Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първенците на Шумен

Отличниците на випуск 2024 в Шумен получиха грамоти и ленти със знака на общината. Наградите в къщата музей "Панчо Владигеров" връчи кметът проф. Христо Христов. "Надявам се дори и да изберете да учите в други градове и държави, да се върнете в Шумен след това", призова ги проф. Христов. За двадесети път администрацията отличава най-достойните зрелостници от шуменските училища. 

Вижте по-долу наградените абитуриенти и научете за техните успехи през годините.

Вяра Асенова Багрянова от Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“, профил „Природни науки“


Възпитаник на училището от 5 до 12 клас, с отличен успех през целия курс на обучение. Позитивна и отговорна, сърдечна и добронамерена, винаги готова да помогне. Като част от отбора на фондация БЕСТ, участва в турнири по английски език и в дебати. За безспорните лидерски и организаторски качества, получава наградата „Лидер на годината“.Участва в различни социално ангажирани и благотворителни инициативи.

Кристин Пламенова Валентинова от Профилирана езикова гимназия „Никола Вапцаров”, профил „Чужди езици” – английски с IІ чужд език - немски


Завършва гимназиалния етап на обучение с отличен  успех.  С интереси в областта на чуждите езици. Амбициозна, упорита, отговорна и инициативна. Разностранни интереси с превес към хуманитарните науки – български език и литература и история. Спечелила стипендия и участвала в Мастер клас в ЦЕРН-Швейцария.Активен участник в дейностите на младежки клуб „Рестарт“-Каспичан – благотворителни базари, доброволчески инициативи.

Драгомир Венцислов Борисов от Средно училище „Панайот Волов“, професионална паралелка „Компютърна графика“, специалност „Компютърен график“


С отлични образователни резултати през целия курс на обучение. Отговорен, креативен, динамичен. Организира инициативи, благотворителни базари, конкурси за сплотяване на училищната общност. Изявен спортист, печелил златни и сребърни медали от национални и балкански първенства по спортно ходене. Участник в сесия на Европейския парламент по програма „Евроскала“ в Страсбург, Франция.

Александра Антонова Маринова от Средно училище „Сава Доброплодни“, профил „Софтуерни и хардуерни науки“


Възпитаник на училището от първи до дванадесети клас, с отличен успех през целия период на обучението си. Дисциплинирана и отговорна, с изявени интереси в областта на хуманитарните науки – художествено творчество, руски език.  Множеството спечелени награди от многобройни участия в литературни конкурси, национални и международни олимпиади, състезания и форуми са признание за нейния труд, креативност и упоритост.

Габриела Мирославова Славковска от Средно училище „Йоан Екзарх Български“, профил „Хуманитарни науки”


Възпитаник на училището от първи до дванадесети клас. Има активно присъствие в училищния живот с включване в училищни проекти. Участва в конкурси, с разработки на литературни творби лично творчество, както и в дебати. През целия курс на обучение показва отличен успех и е редовен участник в олимпиади по български език и литература и география и икономика.

Самуил Николов Станчев от Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“, специалност „Приложно програмиране“, професия „Приложен програмист“


С отличен успех през целия курс на обучение. С отговорно отношение към учебния процес, инициативен и активен участник в извънкласни дейности, прояви и събития. Участията му в националните състезания „Мога и знам как“ и „Електрониада“, „Дни на роботиката“, „Иновативна електроника“ му носят призови места. Един от най-изявените участници в младежкия проект „Робо Академия“. Участник в международна мобилност по програма „Еразъм+“ – „Роботика и мехатроника“ в Севиля, Испания.

Вяра Велкова Колева от Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров”, професия „Фризьор”, специалност „Организация и технология на фризьорските услуги“


През целия курс на обучение е с отличен успех, активен участник в различни училищни инициативи, клубове по интереси, клуб по спортни танци. Работи в сътрудничество с Център „Амалипе“ за толерантност и развиване на граждански умения. Дициплинирана и отговорна, обучител по метода „Връстници обучават връстници“. Участник в международна мобилност по програма „Еразъм+“ във Франция.

Белослава Калоянова Герова от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, специалност „Интериорен дизайн”, професия „Дизайнер“


С отличен успех през целия курс на обучение, ясно изразени приоритетни интереси към специалността. Участник в националния кръг на състезанието „Най-добър млад керамик – 2024“ с отбора на училището, който се класира на 2 място. Добронамерена, с организационни умения и творческо мислене. Прекрасен танцьор, с множество награди от участия в изявите на танцов състав „Настроение“ – Каспичан в национални и международни фолклорни фестивали и събори.

Есин Седатова Талятова от Професионална гимназия по икономика, специалност „Икономика и мениджмънт“, професия „Икономист“


С отличен успех през целия курс на обучение. Трудолюбива и всеотдайна, с разностранни интереси – компютърни науки, спорт, статистика, предприемачество. През годините на своето обучение, представлява училището на престижни икономически състезания и олимпиади, конкурси и форуми. Участва в живота на училищната общност при организиране на  инициативи и благотворителни събития. Спечелила стипендия за продължаване на образованието в Американския университет в Благоевград.

Дансер Тамеров Шиидов от Средно училище „Трайко Симеонов“, професия „Помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност“


Възпитаник на училището от 1 до 12 клас. С отлични образователни резултати през гимназиалния етап на обучение. С организаторските си умения е активен участник във всички училищни и извънкласни дейности. Председател на съвета на ученическото самоуправление. Успешно сътрудничи с различни граждански и неправителствени организации, участва в проектни дейности.

Благовеста Павлинова Кулова от Средно училище „Васил Левски”, профил „Софтуерни и хардурни науки“


Завършва гимназиалния етап на обучение с отличен  успех. С чувство за отговорност, всеотдайност и последователност, показва оригинално, творческо и креативно мислене. С интереси в областта на софтуерните и хардуердните науки и приложното програмиране.

Туче Алиш Идриз от Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии, професия „Агроеколог”, специалност „Агроекология“


С отлични образователни резултати през целия курс на обучение. Изключително отговорна и изпълнителна. С ясно изразени приоритетни интереси към специалността и завоювани медали от националните състезания „Млад Фермер“. Активно се включва във всички училищни и извънкласни  дейности, прояви и събития. Една от участниците, които представят училището по проект „Иновативни практики в биологичното земеделие – с идея за бъдещето” по програма „Еразъм+”  в Италия.

Равза Сали Басри от Духовно училище „Нювваб”


С отличен успех през целия курс на обучение - профил „Икономическо развитие“. Отговорна, дисциплинирана, с активна гражданска позиция. С разностранни интереси в областта на природните науки, притежаваща сертификат С1 по английски език. Участник в живота на училищната общност при организиране на  инициативи, благотворителни базари, конкурси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2000 посетиха "Бисерна"

Около 2000 туристи са разгледали пещера „Бисерна“ от април до момента. На 29 и 30 юни са последните дни за сезона, в които природният феномен може да бъде разгледан. През тази година се наблюдава засилен интерес към „Бисерна“ от организирани групи туристи и ученици. Някои от посещенията на децата бяха съчетани с походи и уроци за прилепите,..

публикувано на 26.06.24 в 15:17

Камера с изкуствен интелект на пътя

Нова камера, която снима автомобили с превишена скорост от разстояние 150 метра, бе представена от инспектор Йордан Жеков. Той е представител на сектор "Пътна полиция" към Областна дирекция на МВР - Шумен. Съоръжението снима нарушители и моментално изпраща снимките в сървър с информация за превишената скорост и регистрационния номер на автомобила...

публикувано на 26.06.24 в 14:15

Автомобил горя по ранина

Автомобил горя вчера в центъра на село Близнаци. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожара е приет вчера в 07:39 часа. Към мястото на произшествието е насочен екип на РСПБЗН - Шумен. При пристигане на място станало ясно, че гори "Фолксваген Лупо“ с шуменска регистрация.  Пламъците били погасени с помощта на водоноска, собственост..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

Отново пиян водач

59-годишен мъж бил установен да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена малко след 15:00 часа вчера в село Църквица. Служители на РУ- Каолиново спрели водач на лек автомобил "Фолксваген". Мъжът лъхал на алкохол. Тестван бил с дрегер, отчетени са 1,79 промила. Задържан бил за срок до 24 часа в..

публикувано на 26.06.24 в 09:49

Солени глоби за плакатите

10 дни след изтичането на законоустановения срок за отстраняване на предизборни агитационни материали, плакати на ПП „Възраждане“ не са премахнати в Шумен, показа репортерска проверка на Радио Шумен.  Партиите и коалициите, които не спазят изискването на ЦИК и оставят своите материали, подлежат на санкция в размер от 1000 до 5000 лв.  Днес..

публикувано на 26.06.24 в 09:23
Архив 2023 г.

Кампания срещу дрогата

Кампания, озаглавена „Доказателствата са ясни: инвестирайте в превенцията“, започва Превантивно-информационният център в Шумен. Събитието ще се проведе на входа на Градската градина между 10:00 и 12:00 часа с открита приемна за граждани.  Партньори на инициативата са Областната дирекция на МВР, Регионалната здравна инспекция и Българският младежки..

публикувано на 26.06.24 в 08:55
Град Шумен

Започва екокампания в Шумен

Информационна кампания във връзка с изхвърлянето на едрогабаритни и строителни отпадъци започва община Шумен. Това каза екологът в Общинското предприятие "Чистота" Юлияна Иванова. "Нашата цел с тази кампания е първо да оптимизираме графиците, да оптимизираме начина на изхвърляне така, че да бъдат улеснени гражданите на Шумен, както и да бъде улеснена..

публикувано на 26.06.24 в 08:40