Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличия за бъдещи медици

На специална церемония Фондация „Гален Темелков“ ще връчи стипендии на петима лауреати, излъчени чрез конкурс - един кандидат-студент и четирима студенти по медицина.

Вече няколко години организацията работи по проекта "Пътят на Хипократ" и чрез различни по характер събития набира средства, за да подкрепи бъдещите медици и да ги насърчи да се развиват в България.

Тази година проектът разширява мащаба си и отличия ще получат и двама завършили млади медици. Учредени са две нови награди - отличие на името на Гален Темелков, което е за вдъхновяващ млад лекар ( с дипломиране в годината на кандидатстване) и отличие "Белият ангел", което е за лекар или медицински специалист, практикуващ в България.

Церемонията по връчване на наградите е в неделя - на 17 март, от 14 часа в Общинския младежки дом в Шумен и ще бъде част от благотворителен концерт на Фондация "Гален Темелков". По традиция подкрепа за каузите си организацията получава от млади музикални таланти от цялата страна. 

Още за събитието чуйте в интервю на Христина Димитрова с двама от доброволците във фондацията: Дария Червенкова - отличник от Медицинския колеж,  практикуваща акушерка в МБАЛ- Шумен и   Марчела Валериева  - 12-сетокласничка от Математическата гимназия в Шумен, кандидат-студент по медицина.

Церемонията по награждаването на лауреатите на фондация „Гален Темелков“ е поредното събитие с богата концертна програма и с благотворителна цел. Ако желаете да бъдете част от каузата за подкрепа на бъдещи медици, предвидени са и дарителски кутии  в Младежкия дом.


На снимката: Първият Лауреат на Годишната награда на името на Гален Темелков, вдъхновяващият млад лекар - д-р Красимира Зайкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтите на Дария Омелченко

Дария Омелченко пристига у нас от Украйна след като започва войната. Майка и е бесарбска българка. В торокурсничка е в Шуменския университет "Еп.Константин Преславски". Учи Английска филология. За нея научихме не от университета, а от Спортния клуб по художествена гимнастика „Ритмик“ - Шумен, с треньори Мариола Спасова и Снежана Димитрова. Още..

публикувано на 06.05.24 в 13:30
агнешко печено

Внимавайте с яйцата и агнешкото

Великденските празници са повод за много фамилни и приятелски събирания. Те по традиция няма да минат и без трапези с яйца, дъхави козунаци и традиционното агнешко. Не бива да прекалявате нито с бройката на яйцата, нито с обема на порциите. Особено, ако сте се отдали на пости, обилната трапеза може да помрачи празника. Това съветват специалисти по..

публикувано на 05.05.24 в 11:55

Мария, която успя в Харвард

Една от гордостите на Русе тази година е абитуриентката от Английската езикова гимназия "Гео Милев" Мария Георгиева. Пълната отличничка е приета с пълна стипендия в американския университет "Харвард".  През август в Бостън Мария ще постави началото на академичната си кариера, като студент по политология и политическа философия.  Тя е от младите..

публикувано на 05.05.24 в 11:04

Яйцето-символът на Великден

Един от най-ярките символи на Възкресение Христово е боядисаното яйце, което навръх празника има особено място в ритуалите на българите и до днес.  Чукането с яйца е популярна традиция, която се възприема като игра и от възрастните, и от децата.  В християнството яйцето представя разпятието и възкресението на Иисус Христос. Твърдата му черупка..

публикувано на 05.05.24 в 10:15

Масово кръщене в Голямата Базилика в Плиска

Девет деца на възраст от 1 до 8 години бяха покръстени днес от отец Адрей и отец Божидар в голямата базилика в Плиска. "Тази базилика е построена по нареждане на Борис, с негово знание, най-вероятно и с негови средства. Оттук е започнало и покръстването на нашия народ“, каза отец Андрей от Нови пазар и допълни, че няма противоречие с канона..

публикувано на 04.05.24 в 15:43

В ново амплоа

Повече от три седмици последователите на Мира Радева във фейсбук следиха с удоволствие поредното предизвикателство, което тя предприе. Известната социоложка продължава да се доказва в друго амплоа – на един физически активен авантюрист. Поредното предизвикателство, което тя осъществи с приятелка, е преминаването по един от поклонническите пътища до..

публикувано на 04.05.24 в 09:47

Сбъдната мечта за църква

Църквата „Свети великомъченик Димитър“, която се строи в шуменското село Вехтово от 2018 година, е пред завършване. Напълно реалистично е на храмовия празник да бъде осветена. Добрата новина идва от свещеника Пламен Марчев, който е свидетел и насърчител на всички усилия на местните жители. Откакто са вдигнати колоните на църковната..

публикувано на 03.05.24 в 10:00