Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски концерт в Шумен

9
Снимка: Община Шумен

Химнът на Шумен „Оттука започва България“, в изпълнение на  Дария Стефанова от II ОУ „Д-р Петър Берон“, постави началото на Великденския концерт на пл. „Кристал“, организиран от Община Шумен.


Кметът проф. Христо Христов и екипът му поздравиха гражданите с Възкресение Христово и отправиха послание за мир, доброта и разбирателство. „Нека светлината на Христовото възкресение да озари сърцата ни и да благослови домовете и семействата ни със здраве, любов и благодат!“, каза кметът.


С таланта си озариха сцената най-малките артисти от детските ясли „Щстие“, „Радост“, „Калинки“, „Тракийче“, „Буратино“, „Слънчево детство“ и „Звездици“. Те дефилираха в приказни костюми и показаха на публиката много цветни танци и игри. По-големите батковци и каки от детските градини „Дружба“ и „Щурче“ се надиграваха в пролетни обредни танци.


Младите дарования Кристияна Енчева и Дея Тодорова от СУ „Сава Доброплодни“ поздравиха публиката с песни за Великден.

На финала, танцьорите на Детски танцов анасамбъл „Веселяче“, които наскоро се завърнаха с призови места на Турция, „разиграха“ зрителите с танци и хореографии от различни фолклорни области на България.

Утре, на същата сцена от 11:00 часа, предстои празничен фолклорен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“.


По публикацията работи: Стефка Савова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Велики Преслав

Продължават дните на духовността

Продължават дните на духовността „Преславска пролет“ 2024. На централния площад във Велики Преслав днес бе отбелязан Денят българската писменост.  Ще бъде връчена и голямата награда „Златен век“ на общината. Отличието се присъжда за постижения в образованието, културата и обществения живот.Номинацията тази година е за читалище „Развитие“. То..

публикувано на 24.05.24 в 12:43

Интересни изложби в Търговище

Регионалният исторически музей –  Търговище съобщава, че на празничния 24 май (петък) – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, от 9:30 – до 13:00 ч. отворено за посещение ще бъде Славейковото училище  с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и следните изложби: - „ От..

публикувано на 24.05.24 в 11:08

Промени в движението

Във връзка с честването на 24 май, се въвеждат временни промени в организацията на движението в Шумен, съобщават от общината. От 8:00 до 20:00 часа днес /24 май/ и утре /25 май/, ще бъде спряно движението за автомобили по бул. „Славянски“ - от ул. „Карел Шкорпил“ до ул. „Адам Мицкевич“.  До 12: 30 часа днес е забранено движението по бул. „Славянски“..

публикувано на 24.05.24 в 11:00
Доходното здание, Русе

Празнична програма и в Русе

Празнични събития за 24 май е подготвила и Община Русе. В 10:30 часа от Средното училище „Христо Ботев“ започва тържествено шествие с представители на русенските училища. Шествието ще се движи под съпровода на Общинския духов оркестър и Мажоретния състав „Екстрийм“ към Младежкия дом. В 11:00 часа започва празничният концерт на Общинския детски център..

публикувано на 24.05.24 в 10:18
Паметник на учениците на Кирил и Методий

Шествие и концерт за празника

Пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий в Разград започва празничният 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура. Началото на програмата е с Химна „Върви, народе възродени“, в изпълнението на хор „Железни струни“ към Народното читалище “Развитие 1869“.  След това трима от „Отличниците на Випуск 2024“ ще издигнат..

публикувано на 24.05.24 в 10:16
Центърът на Търговище

Празнично шествие и в Търговище

С празнично шествие и дефиле на зрелостниците и Търговище ще отбележи 24 май. Началото на програмата в празничния ден ще започне в 10:30 часа, с шествие от I Основно училище „Христо Ботев” до площад „Независимост”.  В него ще се включат представители на училищата, образователните и културните институции в общината. В 18:30 часа започва дефилето на..

публикувано на 24.05.24 в 08:30

Освещаване на знамената

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година.  Ритуалът по освещаването на знамената ще бъде воден от Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков. Ще има 15..

публикувано на 24.05.24 в 08:21