Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядем по-малко хляб, пушим повече

Светла Кръстева
Снимка: Радио Шумен

Проучванията на статистиката у нас показват, че българинът е свил потреблението на хляб с 3 килограма. Това сочат данните за 2022 г., спрямо предходната.

Най-актуалните резултати за миналата година предстои да излязат в средата на април.

Увеличено е пък потреблението на цигари - до 891 броя през 2022 г., след като през 2021 са отчетени по 781 папироса.

Как се установява всичко това? Благодарение на изследванията на статистиката, които тя прави с участието на гражданите.

В страната вече стартира най-старото извадково статистическо изследване на домакинските бюджети.  От 1925 г. то е основен източник за доходите, разходите и потреблението на населението. Ще се наблюдават 3060 домакинства  от страната за 12 месеца, като всяко от тях ще участва по един месец на тримесечие.

От област Шумен ще участват 90 домакинства и първите 30 от тях вече попълват стриктно дневници за всичко, което получават като доход и за всичко, което си купуват. От пастата за зъби до джобните пари за училище на децата.

„Резултатите от него са много важни. Всичко, което произвежда статистиката, е на базата на реални данни, които се осигуряват и сме много благодарни, че хората се съгласяват да участват, това е гражданска позиция“, казва началникът на отдел „Статистически изследвания“ в Шумен Светла Кръстева.

Чуйте от разговора на Цветелина Георгиева как участието в статистическо изследване може да ти помогне и за семейния бюджет.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С коприна и прическа

С рокли от коприна, нови обувки и модна прическа, така се подготвяха дамите за 1 май, когато във всяко населено място е имало манифестация. Подготовката за празника е започвала отдалече, за да може да се покажат най-красиви пред колегите си. Първенците в трудовия процес са добавяли към празничното облекло и лентата с надпис..

публикувано на 01.05.24 в 17:16

Най-горещото начало на годината

Тенденцията за повишаване на температурите не само в България, но и на цялата планета, е трайна и категорична, казва гл. ас. Владимир Власков от Националния институт по Геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.  Специалистът гостува в русенския музей, за да представи изследванията си, свързани с промените в климата у нас...

публикувано на 01.05.24 в 14:59

Спортът и гръбначните изкривявания

Над 100 водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на петата конференция, посветена на спиналната хирургия.  Повече за гръбначната хирургия, за важността на двигателната активност и кои са най- подходящите за повечето хора спортове можете да чуете от интервюто с  чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм...

публикувано на 30.04.24 в 11:32

Добро на сватбата

Галена и Димитър Морарови от Силистра са семейство от дни. Те започнаха съвместният си живот посвещавайки се на благородна кауза - да помогнат на 36-годишната Ивелина, майка на две малки деца, да се бори с коварно рядко заболяване.  По време на сватбеното си тържество младоженците събраха близо 1000 лв за лечението и, като станаха част от..

публикувано на 30.04.24 в 10:10

Връчиха шпрах дипломите

Дипломи за владеене на немски език получиха 11 ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен.  Немските езикови дипломи са отлична перспектива за младите хора, защото им дават възможност за кандидатстване без приемен изпит в европейски университети, в който е застъпен немският език.  В аулата на училището с..

публикувано на 29.04.24 в 15:08

В помощ на специалните деца

Предизвикателствата в приобщаващото образование коментираха днес в Шумен педагози, логопеди, психолози, рехабилитатори и други специалисти. В зала „Арена Шумен“ се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства и перспективи в приобщаващото образование – Заедно за по-добро бъдеще“. По данни на Регионалния център за подкрепа на процеса на..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Семейство Загорняк от Попово

В поповския храм „Св. Успение Богородично“ служи 31-годишният отец Евгений Загорняк. Украинец е, от Одеса. Живее в Бялото градче със съпругата си Ирина и двете си деца. Ирина е от Донецк, счетоводител по професия, в деня на срещата – 25 април - ни черпи за рожденния си ден. 10 месеца контактуват по интернет преди да се срещнат за първи път...

публикувано на 27.04.24 в 14:37