценяване в 10. клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният служебен министър проф. Галин Цоков.  Според него тази стъпка ще помогне да се повиши мотивацията на учениците, което да доведе и до по-добри резултати. Ножицата на нашата образователна система е..

публикувано на 02.05.24 в 11:51

По-евтин газ през май

По-ниска цена на природния газ за месец май определи Комисията за енергийно и водно регулиране. Намалението е с около 7% и през този месец ще бъде в размер на 54,70 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. През април цената на синьото гориво беше 58,84 лв.  Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените на..

публикувано на 02.05.24 в 09:24

Великденски работилници за деца

Традиционното боядисване на великденски яйца ще се проведе днес, на 2 май, в Разград . Събитието се организира от Общината и Центъра за работа с деца всяка година. Поканени са не само децата, но и техните родители.  За пръв път освен боядисването на стиропорени яйца ще има и други забавления. Триметров Великднески заек ще посреща участниците и..

публикувано на 02.05.24 в 09:11

Планово без ток

Шумен На  02.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Драгоево. На  02.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради профилактика, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Загориче - ул. "Пирин", ул. "Христо Ботев", ул...

публикувано на 02.05.24 в 06:59