Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват селата

Снимка: БГНЕС

Обезопасяването и подмяната на счупени съоръжения по детските площадки в селата е първият приоритет за шуменската администрация. Програмата за селските райони бе представена на среща с кметовете на по-малките населени места от Николай Симеонов, зам.-кмет по строителство и екология в община Шумен. 

Обезопасяването на селата с видими пешеходни пътеки и поставянето на неравности, които да карат шофьорите да намаляват скоростта е вторият приоритет. 

Предвидено е финансиране за подобряване на централната част на селата Салманово, Дибич, Мараш и Мадара. Кърпежите на дупки по улиците, особено по транзитните маршрути, и премахването на опасните клони, са другите приоритетни задачи, насочени към селата в община Шумен. 

„Администрацията ще опита да участва в проекти, които да осигурят финансиране за цялостна подмяна на осветлението в малките населени места. Защото към момента имаме ресурс само да подменяме изгорели лампи и опасни стълбове“, обясни Симеонов.

Жителите на селата не знаят къде да си изхвърлят едрогабаритните отпадъци като бидони, хладилници, мебели и матраци, обясниха по време на срещата кметове от селата в шуменска област. 

Чуха се предложения да бъдат обособени депа, на които вещите да бъдат съхранявани във всяко село, а веднъж в месеца да бъдат извозвани. Това може да се случи най-рано след година, когато в Шумен трябва да заработи станция за сепариране на големи отпадъци, обясни Симеонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски ден на "Натура 2000"

Европейския ден на "Натура 2000" ще отбележат на 21 май екоексперти на Регионална инспекция по околната среда и водите – Шумен. Заедно със служители на общинската администрация на Антоново те ще извършат почистване на защитена зона „Голяма река“ за опазване на природните местообитания.  След почистването в местността ще бъде поставена информационна..

публикувано на 21.05.24 в 08:54

Покана за концерт

На 21 май община Шумен Ви кани на концерт на Хасан и Ибрахим Игнатови и с участието на студенти от Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”, ученици от Средно училище “Сава Доброплодни” и приятели.  Концертът е с начален час 18.00 ч. в концертната зала “Проф. Венета Вичева” на община Шумен. Събитието се провежда под патронажа на..

публикувано на 21.05.24 в 08:44
Шуменски университет

Шуменският университет празнува

Патронен празник има Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ в деня на светите Константин и Елена. "Днес почитаме святото дело и паметта на нашия патрон Епископ Константин Преславски и неговия исторически принос в просветлението и образованието на нашия народ. Приветствам Ви за всеотдайността и търпението до приобщавате към..

публикувано на 21.05.24 в 08:28

Първенците на Шумен

Отличниците на випуск 2024 в Шумен получиха грамоти и ленти със знака на общината. Наградите в къщата музей "Панчо Владигеров" връчи кметът проф. Христо Христов. "Надявам се дори и да изберете да учите в други градове и държави, да се върнете в Шумен след това", призова ги проф. Христов. За двадесети път администрацията отличава най-достойните..

публикувано на 20.05.24 в 19:08

Шумен ще има шести зам.-кмет

Община Шумен ще има шести заместник-кмет, който ще отговаря по въпросите за европейски политики, екология и туризъм. Това заяви пред журналисти след проведения днес Консултативен съвет кметът на Шумен проф. Христо Христов.  Той е вносител на докладна за одобряване на обща численост и структура на общинската администрация на предстоящата сесия на..

публикувано на 20.05.24 в 15:59

Проблем с матурата по български

Проблем с отпечатването на тестовете от матурата по български език и литература е имало и в едно от училищата на Шуменска област. Едно от устройствата не е разпечатало в пълна степен диаграмата, съобщи за Радио Шумен началникът на Регионалното управление на образованието Кремена Маринова.  В момента се работи по постъпилите сигнали, но окончателното..

публикувано на 20.05.24 в 15:18

Нови апарати в МБАЛ-Попово

Болницата в Попово ще разполага с нова техника.  Като дарение от Нидерландия е получен мамограф. С  помощта на общината е закупен и нов рентгенов апарат, с който се извършват не само графии, но и скопии. В лечебното заведение се извършва ремонт на лабораторията и рентгеновите кабинети.  Очаква се мамографът и рентгеновият апарат да обслужват..

публикувано на 20.05.24 в 14:25