Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовка за изборите

Снимка: Радио Шумен

324 секции ще има на изборите на 9 юни в Русенско, като в общо 287 се предвижда да се гласува машинно. Това съобщиха от областната администрация. По време на предизборната кампания и в деня на вота ще има дежурен екип от институцията, който ще реагира на сигнали от страна на гражданите. Вече са раздадени на общинските администрации предварителните избирателни списъци, по които те ще работят.

Според тях с право на вот на предсрочните избори за народни представители са 200 513 души, като най-много те са в община Русе – 144 201, а най-малко в Ценово – 4 166. На второ място по брой избиратели е община Ветово с 12 183 гласподаватели, а на трето Бяла с 11 087. В Сливо поле гласоподавателите са 9 906, Две могили – 7 424, Иваново – 6 824 и Борово – 4722. Броят на избирателите за евроизборите в региона е с 6 861 души по-малко или общо 193 652 души ще могат да дадат мнението си кой да ни представлява в Европарламента.

255 кандидати от 31 партии и коалиции ще се борят за 7 мандата в Русенско на предсрочните парламентарни избори на 9 юни тази година. Пълните листи с 14 имена са 9, а тези с по един кандидат – 2. Жените, които ще се борят за народни представители са 64, което е ¼ от всички кандидати за депутати. Най- много жени има в листата на ДПС – седем.  

За сравнение с последните парламентарни избори от миналата година броят на желаещите да влязат в Народното събрание от Русенско се е увеличил с почти 35% или с 66 души.


По публикацията работи: Ивелина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу търговия с вот в Шуменско

Полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност, е в ход в област Шумен. По време на операцията ще се проверяват места, за които има категорична информация за извършвани престъпления и за лица, които нарушават изборните права. Правят се и..

публикувано на 31.05.24 в 07:56

Кандидат-депутат се отказа от НС

Кандидат за народен представител от Търговищкия избирателен район се отказа от участие в изборите на 9 юни. Димитър Панайотов, четвърти в листата на коалиция „Ние, гражданите“, е подал заявление с искане да бъде заличен от листата. От Районната избирателна комисия в Търговище вече са уважили волята на Панайотов.  Кметът на Търговище..

публикувано на 30.05.24 в 13:30

7 демо машини в Русенско

В Русенска област продължава симулативното гласуване за изборите на 9 юни. Днес демо машините преди обяд са в селата Иваново, Щръклево и Красен, а от 13:00 часа в кметството на Сваленик.  Общо седем устройства бяха доставени в Районната избирателна комисия в Русе, едно от тях е разположено във фоайето на пленарната зала на община Русе.  Машината там..

публикувано на 30.05.24 в 12:26

Подготвят изборните помещения

Само едно заявление от гражданин на държава членка на ЕС е подадено в община Шумен за гласуване на изборите за евродепутати на 9 юни. Това каза за Радио Шумен Катя Иванова, директор на дирекция "Гражданска регистрация, информационно и правно обслужване" и член на общинското оперативно бюро за подготовка и организация на изборите: Катя..

публикувано на 30.05.24 в 12:24

156 сигнала за нарушения

В МВР са постъпили 156 сигнала за нарушения на изборния процес, образуваните досъдебни производства са 70. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  При сравнение с парламентарния вот през миналата година броят на сигналите е почти изравнен, но досъдебните производства са два пъти и половина повече.  „Това означава..

публикувано на 30.05.24 в 11:57

Изборите на фокус

Изборите на 9 юни за депутати в Европейския парламент и за народни представители обсъдиха с кметовете на населени места в община Шумен по време на работна среща с кмета на Шумен проф. Христо Христов. Кметовете получиха инструкции за оформянето на изборните документи, за графиците за дежурство и сроковете по отделните изборни процедури...

публикувано на 29.05.24 в 16:02

Печати под охрана

Печатите за секционните избирателни комисии за предстоящия 2 в 1 вот на 9 юни пристигнаха в областната администрация в Русе при засилени мерки за сигурност. Доставени са общо 390 печата, които ще останат под денонощна полицейска охрана в институцията, докато бъдат раздадени на осемте общини от региона. Независимо от това, че..

публикувано на 29.05.24 в 15:20