Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 млн. лв. за земеделците

От днес земеделските стопани могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователни премии. Държавен фонд ”Земеделие” – Разплащателна агенция, кани всички застрахователни компании да сключат споразумение с фонда относно прилагане на схемата за държавна помощ. Приемът на заявления ще продължи до 31 юли 2024 г. 

Финансовият ресурс по помощта за 2024 г. е 3 млн. лв. Средствата се предоставят под формата на заплащане на част от разходите за застрахователни премии по сключени застрахователни полици за селскостопанската им продукция за съответния сезон. Не се покриват предварително извършени разходи за застрахователни премии преди подаване на заявление и издаване на удостоверение от Държавен фонд "Земеделие".

Максималният размер на подкрепа, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени и медицински култури и тютюн, е до 70% от стойността на застрахователната премия. Стопаните, които застраховат зърнени и маслодайни култури, могат да получат до 50% от стойността на застрахователната премия. Указанията за предоставяне на помощта са публикувани на сайта на Държавен фонд "Земеделие".



По публикацията работи: Стефка Савова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тестове с практическа насоченост

Задачите по математика от външното оценяване в 10. клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният служебен министър проф. Галин Цоков.  Според него тази стъпка ще помогне да се повиши мотивацията на учениците, което да доведе и до по-добри резултати. Ножицата на нашата образователна система е..

публикувано на 02.05.24 в 11:51

По-евтин газ през май

По-ниска цена на природния газ за месец май определи Комисията за енергийно и водно регулиране. Намалението е с около 7% и през този месец ще бъде в размер на 54,70 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. През април цената на синьото гориво беше 58,84 лв.  Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените на..

публикувано на 02.05.24 в 09:24

Великденски работилници за деца

Традиционното боядисване на великденски яйца ще се проведе днес, на 2 май, в Разград . Събитието се организира от Общината и Центъра за работа с деца всяка година. Поканени са не само децата, но и техните родители.  За пръв път освен боядисването на стиропорени яйца ще има и други забавления. Триметров Великднески заек ще посреща участниците и..

публикувано на 02.05.24 в 09:11

Планово без ток

Шумен На  02.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Драгоево. На  02.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради профилактика, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Загориче - ул. "Пирин", ул. "Христо Ботев", ул...

публикувано на 02.05.24 в 06:59

Облачно на 2 май

Днес ще има значителна облачност, на отделни места с валежи от дъжд.  Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.  Максимални температури между 14° и 19°, за Шумен – около 16°. 

публикувано на 02.05.24 в 06:56

Отворени музеи по празниците

Славейковото училище в Търговище ще работи по време на празничните дни.  Посетителите може да разгледат постоянните експозиции „От ревност за народното просвещение”, посветена на годишнината от построяването на Славейковото училище, а също и изложбите„Върбинка – изпратена от Бог“, „Нюйоркски митрополит Андрей, „Реликви на свободата“ и гостуващатата..

обновено на 01.05.24 в 10:00

Велика сряда е

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Иисус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния..

публикувано на 01.05.24 в 08:42