Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисли в зелено

Снимка: Pixabay

Всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета от изсичане.

А електричеството на едно българско домакинство за цели две години може да се осигури от преработката един тон пластмаса. Един буркан от старо сладко или компот могат да ви осигуряват 4 часа осветление или 25 минути работа с компютър.

Това са само част от ползите, които можем да извлечем ако изхвърляме разделно отпадъците от домакинствата си.

Днес поставяме на фокус опазването на природата чрез преработката на отпадъците.

Чуйте интервюто на Полина Караджова с Ива Стефанова от Организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца творят преди Великден

Деца рисуват върху яйца и изработват великденски картички за предстоящия светъл празник. Тази възможност им предостави Сдружението „Клуб култура за Шумен“ по време на великденска работилница, която продължава до 15:00 ч. в Ганушевата къща в Шумен. Ателието се организира за четвърта поредна година. Занятията са както за младежи и деца, така и за..

публикувано на 02.05.24 в 14:11

104-годишната баба Неделя

Животът е пълен с чудеса и няма по-голямо чудо от живота. Това доказва вълнуващата история на Неделя Петрова от Марчино, търговищко. Тя ще навърши 104 години през ноември. Родена е на 15 ноември 1920 година. До неотдавна е живяла на село, но сега е при сина си Марчо в Търговище, за да се грижи за нея и да са си опора. Остава сама много..

публикувано на 02.05.24 в 12:29

С коприна и прическа

С рокли от коприна, нови обувки и модна прическа, така се подготвяха дамите за 1 май, когато във всяко населено място е имало манифестация. Подготовката за празника е започвала отдалече, за да може да се покажат най-красиви пред колегите си. Първенците в трудовия процес са добавяли към празничното облекло и лентата с надпис..

публикувано на 01.05.24 в 17:16

Най-горещото начало на годината

Тенденцията за повишаване на температурите не само в България, но и на цялата планета, е трайна и категорична, казва гл. ас. Владимир Власков от Националния институт по Геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.  Специалистът гостува в русенския музей, за да представи изследванията си, свързани с промените в климата у нас...

публикувано на 01.05.24 в 14:59

Спортът и гръбначните изкривявания

Над 100 водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на петата конференция, посветена на спиналната хирургия.  Повече за гръбначната хирургия, за важността на двигателната активност и кои са най- подходящите за повечето хора спортове можете да чуете от интервюто с  чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм...

публикувано на 30.04.24 в 11:32

Добро на сватбата

Галена и Димитър Морарови от Силистра са семейство от дни. Те започнаха съвместният си живот посвещавайки се на благородна кауза - да помогнат на 36-годишната Ивелина, майка на две малки деца, да се бори с коварно рядко заболяване.  По време на сватбеното си тържество младоженците събраха близо 1000 лв за лечението и, като станаха част от..

публикувано на 30.04.24 в 10:10

Връчиха шпрах дипломите

Дипломи за владеене на немски език получиха 11 ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен.  Немските езикови дипломи са отлична перспектива за младите хора, защото им дават възможност за кандидатстване без приемен изпит в европейски университети, в който е застъпен немският език.  В аулата на училището с..

публикувано на 29.04.24 в 15:08