Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3257 зрелостници на матура

СУ Сава Доброплодни - Шумен
Снимка: Никола Смиленов

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе днес, 17 май. Очаква се общо 3257 зрелостници от областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен да решават задачите от теста. Над 50 000 зрелостници от страната ще се явят на матурата. Изпитът започва в 8:30 ч., а учениците трябва да влязат в училищните сгради поне половин час преди това. За да бъдат допуснати в изпитните зали, те трябва да представят служебната бележка за допускане до изпита и документ за самоличност.

Зрелостниците ще разполагат с четири астрономически часа, за да решат всички задачи от теста, който е разделен на три части, припомни началникът на Регионалното управление на образованието в Силистра Габриела Миткова и уточни:

„Всеки изпитен материал се внася, когато се приключи първият и попълненият изпитен материал се затваря в плик и по него повече не се работи. Също и за всеки етап изпитният материал излиза, непосредствено преди да бъде разпечатан и раздаден по залите, така че цялото съдържание на изпита не е ясно от сутринта, а модулите излизат поетапно. Трите модула са с обща продължителност четири часа, първите два модула са по един час, а третият модул, който има развитие на писмен текст е в два часа. Съществен момент в провеждането на матурите от няколко години е видеонаблюдението. Във всички изпитни зали на Силистренска област има видеокамери и те се наблюдават в реално време от екипи в самото училище. Експерти на РУО-Силистра също наблюдават през камерите провеждането на изпита. Училища се наблюдават и от МОН и ако забележат нещо нередно, ще ни сигнализират да се вземат мерки. Така че учениците следва да се предпазват от действия, които могат да ги изложат на риск от отстраняване от изпита“

От тази година има нов момент, допълва председателят на комисията за организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити в Регионалното управление на образованието в Търговище Марияна Петкова:

„Новост, която влиза в сила от тази учебна година, е възможността зрелостници, както и лица с диплома за средно образование да положат изпит по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит. Това става еднократно в рамките на годината на завършване на 12 клас или на следващата учебна година и се провежда по реда на ДЗИ, като резултатът от този изпит не променя резултатът от матурата, вписан в дипломата за средно образование. А се отразява в удостоверение, което може да послужи само при кандидатстване във висше учебно заведение. В Търговищка област е получено само едно заявление и то е за държавния зрелостен изпит по български език и литература.“

В останалите три области – Разград, Силистра и Шумен, няма желаещи да променят оценката си от вече положена матура.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 7 юни, включително.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Възнесение Господне

Православната църква чества днес Възнесение Господне или познат като Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.  Според християнските вярвания, след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.  На 40-ия..

публикувано на 13.06.24 в 10:42

Опасност от порои и градушки и днес

Облачността днес ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места по-интензивни, с гръмотевици. Отново има опасност и от градушки . Явленията ще продължат и през нощта и в петък. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно усилване и..

публикувано на 13.06.24 в 06:19

Планово без ток на 13 юни

Разград На  13.06.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Прелез, с. Веселец и част от гр. Завет, следните улици: "Кирил и Методий", "Черно море", "Мраморно море", "Байкал", "Рилски езера", "Морава", част от "Лудогорие". В периода  13.06.2024 - 14.06.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще спира тока в..

публикувано на 13.06.24 в 05:45

Обявяват резлутатите от евровота

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите. Комисията даде срок до 14:00 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати. От общо..

публикувано на 12.06.24 в 11:08
Индустриален парк - Шумен

Милиони за индустриални паркове

Средства за развитието и изграждането на 11 индустриални зони и парка в страната ще бъдат осигурени по Плана за възстановява и устойчивост. Това съобщават от Министерството на иновациите и растежа.  От подадените 20 проекта са одобрени 11, като два от тях са за Шумен (Индустриален парк и Индустриална зона "Мадара") и по един за Търговище и Русе...

публикувано на 12.06.24 в 09:50

54 000 десетокласници на изпит

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по математика, което започна в 8:00 часа. Изпитите ще се състоят в 1017 училища, ангажирани са близо 14 хиляди квестори, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.  Тестът от националното външно оценяване по математика в десети..

публикувано на 12.06.24 в 08:10

Планово без ток

Поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в: Област Разград От 08:30 ч. до 17:00 ч. , в района на: гр. Разград, ф-ма „Обитех“,„ЗОЕКС България“ ЕООД, Тягова подстанция БДЖ- Г. Оряховица, „Птицекланица“ захранвана от извод “Старт“ и помпени станции на..

публикувано на 12.06.24 в 07:52