Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се плаща за втори шанс?

Лиляна, Калоян, Александра и Дани.
Снимка: Стоян Стоянов

Зрелостниците да могат да се явяват втори път на матури, за да имат възможност да повишат оценката си. Това е включено в Закона за училищното и предучилищното образование. Поправката бе приета на първо четене в парламента преди броени дни.

Недоволните от оценката си ученици ще трябва да заплащат такса, за да се явят на поправка. Това се отнася за тези, които не са скъсани, но искат да повишат успеха си, за да могат да кандидатстват в университет.

Възможността за поправки на матурите се приема скептично от бъдещите абитуриенти в шуменското Средно училище „Панайот Волов“. Притеснява ги основно таксата, която недоволните от оценките си дванайсетокласници ще трябва да плащат. Обсъжданите суми са в порядъка на от 30 до 100 лв.

„Държавата ни осигурява от I до XII клас. Не трябва ние да отделяме допълнителни средства“, казва зрелостничката Александра. „Ако трябва да се плащат матури, трябва да се вдигнат и стипендиите на учениците“, призова Лиляна. „Училището не е университет. Не разбирам защо трябва да плащаме за нашите изпити“, добави Калоян.

При националния омбудсман, по чието предложение се прави поправката, са постъпили редица жалби от деца и родители. Омбудсманът смята, че не трябва да се изисква такса от завършващите, защото вторите матури се организират така или иначе за ученици, които не са успели да се явят на първите или са изкарали двойки, а от тях такси не се изискват.

Александра вече е приета във варненски университет и ще учи „Интериорен дизайн“. „Ако не си взема първата матура, тогава ще се явя на втора. Засега се справям добре на пробните матури“, обясни тя.

Дани също е приет във Варна. Затова матурата за него не е чак толкова важна. Той ще изучава „Интелигентни транспортни системи“. Ако все пак изкара на зрелостния изпит по-ниска оценка от 5, ще се замисли дали да не си я поправи. Калоян ще кандидатства в Пловдив. Иска да учи „Графичен дизайн“. Той не вярва, че ще има нужда от втори шанс при матурата по български език и литература. „Аз съм сигурен, че ще имам по-висока оценка. Знам колко мога и знам, че уча. Това ще е излишно плащане за нещо, което няма да ми трябва“, каза той.

Лиляна също е приета в университет и без да има оценка от матура. Тя ще учи „Логистика“ във Варна. „Няма шанс да не си взема матурата. Ако оценката е над 2, изобщо няма да повторя“, каза бъдещата абитуриентка.

Дванайсетокласниците от Средно училище „Панайот Волов“ залагат на подготовката, заради това звучат уверено, че ще се справят на матурата по български език и литература от първия път.

За да влязат в сила промените и да се въведат поправките на зрелостните изпити, депутатите трябва да вземат решение на второ четене.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Масово кръщене в Голямата Базилика в Плиска

Девет деца на възраст от 1 до 8 години бяха покръстени днес от отец Адрей и отец Божидар в голямата базилика в Плиска. "Тази базилика е построена по нареждане на Борис, с негово знание, най-вероятно и с негови средства. Оттук е започнало и покръстването на нашия народ“, каза отец Андрей от Нови пазар и допълни, че няма противоречие с канона..

публикувано на 04.05.24 в 15:43

В ново амплоа

Повече от три седмици последователите на Мира Радева във фейсбук следиха с удоволствие поредното предизвикателство, което тя предприе. Известната социоложка продължава да се доказва в друго амплоа – на един физически активен авантюрист. Поредното предизвикателство, което тя осъществи с приятелка, е преминаването по един от поклонническите пътища до..

публикувано на 04.05.24 в 09:47

Сбъдната мечта за църква

Църквата „Свети великомъченик Димитър“, която се строи в шуменското село Вехтово от 2018 година, е пред завършване. Напълно реалистично е на храмовия празник да бъде осветена. Добрата новина идва от свещеника Пламен Марчев, който е свидетел и насърчител на всички усилия на местните жители. Откакто са вдигнати колоните на църковната..

публикувано на 03.05.24 в 10:00

Деца творят преди Великден

Деца рисуват върху яйца и изработват великденски картички за предстоящия светъл празник. Тази възможност им предостави Сдружението „Клуб култура за Шумен“ по време на великденска работилница, която продължава до 15:00 ч. в Ганушевата къща в Шумен. Ателието се организира за четвърта поредна година. Занятията са както за младежи и деца, така и за..

публикувано на 02.05.24 в 14:11

104-годишната баба Неделя

Животът е пълен с чудеса и няма по-голямо чудо от живота. Това доказва вълнуващата история на Неделя Петрова от Марчино, търговищко. Тя ще навърши 104 години през ноември. Родена е на 15 ноември 1920 година. До неотдавна е живяла на село, но сега е при сина си Марчо в Търговище, за да се грижи за нея и да са си опора. Остава сама много..

публикувано на 02.05.24 в 12:29

С коприна и прическа

С рокли от коприна, нови обувки и модна прическа, така се подготвяха дамите за 1 май, когато във всяко населено място е имало манифестация. Подготовката за празника е започвала отдалече, за да може да се покажат най-красиви пред колегите си. Първенците в трудовия процес са добавяли към празничното облекло и лентата с надпис..

публикувано на 01.05.24 в 17:16

Най-горещото начало на годината

Тенденцията за повишаване на температурите не само в България, но и на цялата планета, е трайна и категорична, казва гл. ас. Владимир Власков от Националния институт по Геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.  Специалистът гостува в русенския музей, за да представи изследванията си, свързани с промените в климата у нас...

публикувано на 01.05.24 в 14:59