Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко незаконна сеч

Снимка: СИДП

Проверките в горските територии в Шуменска и Търговищка област се увеличават, но констатираните нарушения намаляват. Това отчете директорът на Регионалната дирекция по горите – Шумен инж. Емил Гелов. През миналата година горските служители са направили над 43 500 проверки, което е ръст с около 3000, докато съставените актове бележат спад с около 30% и са малко над 400. Основните причини за това са две, допълни инж. Гелов.

"През последните две години държавните горски и ловни стопанства предприеха усилени действия по снабдяване на населението със законно добита и отсечена дървесина, което води до по-малко търсене на незаконна дървесина и оттам по-малка дейност на нарушителите. Другата причина е свързана със значителното увеличение на глобите за съхранение на незаконна дървесина. Минималната глоба през миналата година с изменението на Закона за горите бе увеличена от 50 на 500 лева", посочи той.

В резултат на проверките през изминалата година на територията на Регионалната дирекция по горите са разкрити 360 плътни кубически метра незаконно отсечена дървесина,



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ за 600 жертви на насилие

Повече от 600 деца и родители, жертви на насилие, са получили подкрепа от "Зона ЗаКрила" в Шумен от началото на разкриването на услугата в града. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Зона ЗаКрила – високоспециализирана услуга на областно ниво в съответствие с новото законодателство“, която се провежда днес в Шумен.  Участниците в..

публикувано на 15.05.24 в 14:16

Възраждат шуменския футбол

Създаването на работна група със специалисти от всички клубове и изработване на визия за развитието на футбола с хоризонт 5, 10 и 20 години - около тази идея се обединиха на среща при кмета на община Шумен ръководители на футболни клубове.  По думите на проф. Христо Христов, целта на срещата е да започне прозрачен диалог за стратегическото развитие на..

публикувано на 15.05.24 в 13:22

70 творби в изложба

Годишната студентска изложба на специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бе открита днес. В пространството на галерия „Университетска“ са представени над 70 творби на 44 студенти - бакалаври и магистри от всички курсове на специалността.  На церемонията бяха..

публикувано на 15.05.24 в 13:02

Кръщават щъркели в Мараш

Семейство щъркели ще бъдат кръстени в с. Мараш. Те пристигат в гнездото си на ул. „Христо Ботев“ в селото всяка пролет вече десетина години, издадоха инициаторите на събитието.  Хората им се радват, защото ги смятат за талисман на доброто и красивото. Импровизираното кръщене е планирано за утре - 16 май, от 14:00 часа.

публикувано на 15.05.24 в 11:49

Полицейски шеф на среща

Началникът на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп Веселин Райнов се срещна с жителите на село Мировци.  Проведена е беседа за превенция на телефонните измами, местните жители са запознати с последните сценарии, ползвани от измамниците. Всички са получили информационни листовки с описани стъпки за действия при получаване на обаждания..

публикувано на 15.05.24 в 11:28

Отново пиян на пътя

39-годишен мъж от Нови пазар бил установен да шофира след употреба на алкохол, съобщават от полицията. Вчера следобед на ул. “Ген. Владимир Заимов“ в Нови пазар бил спрян лек автомобил "Дайхдацу". Зад волана бил 39-годишен мъж във видимо нетрезво състояние. Тестван бил с дрегер, отчетени са 2,86 промила.  Водачът е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 15.05.24 в 10:42

Иззеха стоки менте

600 артикула с лого на известни марки са иззети в Шумен. Това съобщават от шуменската полиция. На 14 май вечерта при извършена проверка в магазин в централната част на града са намерени множество блузи, панталони, чанти, колани, портмонета, обувки, бельо, якета, спортни комплекти, шапки и колани с надписи на запазени търговски марки. Те се предлагали..

публикувано на 15.05.24 в 09:57