Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реми и във втората партия

Нургюл Салимова
Снимка: reykjavikopen.com

Нургюл Салимова записа второ реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в канадския град Торонто. Във втория кръг 20-годишната българка завърши наравно с белите фигури с китайката Лей Тинцзие, която преди година участва в двубоя за световната корона. Партията продължи 39 хода. 

Родената в Търговищко Нургюл Салимова е с актив от 1 точка, лидер с пълен актив е другата китайка в турнира – Тан Джони. 

В третия кръг тази вече българката ще се изправи с черните фигури срещу Рамешбабу Вайшали от Индия.

Турнирът в Торонто е в 14 кръга, като всяка състезателка играе по два пъти срещу останалите седем претендентки.

Победителката ще спори за титлата на планетата през следващата година срещу настоящата световна шампионка Дзю Уъндзюн от Китай.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

13-ата е факт!

„Лудогорец“ спечели 13-ата си поредна шампионска титла. Това стана след домакински успех над втория  „ЦСКА София“ с 3:1.  Отборът на Георги Дерменджиев поведе в резултата още във 2-рата минута с гол на Квадво Дуа, но гостите не се предадоха и стигнаха до изравняване в 35-ата минута с попадение на Фернандо Каранга.  Само почивката тимът от Разград..

публикувано на 11.05.24 в 21:54

Важна крачка към нова титла

Хандбалистите на „Шумен 61“ са на една победа от нов златен дубъл. В първия двубой от суперфинала в първенството тимът, воден от Никола Карастоянов и Костадин Семерджиев, спечели над основния си опонент през този сезон „Локомотив“ (Горна Оряховица) с 31:28, на полувремето 19:14.  През първата част шампионите имаха предимство и на моменти преднината им..

публикувано на 11.05.24 в 20:50
Айк Мнацканян

Битка за олимпийски квоти

Четирима борци от русенския клуб „Юнак- Локомотив“ ще се борят за олимпийски квоти на започващата днес квалификация в Истанбул.  При жените ще участват Ирена Бинкова в категория до 53 кг. и Юлияна Янева в категория до 76 кг.  Първите им схватки са в сутрешната сесия утре, която започва от 10:00 ч.  В свободния стил при мъжете русенският клуб ще бъде..

публикувано на 09.05.24 в 13:05

Завършиха „Ученическите игри 2024”

Наградиха победителите във финалите на „Ученически игри 2024” по волейбол и баскетбол за юноши 11-12 клас, на които Разград бе домакин през последните четири дни. Победител във волейболната надпревара, която се проведе във физкултурния салон на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, е МГ „Д-р Петър Берон”-Варна. Във финалната среща, продължила 55 минути,..

публикувано на 04.05.24 в 15:08

Турнир в памет на Венци

Международен детски футболен турнир „Северна звезда“ ще се проведе от днес до неделя в Русе. Организатори на форума са русенският футболен клуб и Общината. Надпреварата е в памет на 11-годишния футболист Венцеслав Георгиев от школата на „Дунав“. Момчето почина при тренировка на 30 август миналата година, след като бе поразено от мълния. В..

публикувано на 03.05.24 в 07:37

Втори драг край Велики Преслав

Второто издание на драг състезаниетос мотори DRAG ROAD 4D ще събере в събота любителите на високите скорости и адреналина в промишлената зона на Велики Преслав. Зрителите ще имат възможност да видят всички най-бързи състезатели у нас, шампиони в надпреварите на Българската асоциация по мотоциклетизъм, медалисти на писта и дори призьори в..

публикувано на 26.04.24 в 12:44

Плейоф срещу "Рилски спортист"

„Шумен“  завърши с победа редовния сезон в Националната баскетболна лига. Съставът на Янко Янков, който още в предишния кръг си осигури място в плейофите, спечели домакинството си на „Ямбол“ с 84:71. Всички играчи от титулярната петица завършиха двубоя с двуцифрен актив, като най-много – 16 точки, отбеляза Джъстин Кохайда. „Шумен“  завършва..

публикувано на 23.04.24 в 09:23